Leivälle: Tonnikalatahna

Kirjoittelin alkuviikosta ensimmäisestä bageleiden leivontakerrasta. Tuolloin sain kysymyksen täytteenä olleen tonnikalatahnan reseptistä, joten tässäpä se vielä tarkempien kuvien kera 🙂

tonnikalatahna3.jpg

Tonnikalatahna

2 prk (2 x 100 g) Creme Bonjour -tuorejuustoa (omissa testailuissa vakiintuneet maut mustapippuri ja tilli, ruohosipuli)
1 prk tonnikalaa vedessä
n. 1 keskikokoinen punasipuli silputtuna
n. 2 tl kapriksia pienittynä
n. 3 rkl tuoretta tilliä silputtuna
mustapippuria makusi mukaan

Yhdistä kulhoon tuorejuustot ja notkista niitä hieman. Valuta tonnikalasta nestettä pois ja lisää se juustojen sekaan. Silppua punasipuli, kaprikset ja tuore tilli ja lisää ne tahnaan. Sekoita ja mausta mustapippurilla, tarkista ja hienosäädä maku. Anna maustua kylmässä ainakin hetken aikaa ennen tarjoilua – maulle tekeytyminen on vain hyväksi.

Tahnaa olemme maistelleet vuosien saatossa erilaisten leipien, eväspatongin ja hapankorppujen (oma suosikkini) täytteenä. Mm. viime vapun piknikeväissä tahna pääsi ohuiden patonkiviipaleiden päälle. Paprikapaloilla ja kapriksilla kruunattuna niistä tuli oikein maistuvia suupaloja.

tonnikalatahna1.jpg
Tonnikalatahnaa ohraleivän (Hiltusen rieska -niminen leipä, jota saa ainakin Kuopion seudulla) sekä ruisleivän päällä

Yksinkertaiseen ja monikäyttöiseen leivänpäälliseen vähän Bruno Marsin rentoa meininkiä, The Lazy Song:

Koti Ruoka ja juoma DIY

Simppeli hedelmäsalaatti sitruunaliemessä

hedelmasalaatti.jpg

Kesäpäivään kelpaa raikas herkku. Piknikille tehtyyn hedelmäsalaattiin yhdistin kaapista löytynyttä tuoretta, säilöttyä ja kuivattua hedelmää sekä vähän marjaakin sitruunaiseen liemeen. Tästä määrästä riitti hyvin neljälle leidille ja välipalaksi piknikin jälkeenkin.

1 prk ananaspaloja
1 prk persikanpuolikkaita
1 hunajameloni
kuivattuja mansikkalastuja makusi mukaan
1-2 dl sitruunamehua
sokeria

(Kuori ja) Pilko hedelmät kulhoon. Mansikkalastujakin voi pieniä hieman, mutta ne kyllä pehmenevät mehussa joka tapauksessa.

Pehmennä sitruunamehun makua hieman sokerilla niin, että siitä tulee sopiva liemi hedelmille. (Kokonaisuudesta ei tarvitse tulla ällömakea vaan enemmän kirpeän makea.) Sekoita liemi hedelmien joukkoon ja anna maustua hetki.

Tarjoile sellaisenaan tai vaikka kermavaahdon kera. Hyvällä omallatunnolla 🙂 Ja tietysti loistomusiikin kera, kuten esim. Sun’s Eyes Rubikilta:

Koti Ruoka ja juoma DIY