Matkaopas Indonesiaan: Parhaat sukelluskohteet

Auringonpolttamat

Sukelluskouluttajana täytyy minun ehdottomasti suositella Indonesian upeita sukelluskohteita. Ja niitähän riittää! Tuhansien saarien ympärillä on tuhansia kilometrejä koralliriuttaa, ja hiekkapohjilla on monessa kohteessa maailmanluokan muck-sukellusta. Indonesia sijoittuu ns. korallikolmion alueelle, joka on maailman monilmuotoisin elinympäristö. Rikkailla koralliriutoille uiskentelee tuhansia trooppisia kalalajeja, riutoilla voit bongata erilaisia kilpikonnia, haita, rauskuja sekä vesinisäkkäitä. 

Raja Ampat

Papuan Raja Ampatin noin 1500 saaren muodostama UNESCOn maailmanperintökohde on ehkä maailman upein sukelluskohde. Täällä on kuvattu BBC:n Blue Planetin riuttaotokset, ja kansallispuiston koralliriutat ovatkin maailman lajirikkaimpia. Tuhannet riuttakalat uivat terveellä riutalla useiden hai- ja rauskulajien seassa. Raja Ampat onkin varmasti jokaisen sukeltajan bucketlistillä, mutta tänne ei aloittelijan kannata suunnata ajoittain kovien merivirtojen vuoksi. Eikä köyhän, sillä valtavaa aluetta pääsee parhaiten tutkimaan vain liveaboard-sukellussafareilla, jotka ovat hyvin kalliita reissuja. Sukellussafarialukset lähtevät Papuan Sorong-kaupungista, johon pääsee lentämällä esimerkiksi Singaoporen ja Manadon kautta (Sin-Mdo-Sorong). Tsekkaa esimerkiksi Amira-livarin nettisivut. One day!  

 

Bunakenin kansallispuisto

Pohjois-Sulawesin Bunakenin merellinen kansallispuisto on maailmankuulu upeista koralliseinämistään ja henkeäsalpaavista drop offeistaan. Korallilajeja on yli 400 erilaista ja kalalajeja yli 1000, mikä tekee tästä vain viiden saaren käsittämästä alueesta maailman rikkaimman vedenalaisen keskittymän. Kansallispuistoon kuuluu myös palasia mantereen hiekkapohjaisista sukelluskohteista, joissa voit sukeltaa merihevosten, mustekalojen, antennikrottien ja erilaisten rapujen kanssa. Bunakenin kansallispuistossa elää myös useita eri delfiinilajeja, pallopäävalaita sekä uhanalaisia dogong-merilehmiä. Bunaken sopii kaikille sukeltajille vasta-alkajista ammattilaisiin, tosin täälläkin suurin osa sukelluksista on virtasukelluksia. Bunakenin saarella toimii myös suomalainen sukellusresortti Living Colours, josta saat palvelua ja sukellusopetusta suomeksi. Myös Bunakenin kansallispuisto on UNESCOn perintölistalla, ja sukeltamaan pääsee lentämällä Singaporesta Manadoon ja sieltä veneellä saarelle. 

Komodon kansallispuisto

Komodon varaanin (Komodo dragon) vuoksi kuuluisa saarialue on lajirikas myös pinnan alla. Paholaisrauskut ja upeat riutat houkuttelevat yhä enemmässä määrin sukeltajia tälle alueelle. Alue on suuri, ja parhaiten sitä pääsee tutkimaan sukellussafarialukselta käsin, mutta budjetilla matkustavat voivat tutustua merenalaiseen paratiisiin myös Flores-saaren Labuanbajo-kaupungista käsin. Venematka Labuanbajosta Komodon sukellussaiteille kestää vajaat kaksi tuntia suuntaansa, ja majoittuminen tapahtuu Labuanbajon kaupungissa. Labuanbajo kasvaa koko ajan ja uusia divecentereitä avataan jatkuvasti. Kaupunkiin pääset lentämällä esimerkiksi Balilta tai matkustamalla Lombokin ja Sumbawan kautta bussi-lautta-yhdistelmällä. 

Lembeh Strait

Pohjois-Sulawesin Lembeh on rankattu maailman parhaaksi muck-kohteeksi eikä syyttä! Hiekkapohjat kuhisevat mitä ihmeellisempiä vedenalaisia kummajaisia, ja tämä kohde on varsinkin valokuvaajien ykkössuosikki. Upeista koralliseinämistä haaveilevat suuntaavat johonkin muualle sukelluslomallaan, mutta pienistä ja harvinaisista ötököistä, kävelevistä kaloista tai karvaisista kroteista kiinnostuneet varaavat lentoliput jo nyt.  

 

Bali & Nusa Lembongan

Nusa Lembongan on pieni saari Balin itäpuolella, johon sukeltajat suuntaavat paholaisrauskujen ja kuukalojen perässä. Virrat vievät täälläkin sukeltajaa. Balilla moni sukeltaja on käynyt Tulambenin hylyllä ja kaikki kehuu, mutta valittelee ruuhkaa. Hylky on niin matalalla, että myös snorklaajat pääsevät ihailemaan sitä. Balin pohjoisilla rannoilla on kuulemani mukaan erittäin laadukasta muckia äärimmäisen rauhallisessa ympäristössä. 

Pantai Bira

Etelä-Sulawesin Birassa myös pinnan alla kuhisee, enkä ole koskaan nähnyt samalla kertaa niin paljon haita kuin täällä. Huhujen mukaan Biralle ollaan rakentamassa halvaa sukellusleirikeskusta, johon matkataan viikoksi ja sukelletaan sekä pidetään hauskaa porukalla. Kerron myöhemmin lisää, jos saan tietoja!

 

   

 

Pulau Derawan

UNESCOn listalla olevien Derawan-saarten riutat ovat merikilpikonnien kansoittamia ja upeille rannoille tulevat konnat myös munimaan. Kotkarauskut ja barracudat viihtyvät Kalimantanin kuuluisimmalla sukelluskohteella, mutta alueen riuttoja eliöstöineen uhkaa dynamiitti- sekä liikakalastus.  

Pulau Weh, Banda Aceh

Banda Acehin Weh-saari on Sumatran-matkaajan must-kohde. Upeat riutat kuhisevat elämää, mutta täälläkin aloittelevien sukeltajien riesana ovat ajoittain kovat virtaukset. Itse en ole Wehillä jostain käsittämättömästi syystä käynyt, mutta aion ehdottomasti mahdollisimman pian!

 

   

 

Gili-saaret

Gilit ovat hyvä paikka sukelluskurssin suorittamiseen ja lepposeen sukelteluun rantalomailun ohella. Paikka on myös divemasterin tutkintoa/harjoittelua suorittavien varma valinta, sillä lukuisat diveshopit tarjoavat hyvät puitteet kurssille ja lukuisat baarit hyvät puitteet iltariennoille, jotka kai kuuluvat oleellisesti DM-kurssiin. Aloitteleville sukeltajille oiva paikka tutustua vedenalaisiin ihmeisiin helpossa ympäristössä, mutta sukelluslomalle suuntaaville riutat ovat ehkä liian kolhiintuneet. Sukellussaitit ovat okei, mutta mitään mullistavaa ei Gileiltä kannata etsiä. Näiden paikkojen lisäksi Indonesiassa kiertää monia sukellussafarireittejä ristiin rastiin. Googlaa esimerkiksi Malukun alueen safarit, jossa bongataan kuulemma vasarapäähaita tai mikset suuntaisi vaikka Alorin koskemattomille riutoille? Listaa voisi jatkaa loputtomasti. 

Kuvat: Jemma T. 

Kommentoi