Miten palataan ”aikuisena” koululaiseksi?

13. elokuuta, maanantai. Muutaman viikon päästä se jo (tai vihdoin) tapahtuu. Suunta ensimmäistä kertaa virallisena opiskelijana ravintolakoulu Perhoon! Mitähän siitäkin tulee?

11404502-chef-baker-or-cook-showing-ok-hand-sign-for-perfection-woman-chef-smiling-happy-and-proud-portrait-o.jpg9407102-young-surprised-woman-in-chef-hat.jpg11404500-chef-headache-and-stress-at-work-woman-baker-chef-or-cook-tired-stressed-and-overworked-with-stress-.jpg
Kuvat: 123rf.com

Eihän siinä oikeastaan järkeä ole: kokkikoulutukseen ja ravintola-alalle juuri kun on aiempien opintojen jälkeen kerryttänyt joitakin vuosia työkokemusta viestinnässä. Kovalla työllä hankittu seniorirooli riisuttava ja astuttava avoimin mielin taas noviisiksi. Mutta sydämen asia tämä taitaa enemmän ollakin.

Olisi tosi mielenkiintoista kuulla kokemuksia ”aikuisena” uudelle alalle siirtymisestä ja/tai opiskelijaksi palaamisesta. Oletteko itse vaihtaneet alaa (tai yhdistäneet uutta alaa aiemmin haltuun ottamaanne), tai seuranneet sellaista muutosta sivusta?

Tällaista pikkukoululaisfiilistä ei olekaan ollut vuosikymmeneen. Pian tapaan ensimmäistä kertaa oman luokkani (vai ryhmäkö se on?), saan tietää mistä kaikista maista kansainvälisen porukkamme parikymmentä kokiksi tähtäävää tulevat sekä olenko porukassa myöhäisherännyt ”mummo”. Kuulen miten opinnoissa lähdetään etenemään, milloin pääsemme hankkimaan tarvittavia kokin vermeitä (joutuukohan hankkimaan karmeat Crocsit työkengiksi?), miten lukuvuoden jaksoissa vaihtelevat teoria ja käytännön keittiötyö, miten valitsemme omat erikoistumisalueemme, jne.

Omalta jännitysluvultaan tuntuvat näin ennakkotunnelmissa käytännön näyttökokeet, joissa eivät sanalliset selittelyt heilauta. Varmasti uudenlainen fiilis ja totuttelun paikka akateemisen maailman jälkeen.

Pari päivää sitten kävin ystäväporukalla ottamassa tuntumaa ravintola Perhoon (monien perholaisten ensimmäinen harjoittelupaikka). Lounaan muotoon puettu tunnustelu- ja vakoilukeikka siis. 🙂 Suunnitelmissa tämä oli oikeastaan jo kuukausi sitten kesäloman alussa, mutta oli pakko viivytellä vähän… Perhon asiakkaana käymisellä oli itselle aika symbolinen merkitys. Konkreettista siirtymää – tänne olen oikeasti tulossa, jes! Vaiheittainen sulattelija minussa ei vissiin osaa vieläkään liiemmin keskittyä intoiluun, ettei jää mikään huomioimatta…

No, ennen koulun alkua on joka tapauksessa vielä edessä paluu kesälomilta arkeen sekä muutama varsinainen työviikko sanan säilää käytellen. Lopulta kai kannattaisi noudattaa NYC:n metrosta viime syksynä bongattua ohjeposteria (hyvin kaukainen aasinsilta, olkaa hyvät) – astua rohkeasti seuraavaan vaiheeseen, eikä kompastua jumiin johonkin välimaastoon 🙂

watchthegap.jpg

Kun vaan aina muistaisi arvostaa sitä, että on mahdollisuus syventää uutta tapaa toteuttaa itseään. ”I’m alive and I’m thankful for this time”:

http://www.youtube.com/watch?v=-mcoEVY0rsE

Suhteet Oma elämä Mieli Ajattelin tänään

Kun dominot ja mokkapalat kohtaavat…

180220122651.jpg

…niistä syntyy älyttömän maukkaita keksejä. Itse keksitaikinan ohje oli alun perin osa Maku-lehden jäätelödominoiden (=suklaakeksit, joiden väliin pakastetaan vaniljajäätelöä Puffet-tyyliin) reseptiä. Jäätelökeksi toimi, mutta halusin testata näitä oman mamman mokkapalakuorrutukseen yhdistettynä. Sydäntä lämmittävin kommentti tästä versiosta on tähän mennessä ollut ”Mistä näitä voi ostaa?” 🙂

Suklaakeksit:
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kaakaojauhetta (tummaa, Van Houten tms.)
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

Kuorrute:
1 vajaa paketti tomusokeria
2-3 rkl sulaa rasvaa
2-3 rkl vahvaa kahvia
3-4 rkl kaakaojauhetta (Van Houten tms.)

koristeluun esim. kookoshiutaleita tai nonparelleja

suklaakeksit.jpg

Vaiheet:
Pistä uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valmista keksit: Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Vatkaa jauhoseos voiseokseen pienissä erissä.

Nostele leivinpaperin päälle pellille tasaisin välein 12 tai 16 kekoa. Litistä keot kostutetuin käsin noin sentin paksuisiksi pyörylöiksi.

Paista keksejä 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista/koristelua.

Valmista kuorrute: Keitä kupillinen vahvaa kahvia, sulata rasva. Laita tomusokeri kulhoon ja sekoita siihen kaakaojauhe. Lisää kuiviin aineisiin vuorotellen kahvia ja rasvasulaa niin, että muodostuu kiiltävä kuorruteseos. Ainesosien suhteita voit hieman vaihdella makusi mukaan, esim. jos et ole suuri kahvin ystävä sen osuutta voi vähentää.

Kuorruta jäähtyneet keksit haluamallasi tyylillä. Varoituksen sana: kuorrute jähmettyy melko nopeasti, mutta sitä voi toki notkistaa tarvittaessa matkan varrella esim. kahvi- tai rasvatilkalla. 🙂

Kullekin keksille levitetyn kuorrutteen pinnan ollessa vielä kostea voi päälle ripauttaa vaikka kookoshiutaleita tai haluamiaan nonparelleja. Tai mitäs herkkukoristuksia itse heittäisit (suklaa-)keksien päälle?

2012-05-19-117_blog.jpg
Nämä kuorrutuskiehkurat on tehty ihan käsivaralla kuten näkyy 🙂 Tulevien satsien kanssa aion katsoa, millainen lopputulos on hankkimani Lékuén Decomax-koristelykynän kanssa.. (esim. täällä kynätietoa)

Makealle herkulle makeita säveliä – The Temper Trap ja biisi Sweet Disposition:

http://www.youtube.com/watch?v=jxKjOOR9sPU

Koti Ruoka ja juoma DIY