Tomaattinen kasviskastike

Tein tänään ison satsin tomaattipohjaista kasviskastiketta, joka on arkiruokien aatelia: helppo, halpa ja terveellinen. Kylkeen keitin pastaa, mutta kastike sopii myös riisin kaveriksi. Annoksesta riittää neljälle, itse pakastan kolme annosta myöhempään. Tällä hetkellä meillä on niin lämmin asunto, että laittaisin kernaasti pastakastikkeen lisäksi itsenikin pakkaseen hetkeksi viilentymään.

markus-spiske-652516-unsplash.jpg

Tomaattinen pastakastike (neljälle)

1 rkl oliiviöljyä
kaksi sipulia
porkkana
puolikas paprika
puolikas pieni kesäkurpitsa

purkki kidneypapuja huuhdeltuna

500 g tomaattimurskaa
2 dl (kaura)ruokakermaa

1 tl (kookos)sokeria
0,5 tl suolaa
pippuria, cayennepippuria, chiliä, korianteria, garam masalaa
(turaus ketsuppia)

Tee näin:
Pilko kasvikset melko tasakokoisiksi paloiksi tai kuten tykkäät. Kuullota sipulia muutama minuutti oliiviöljyssä ja lisää muut kasvikset pannulle. Paista käännellen muutama minuutti.

Lisää tomaattimurska ja tilkka vettä (itse huuhtaisin tomaattimurskakartongin ja kaadoin huuhteluvedet pannulle). Sekoita joukkoon sokeri, suola, pippuri ja haluamasi mausteet. Anna muhia kunnes kasvikset ovat pääosin pehmenneet, lisää kidneypavut ja kerma. Anna kastikkeen kuplia liedellä vielä joitakin minuutteja.

Tarjoile pastan, ketsupin ja esimerkiksi fetan tai ravintohiivahiutaleiden kanssa.

Ihanaa arki-iltaa!

Koti Ruoka ja juoma

Vartin mökkiwokki

Olen tällä hetkellä etätöissä mökillä, jossa on erityisen mukavaa syödä kotimaisia kasviksia kaikissa muodoissaan. Ensimmäisenä mökkipäivänä valmistui helppo tofuwokki. Parhaimmillaan wokki on tietenkin tuoreista vihanneksista tehtynä, mutta itse heitin sekaan jo parhaat päivänsä nähneen parsakaalin eikä se haitannut menoa lainkaan.

Ruoka on luontaisesti gluteeniton ja vegaaninen, jos valitset gluteenittoman soijakastikkeen ja suosit sokeria hunajan sijaan.

clint-mckoy-417010-unsplash.jpg

Mökkiwokki (kolme annosta)

puolikas pieni kaali
parsakaali
pari porkkanaa

2 levyä riisinuudelia
paketti tofua

oliiviöljyä
soijakastiketta
kalakastiketta
puolikas lime
(sokeria/hunajaa)

tuoretta korianteria
kesäsipulia
chiliä

Tee näin:
Viipaloi tofuköntti pitkittäin levyiksi ja kuivaa keittiöpyyhkeellä/harsolla/talouspaperilla. Kuutioi kuivattu tofu ja paista öljy-soijakastike-seoksessa kuumalla pannulla. Kun tofukuutiot ovat saaneet väriä, siirrä ne syrjään lautaselle.

Suikaloi porkkana ja pilko parsakaali pienehköiksi paloiksi. Kuumenna isossa pannussa tilkka öljyä ja paista kasviksia siinä muutama minuutti. Laita nuudelivesi kiehumaan ja keitä kaksi levyä riisinuudelia. Lisää ohueksi suikaloitu kaali paistinpannulle. 

Kun kaali on pehmennyt, lisää riisinuudeli ja tofukuutiot pannulle. Sekoita soijakastikkeesta (noin 2 rkl), kalakastikkeesta (1 tl), puolikkaan limen mehusta ja haluamastasi makeuttajasta pieni kastike. Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa. Lisää hyväksymäsi kastike valmiin wokin sekaan. Silppua päälle kesäsipulin vartta, tuoretta korianteria ja punaista chiliä. Jätä chilin siemenet pois, jos et välitä tulisesta ruoasta.

Wokkiin voi käyttää mitä vain haluamiaan kasviksia. Itse käytän eri kasviksia sesongin ja jääkaapin sisällön sanelemana. Esimerkiksi sipuli, valkosipuli, paprika, kesäkurpitsa, sienet, kukkakaali tai paksoi sopivat mainiosti. Kastikkeeseen voi halutessaan lisätä srirachaa, raastettua inkivääriä tai vaikka maapähkinävoita. Päälle voi paahtaa pähkinöitä tai ripotella minttua. Hyvä soosi sallii alleen monenlaista.

Koti Ruoka ja juoma