Maistuu kesältä: Loma, raparperi ja kookos

2012-07-01-248.jpg

Vihdoin se on taas täällä – l-o-m-a! Aurinko saa siis paistaa ja kesä maistua kaikin tavoin 🙂

Juhannuksen aikoihin iskenyt flunssa ja töiden paketointi verottivat kuluneella viikolla voimia aika lailla, mutta nyt alkaa taas jaksaa. Kaapista yhä löytyneiden raparpereiden hyödyntämiseksi lähti reseptikätköistä testiin raparperi-kookospiirakan ohje (alun perin Yhteishyvän Ruokamaailma-liitteessä 6/08, löytyy myös täältä).

Omassa versiossa korvasin kaurahiutaleet neljän viljan hiutaleilla, ja raparpereiden sekä kanelin määrät arvioin periaatteella ”tarpeeksi”.

 

Raparperi-kookospiirakka

Murotaikinapohja
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
noin 500 g raparperinvarsia (sen verran että riittää hyvin joka puolelle)
2 tl perunajauhoja
0,75 dl sokeria
noin 2 tl kanelia

Päällys
100 g pehmeää voita
1 dl neljän viljan hiutaleita
2 dl kookoshiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese, kuori ja pilko raparperit noin 2 sentin paloiksi.

Sekoita pohjan jauhot ja leivinjauhe keskenään, voitele piirakkavuoka. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voideltuun vuokaan.

Sekoita perunajauhot, sokeri ja kaneli keskenään ja kääntele raparperinpalojen joukkoon. Levitä seos pohjan päälle.

Nypi pehmeä rasva, hiutaleet, vehnäjauhot ja sokeri keskenään murumaiseksi seokseksi. Levitä se raparperipalojen päälle.

Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Raparperi on hyvä yhdistää maitotuotteeseen, eli piirakan kanssa maistuu vaikka maitolasillinen, vaniljakastike, vaniljajäätelö tms.

Ennen uunia:
2012-07-01-245.jpg

Uunista tulon jälkeen:2012-07-01-247.jpg

Loman alun soundtrackiksi rento Weezer – Island in the sun:

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY

Raparperiruuduilla aurinko takaisin

Jos raparperi ja tosca-tyyppinen makea houkuttavat, kannattaa testata näitä meheviä ruutuja. Resepti on alunperin bongattu testiin MeNaiset-lehdestä 16.6.2011 (ei löytynyt heidän nettiresepteistään).

raparperiruudut_koko.jpg

10 annosta (uunivuoallinen)
Valmistusaika 50 minuuttia

Pohja:
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
100 g voita sulatettuna

5 dl tuoretta raparperia pilkottuna

Kuorrutus:
75 g voita
100 g mantelilastuja
1 dl sokeria
0,5 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja

Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka (noin 1,5 l) leivinpaperilla. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne maidon ja sulatetun rasvan kanssa munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan.

Siivoa raparperit (multa, paksumpi kuori). Leikkaa raparperinvarret noin sentin paloiksi ja levitä ne taikinalle. Paista kakkua 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes se on lähes kypsä.

Mittaa kuorrutusaineet kattilaan. Keitä sekoittaen, kunnes seos sakenee. Levitä kuorrutus paistetun pohjan päälle. Paista vielä noin 10 minuuttia ja anna hieman jäähtyä.

Leikkaa ruuduiksi ja tarjoile – tai ota mukaan vaikka evääksi.

raparperiruudut_osa.jpg

Tarjoillaan tällä kertaa The Beatlesin Here Comes The Sunin tahtiin 🙂

 

Koti Ruoka ja juoma