Päivä 1, naapureiden kurkkimista

Katkaisen pitkän blogihiljaisuuden ulkonaliikkumiskiellon ensimmäisenä päivänä. Viime yönä Espanjassa on julistettu ulkonaliikkumiskielto 15 päiväksi.

Kuluneen viikon aikana arvailin, että tällaisiin toimenpiteisiin saatetaan ryhtyä. Italiassa oli julistettu ulkonaliikkumiskielto, kouluja suljettiin Espanjassakin pikkuhiljaa kunnes torstaina-perjantaina ihmiset rupesivat tyhjentämään ruokakauppoja. Ennen kuin siis mitään oli ilmoitettu virallisesti. Mutta luvut ja tartunnat viittasivat siihen.

Kävimme torstaina kaupassa ostamassa varastoon kaikennäköistä – vaipoista vihanneksiin, pullovedestä pakasteisiin. Hyllyt rupesivat tyhjenemään kun Andaluciassakin ilmoitettiin koulujen sulkemisesta. Kauppojahan ei suljeta, ja niihin pääsee ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta.

Ehdin siirtää myös yhden sosiaalitoimistoon varatun ajan perjantaille, sillä hakuaika tälle toimeenpiteelle oli maaliskuun loppuun. Perjantaina toimistoon ei ollut asiaa enää ilman aikaa, ulkopuolelle jääneet muut asiakkaat metelöivät kun eivät päässeet asioimaan.

Kaupunki sulki lasten leikkipuistot ja rannat lauantaina. Mutta kadulla oli vielä ihmisiä, ja keskustassa kuulemma baareissa ja ravintoloissakin oli tarpeeksi asiakkaita. Pysyimme itse kotona, kunnes illalla kävelimme vanhempieni luo noin 500m kotoamme koko perheen voimin.

Tänään kotoa ei poistuta. Some on täynnä videoita, tekstejä ja päivityksiä – määräyksiä, sakkoja ja uhkauksia. Informaation virta, oikean ja väärän, on valtava ja se rupeaa vaikuttamaan myös mieleen. Raskaat kaksi viikkoa tulossa, ja mahdollisesti ulkonaliikkumiskieltoa tullaan vielä jatkamaan. Koska tänään suurin osa ajasta taisi mennä puhelin kädessä uutisia lukiessa, niin päätimme että puhelimet pysyvät nyt tästä lähtien eteisessä eikä niihin tuijoteta koko aikaa. Senkin ajan voi käyttää fiksummin. Opintojakaan ei tulisi unohtaa, sillä vaikka koulut ja yliopistot ovat kiinni, touko-kesäkuun kokeita ei ole peruttu.

Mitä tänään, ensimmäisenä ulkonaliikkumiskieltopäivänä tuli tehtyä?

Kurkin parvekkeelta mitä ulkomaailmaan kuuluu – naapureita, jotka kurkkivat yhtälailla. Pohjoismaalaiset turistit ottivat kuvia vuokraamansa kattohuoneiston terassilla, paidalla ja ilman, lasin kanssa eri asennoissa.Aamusta leivoin perunarieskoja, lounaaksi valmistin tyypillisen espanjalaisen linssipadan. Tai tyypillisen ja tyypillisen, meidän padassa ei ollut lihaa, mutta maukas se oli silti. Katselin reseptejä ja suunnittelin mitä kaikkea tulevina päivinä voisin kokkailla. Ja illalla karkasin ulos viemään roskia vauvan kanssa, jonka jälkeen ulkoilin hieman taloyhtiöidemme pihoilla.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *