Ensimmäiset bagelit uunista ulos
Kotitekoisten bageleiden kokeilu oli omalla toivelistalla jo pitempään. Lomamaanantain projektista tuli tarvike- ja tilakommelluksista johtuen aika operaatio, mutta lopputulos oli kuitenkin maistuva.
Bageleiden täytteinä kasvisten ohella kalkkunaleikettä sekä kotitekoista tonnikalatahnaa
Erityistä huomioitavaa testikerran perusteella – varsinainen resepti alla:
- Taikinan vaivaamiseen on hyvä varata tilaa, varsinkin kun taikina jää hieman tahmeaksi. Oma Ikean Drälla-leivonta-alusta (koko vain n. 29×36 cm) kävi ahtaaksi, mikä tietysti vaikuttaa työskentelyyn.
- Kohotusvaiheessa taikinalle tarpeeksi iso kulho. Itse yritin oikoa mutkia ja jouduin kesken ensimmäisen kohotusvaiheen siirtämään taikinan suurempaan kulhoon…
- Kun bagelit muotoillaan leivinpaperin päälle kohoamaan (ennen keittämistä), leivinpaperi kannattaa jauhottaa to-del-la hyvin. Itse sirottelin ohuesti jauhoja mielestäni kaikkialle, mutta silti osa bageleista oli vaikea saada siististi irti ja nostettua kattilaan. Lopputuloksena osittain soikeita tms. omaperäisempiä bageleita. 🙂
- Alkuperäisen ohjeen mukaan keittämiseen varataan noin 3 l vettä, mutta itselläni suurin kattila veti vain pari litraa. Silläkin selvittiin, mutta varmasti isommalla olisi ollut helpompaa. (Kahteen litraan keitinvettä laitoin suhteessa hieman ohjemäärää vähemmän sokeria eli n. 3 rkl.)
- Tällä kertaa voitelin keitetyt bagelit munalla ja dippasin koristeisiin yksitellen sitä mukaa kun nostin niitä kattilasta. Seuraavalla testailen, olisiko tehokkaampaa keittää ensin yksi pellillinen bageleita ja tehdä sitten munalla voitelu ja koristelu ”linjastona”. Ensimmäisen pellin ollessa uunissa voisi sitten keitellä, voidella ja koristella toisen pellillisen.
Juustoraasteella koristeltu bagel, kalkkunaa ja kasviksia täytteenä
Bagelit
24 kpl
Alkuperäinen ohje uusimmasta Leivotaan-lehdestä (heinä-syyskuu 2012), jonka mukaan tätä perusohjetta voi maustaa ja muunnella oman makunsa mukaan.
50 g hiivaa
5 dl lämmintä vettä
0,5 dl vaaleaa siirappia
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
noin 14 dl vehnäjauhoja
Keittämiseen:
noin 3 l vettä
4 rkl sokeria
Voiteluun ja koristeluun:
1 kananmuna
seesaminsiemeniä, juustoraastetta (tulevaisuudessa aion testata unikonsiemeniä)
Murenna hiiva kulhoon ja liuota se lämpimään veteen. Lisää siirappi, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikinaa samalla. (Itse tein tämän puuhaarukalla sekoittaen kunnes kaikki jauhot oli lisätty.)
Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia jauhotetulla leivinalustalla. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna nousta leivinliinalla peitettynä noin tunnin.
Kaada taikina leivinalustalle ja jaa se 24 yhtä suureen palaan. Pyöritä palat pitkulaisiksi patukoiksi, joiden päät ovat hiukan ohuemmat kuin muu osa.
Kierrä kukin patukka pyöreäksi rinkeliksi, jonka päät kiinnität yhteen. Nosta bagelit jauhotetun leivinpaperin päälle (jäävät helposti alustaan kiinni) ja kohota vielä 20 minuuttia leivinliinan alla.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Keitä sokeri ja vesi isossa kattilassa. Nosta 2-3 bagelia kerrallaan varovasti kattilaan ja keitä 2-3 minuuttia. Käännä kukin bagel ympäri esim. reikäkauhan avulla muutaman kerran keittämisen aikana.
Nosta bagelit vedestä reikäkauhalla. Voitele munalla ja dippaa siemeniin tai juustoraasteeseen. Nosta bagelit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kullanruskean värin.
Täytä hiukan jäähtyneet, halkaistut bagelit haluamillasi täytteillä ja sitten vain maistelemaan!
Kuorimattomilla seesaminsiemenillä koristeltu bagel, täytteenä tonnikalatahnaa ja paprikaa
Bageleista tulee itselleni aina assosiaatio New Yorkiin, joten tässäpä sen fiilistelyyn Empire State of Mind:
http://www.youtube.com/watch?v=0UjsXo9l6I8