Evästyksiä uuteen

Viime aikoina on taas monesti ollut mielessä, kuinka onnellinen saa olla oman lähipiirin kannustuksesta. Voikohan esimerkiksi olla kulinaariseen maailmaan liittyvää kirjaa osuvampaa lahjaa viestintäintoilijalle, joka on sukeltamassa ravintola-alalle? Aika sopiva silta nykyisen ja tulevan välillä!

2012-06-17-163.jpg
Äiti oli kuulemma päättänyt jo kun ensimmäisen kerran mainitsin Perhoon hakemisesta, että mikäli kouluun pääsen niin tämä kirja on annettava minulle. Suuri sydän Kaarina Turtian perusteelliselle Gastronomian sanakirjalle, jossa riittää tutustuttavaa ja johon varmasti tulee palattua aina uudestaan!

kemiaa-keittiossa.jpg
Mahtava nykyinen työtiimini muisti minua Tiede-lehden Kemiaa keittiössä -palstaan perustuvalla Anu Hopian kirjalla. Luvassa lisävalaistusta ruoanlaiton kemiallisiin reaktioihin, eli varmasti hyödyllistä ja todella mielenkiintoista tietoa tulevaisuuden varalle.

femme_champagne.jpg
Nykyisen työtiimini vetäjä on kokenut gourmet-seikkailija ja viinituntija. Hän lahjoitti vielä yllättäen minun ja toisen tiimiläisemme yhteisissä läksiäisissä ylimääräisen kappaleensa Caroline Duval-Leroyn Femme de Champagne -kirjasta tulevalle kokkinoviisille. Kirja sisältää sekä viini- ja samppanjatietoa että paljon reseptejä ja vinkkejä.

Kaikista näistä ja muista tsemppauksista on jatkuvasti ihan huippukiitollinen olo!

Tähän sopiikin joku hyvän fiiliksen biisi, vaikka ikisuosikki Rubik: City and The Streets. Voi kuinka monta vuotta tätä on tullut jo kuunneltua…

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Kirjat

Kesäinen mansikka-jogurttikakku

Kesällä raikkaammat jälkkärivaihtoehdot alkavat kummasti houkuttaa. Tämä jogurttikakun resepti on tuunattu Hesarin Ruoka-osiosta löytyneen pohjalta ja kokenut jo muutaman onnistuneen testikierroksen tuoreilla mansikoilla.

Marjan oma aromi pääsee oikeuksiinsa ja löysin tämän ansiosta pitkästä aikaa myös turkkilaisen jogurtin vakiokäyttöön. Aion ehdottomasti testata muitakin makuvariaatioita – mitenkähän toimisi vaikkapa persikkainen versio?

Hyytymisajan vuoksi herkun voi hyvin valmistaa kylmään iltaa-paria ennakkoon ja irrottaa vuoasta sekä koristella sitten juuri ennen tarjoilua. Maku tai rakenne eivät ainakaan meillä kärsineet pienestä säilytyksestä, tiivistyivät vaan mukavasti.

mansikka-jogurttikakku.jpg

Pohja:
200 g digestivekeksejä
100 g voita

Täyte:
500 g mansikoita (voi olla hieman enemmänkin)
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
6 liivatelehteä
2 rkl haluamaasi vahvaa marjamehua
250 g turkkilaista jogurttia
2 1/2 dl kuohukermaa

Koristeluun:
esim. kuivattuja mansikkalastuja ja/tai mansikkasuklaata rouheena

Työvaiheet:
Hienonna keksit vaikka käsityönä kaulinta käyttäen pakastepussissa tai monitoimikoneella. (Pieni muru riittää, ei tarvitse mennä täysin jauheeksi asti.)

Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon. Taputtele seos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi.

Soseuta kannattomat mansikat tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Kiehauta marjamehu tai vesi. Ota lionneet liivatelehdet, puristele niistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvaan nesteeseen. Kaada heti liivateseos ohuena nauhana mansikoiden joukkoon koko ajan sekoittaen.

Sekoita tämän jälkeen joukkoon jogurtti. Kääntele vielä hyvin sekaan kermavaahto.

Kaada seos keksipohjan päälle. Kääri kakku muovikelmun alle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin yön yli.

Ennen tarjoilua:
Irrottele veitsellä kakun reunat varovasti kakkuvuoan reunoista ennen niiden irrottamista.

Koristele haluamallasi tavalla – itse rouhin tällä kertaa mansikkalastuja sekä mansikkasuklaata (Marabou) ja ripottelin vapaalla tyylillä kakun päälle.

 

Teemabiisiksi ja -videoksi löytyi tällä kertaa Amélie-leffan kesätunnelmiaaurinkoista juhannuksen odotusta kaikille!

Koti Ruoka ja juoma