Mielialan vaihtelut & häiriöt – Masennus & masentuneisuus

On hyvä ensiksi todeta, että mielialojen vaihtelut ovat täysin normaalia. Joskus mieliala on korkealla ja joskus sitten matalalla, elämä on vuoristorataa. Mielialan mataluus eli masentuneisuus ovat elämänlaatua ja toimintakykyä joskus merkittävästikin heikentäviä tekijöitä. On tärkeää muistaa, että masennuksesta, kuten muistakin mielenterveyden haasteista voi kuitenkin toipua täysin. Masentuneisuutta on montaa erilaista ja itseasiassa jokaisen ihmisen masentuneisuus on omanlaisensa kokemus eli ratkaisuja/vastauksia ei löydä tekstikirjasta, vaan sen löytää omasta itsestään. 

Masennuksen yleisimmät tyypit:

  • Lievä masennus
  • Keskivaikea masennus
  • Vaikea masennus
  • Melankolinen masennustila
  • Epätyypillinen masennus
  • Psykoottinen masennus
  • Kaamosmasennus
  • Synnytyksen jälkeinen masennus
  • Pitkäaikainen masennus

Tarkempaa tietoa eri masennuksista saat täältä.

Itse varmasti koen kaamosmasennusta joka talvi. Valoisuuden vähyys aiheuttaa sen, että väsyttää lähes koko ajan. Tuntuu kuin haluaisi aloittaa talviunen ja nukkua koko ajan. Mitä enemmän valoisuutta ja aurinkoa saa niin sitä paremmin jaksaa. Onneksi nyt on jo kevään merkkejä näkyvissä ja olo tuntuukin paljon energisemmältä. Ensi talvea varten harkitsen kirkasvalolampun hankkimista, toivoen sen vähentävän väsymyksen tunnetta talvisin.

Lievästä masennuksesta ja kaamosmasennuksesta on suhteellisen helppoa nousta itse, mutta mitä vaikeampaa ja syvällisempää masennus on, niin sitä enemmän ihminen tarvitsee toisen ihmisen tukea ja apua asioiden järjestelyyn, sekä käsittelemisiin. Etenkin läheisten tuki ja heidän läsnäolo voi auttaa paljonkin, oli sitten kyseessä perhe, sukulaiset, ystävät, kaverit niin jokainen heistä voi auttaa jollain tavalla, mutta loppujen lopuksi toipuminen lähtee masentuneesta itsestään, hän vain tarvitsee kaiken mahdollisen tuen erityisesti heikoille hetkille.

Mikäli läheiset eivät voi antaa niin paljon tukea kuin masentunut tarvitsisi niin toipumisen/palautumisen kannalta olisi tärkeää saada tukea esimerkiksi mielenterveysalan ammattilaiselta. Tukea ja apua pitää myös osata pyytää ja tehdä sen suhteen aloite, koska mitä kauemmin on masentunut niin sitä syvemmäksi masennus muuttuu ja sitä enemmän elämäntilanne kärsii masennuksen seurauksena. Mielenterveyden ammattilaiset, kuten psykologit, psykoterapeutit, psykiatrit, lyhytterapeutit ja kriisityöntekijät, ovat erinomaisia tukihenkilöitä auttamaan ja tukemaan masennuksesta toipumista. Huomioiden heidän kattavan kokemuksen ja tiedon määrän niin he osaavat nähdä ihmiset yksilöinä, jolloin myös hoito ja tuki on yksilöityä eli räätälöity juuri sinulle.

Miten masentunut käyttäytyy? Kuinka masennus vaikuttaa toimintakykyyn? Masentuneen suhde muihin ihmisiin? Masennus ja keho? Voit lukea lisää masennuksen olemuksesta tästä.

 

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Syvällistä

Rakkausriippuvainen – Rakkausaddiktoitunut

En ollut aiemmin kuullut kyseistä termiä/luokitusta, mutta luettuani rakkausriippuvaisuudesta enemmän, huomasin joidenkin kohtien sopivan myös itseeni.

”Rakkausriippuvainen on usein kykenemätön pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan, mutta tekee kaikkensa toisten hyvinvoinnin eteen. ” En ole kykenemätön huolehtimaan omasta hyvinvoinnistani, mutta olen huomannut että minun on helpompi motivoitua auttamaan toista ihmistä, tai tekemään toisen ihmisen puolesta jotain kuin tehdä jotain itseni hyväksi.

Rakkausriippuvainen tuntee euforiaa saadessaan tärkeältä ihmiseltä edes hetkellisesti jakamatonta huomiota.” Uskon tämän pitävän paikkansa jokaisen kohdalla joka on päättänyt, että ”hänen vuoksi teen asian X”, kuka sitten tuo X onkaan kyseisessä tilanteessa. X:n ei tarvitse olla ihastuksen kohde, vaan tärkeä henkilö voi olla kuka vaan esim. isä, äiti, perheenjäsen, ystävä jne.

”Riippuvaisella on jatkuva tarve tulla hyväksytyksi ja hän saattaa kärsiä erilaisista itsetunto-ongelmista.” Tämä pitää omalla kohdalla paikkansa. Koen tarvetta tulla hyväksytyksi, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Lähtökohtaisesti haluan olla pidetty ja hyvä ihminen kaikille, jopa tuntemattomillekin. Paitsi silloin, jos toinen ihminen on osoittanut sanoillaan, teoillaan tai aikeillaan olevansa suoraan sanottuna ”m*lkku”, niin en halua olla missään tekemisissä hänen kanssaan.

”Rakkausriippuvainen uskoo ja toivoo, että joku muu voi tehdä hänestä onnellisen ja kokonaisen, ratkaista hänen kaikki ongelmansa ja pitää huolta hänestä. ” En tiedä voisiko toinen ihminen tehdä minusta kokonaisen, mutta jos pohdiskelen omaa elämäntilannettani niin ainut tapa mennä omassa elämässäni ns. ”eteenpäin”, on löytää toimiva parisuhde, joka on lähes täydellinen. Täydellisyydellä tarkoitan, että parisuhde sisältää partnerin tukemista, yhteistyötä, yhdessäoloa, toimeentuloa ja aitoja tunteita.

Eli vaikka kaipaan läheisyyttä ja olen valmis asettamaan kumppanin etusijalle, niin en usko olevani rakkausriippuvainen, koska tulen hyvin toimeen yksinkin, ilman toista osapuolta. Oma visio/toive tulevaisuudestani taas määrittää/asettaa sen, että tosiaan kun perhettä ei saa yksin, niin ainut tapa saavuttaa se on löytää elämänkumppani, jonka kanssa voi perustaa perheen. Ehkä siis jonain päivänä.

Lähde lainauksille:

Mielipalvelut.fi / Tanja Moring – Seksuaaliterapeutti – ”Rakkausriippuvuus eli rakkausaddiktio – Pakonomainen tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi”

Hyvinvointi Parisuhde Rakkaus Syvällistä