äitiys- ja lantionpohjafysioterapia

8B62E876-B4E6-4E2E-8BF1-321040F7A4FF.JPG

2A3596F1-9AA5-4161-907E-61CF3569378A.JPG

685D1BC6-9BDC-4C88-B94D-9D38813DB24C.JPG

Kävin tällä viikolla lantionpohja- sekä äitiysfysioterapiassa Jyväskylän Optimovella. Moni teistä on kysellyt ja ollut kiinnostunut äitiysfysioterapiakäynnistäni, joten nyt on tosi kiva päästä kertomaan omia kokemuksiani aiheesta teille. Juttu on tehty yhteistyössä fysioterapeutti Annakaisa Hinkkasen kanssa.

Lantionpohjan lihakset ovat koko keskivartalomme perusta. Ne antavat lantion elimille tuen sekä säätävät virtsa-, suoli- ja seksuaalitoimintoja. Lantionpohjalla on myös yhteys selkärankaan. Naisella lantionpohja joutuu koetukselle etenkin raskauden ja synnytyksen aikana. Äitiysfysioterapia keskittyy juuri näiden mukanaan tuomien muutosten ennaltaehkäisyyn sekä kuntouttamiseen. Äitiysfysioterapiassa paneudutaan mm. vatsalihasten erkaumaan ja lantionpohjan lihaksiston kuntouttamiseen sekä hoitoon, mutta myös turvalliseen liikkumiseen raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Lapsen hoidon ergonomia sekä äidin muu yleinen hyvinvointi ovat myös asioita joissa äitiysfysioterapeutti voi auttaa. Äitiysfysioterapiassa voidaan myös valmistautua etukäteen tulevaan synnytykseen sekä mahdollisiin kiputiloihin. Lisää tietoa lantionpohjan lihaksista sekä siitä kenelle tämä fysioterapian muoto sopii tai missä se voi auttaa löydät tämän linkin takaa.

Optimovella äitiysfysioterapeuttinani toimi Annakaisa Hinkkanen. Aluksi Annakaisa kyseli muutamia käynnin kannalta oleellisia perusasioita kuten miten raskaus- ja äitiysaika on sujunut ja millainen on vointini ollut yleisesti äitiyslomalla. Lähtötiedot juteltuamme hän tarkasteli koko kroppani jonka jälkeen perehdyttiin paremmin vatsalihasten palautumiseen. Uutena asiana minulle tuli, että pelkästään erkauma raskauden jälkeen ei ole oleellinen, vaan myös se millainen erkauma on. Oli kiva huomata, että oma vatsani on palautunut hyvin, kun aiemmin mietiskelin Instagraminkin (@annammatilda) puolella vatsani palautumista. Seuraavaksi perehdyttiin lantionpohjan lihaksiin. Heillä on käytössä elektrodi, jolla voidaan mitata lantionpohjan lihasten toimintaa. Tätä odotin, koska olen kokenut harjoitukset enemmän tai vähemmän hankalaksi. On niin vaikea tietää milloin niitä jännittää ja milloin vastaavasti ei jännitä jne. Elektrodin ja Annakaisan hyvien neuvojen avulla tunnistin ja huomasin oikeasti heti paremmin kuinka nämä lihakset toimivat. Ihanaa oli myös se, että kehoni tutkittiin kunnolla raskauden ja synnytyksen jälkeen. Nyt voin turvallisin mielin liikkua.

Itselläni on aina ollut tavoite voida hyvin ja pitää kehostani huolta ja siksi arvostankin ammattitaitoa, jota Annakaisa tarjosi. Minulle avautui lantionpohjan lihaksista ihan uusi maailma jo yhden käynnin jälkeen. Huomasin kuinka helpolla ja pienellä lopulta voi tehdä isojakin muutoksia, kun on ammattilaisen oikeat ohjeet tehdä asioita. Sain harjoituksia kotiin ja sovimme uuden käynnin, jossa katsomme ainakin miten harjoitukset ovat vaikuttaneet eli onko lantionpohjan lihaksiini tullut voimaa lisää.

Asioita joista aion kysyä Annakaisalta vielä seuraavalla kerralla, on niskan seudun jumit. Vauvan kantamisen ergonomia voisi varmasti olla parempi ja siitä itseasiassa olikin viimeksi jo vähän puhetta.

Summa summarum, jos olet miettinyt äitiys- tai lantionpohjafysioterapiaa voin lämpimästi suositella ihanaa ja aurinkoista Annakaisaa (Annakaisan nettisivut löytyvät osoitteesta www.fysioannakaisa.com ja Facebook -sivut tästä). Palaan aiheeseen uudemman kerran seuraavan käyntini jälkeen.

Nyt hyvää yötä kaikille!

<3 Anna-Matilda

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *