Mielialan vaihtelut & häiriöt – Masennus & masentuneisuus
On hyvä ensiksi todeta, että mielialojen vaihtelut ovat täysin normaalia. Joskus mieliala on korkealla ja joskus sitten matalalla, elämä on vuoristorataa. Mielialan mataluus eli masentuneisuus ovat elämänlaatua ja toimintakykyä joskus merkittävästikin heikentäviä tekijöitä. On tärkeää muistaa, että masennuksesta, kuten muistakin mielenterveyden haasteista voi kuitenkin toipua täysin. Masentuneisuutta on montaa erilaista ja itseasiassa jokaisen ihmisen masentuneisuus on omanlaisensa kokemus eli ratkaisuja/vastauksia ei löydä tekstikirjasta, vaan sen löytää omasta itsestään.
Masennuksen yleisimmät tyypit:
- Lievä masennus
- Keskivaikea masennus
- Vaikea masennus
- Melankolinen masennustila
- Epätyypillinen masennus
- Psykoottinen masennus
- Kaamosmasennus
- Synnytyksen jälkeinen masennus
- Pitkäaikainen masennus
Tarkempaa tietoa eri masennuksista saat täältä.
Itse varmasti koen kaamosmasennusta joka talvi. Valoisuuden vähyys aiheuttaa sen, että väsyttää lähes koko ajan. Tuntuu kuin haluaisi aloittaa talviunen ja nukkua koko ajan. Mitä enemmän valoisuutta ja aurinkoa saa niin sitä paremmin jaksaa. Onneksi nyt on jo kevään merkkejä näkyvissä ja olo tuntuukin paljon energisemmältä. Ensi talvea varten harkitsen kirkasvalolampun hankkimista, toivoen sen vähentävän väsymyksen tunnetta talvisin.
Lievästä masennuksesta ja kaamosmasennuksesta on suhteellisen helppoa nousta itse, mutta mitä vaikeampaa ja syvällisempää masennus on, niin sitä enemmän ihminen tarvitsee toisen ihmisen tukea ja apua asioiden järjestelyyn, sekä käsittelemisiin. Etenkin läheisten tuki ja heidän läsnäolo voi auttaa paljonkin, oli sitten kyseessä perhe, sukulaiset, ystävät, kaverit niin jokainen heistä voi auttaa jollain tavalla, mutta loppujen lopuksi toipuminen lähtee masentuneesta itsestään, hän vain tarvitsee kaiken mahdollisen tuen erityisesti heikoille hetkille.
Mikäli läheiset eivät voi antaa niin paljon tukea kuin masentunut tarvitsisi niin toipumisen/palautumisen kannalta olisi tärkeää saada tukea esimerkiksi mielenterveysalan ammattilaiselta. Tukea ja apua pitää myös osata pyytää ja tehdä sen suhteen aloite, koska mitä kauemmin on masentunut niin sitä syvemmäksi masennus muuttuu ja sitä enemmän elämäntilanne kärsii masennuksen seurauksena. Mielenterveyden ammattilaiset, kuten psykologit, psykoterapeutit, psykiatrit, lyhytterapeutit ja kriisityöntekijät, ovat erinomaisia tukihenkilöitä auttamaan ja tukemaan masennuksesta toipumista. Huomioiden heidän kattavan kokemuksen ja tiedon määrän niin he osaavat nähdä ihmiset yksilöinä, jolloin myös hoito ja tuki on yksilöityä eli räätälöity juuri sinulle.
Miten masentunut käyttäytyy? Kuinka masennus vaikuttaa toimintakykyyn? Masentuneen suhde muihin ihmisiin? Masennus ja keho? Voit lukea lisää masennuksen olemuksesta tästä.