Trendin haaste: Unelmieni matka

Auringonpolttamat

Tuoreen aviomiehen puristama tuoremehu privaattivillan terassilla. Kuva: Jemma T.
 

Trendi haastoi lilyläiset kertomaan mieleenpainuvimmista reissuistansa. Eikun hetkinen, taitavat sittenkin kysellä unelmien reissun perään. Pistitpä pahan, Trendi. Eikös jokainen reissu ole omalla tavallansa mieleenpainuvin? Mutta usein se mieleenpainuvin ei ole kuitenkaan se sama matka, jota unelmien matkaksi kutsuttaisiin. Itselläni ainakin jokaisessa reissussa on vähän sattunut ja tapahtunut, rahapussi on viety sekä Balilla että junamatkalla Lyonista Bordeauxiin, Prahassa törmäsin sattumalta hyvään ystävääni ja orkesterimatka Barcelonaan oli silloin elämän suurin juttu kaikkine sattumuksineen. Muistan reissut kuin eilisen, mutta unelmalomia ne eivät ole olleet.


Olen pistänyt lähes jokaisen vapaan hetkeni matkustamiseen, joten valinnanvaraa riittää. Ensimmäinen matka nykyisen aviomieheni kanssa Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin oli yksi unelmieni täyttymys valkohaineen ja viinitiloineen, mutten silti voi millään laittaa ykköspallille unelmakisassa matkaa anopin kanssa. Voimakastahtoinen eteläafrikkalaisanoppi kun tuppaa tuhoamaan unelmia samaan tahtiin kuin välejä poikaansa. Viimeisin reissu Australian rannikolle oli kerta kaikkisen upea ja haaveiden täyttymys, mutta onko se mieleenpainuvin vain siksi, että siitä on aikaa vain muutama kuukausi toisin kuin ensimerkiksi unelmien reilimatkasta Eurooppaan ylioppilasjuhlien jälkeen kolmetoista vuotta sitten? Yhteinen unelmamatka kahden parhaan kaverini kanssa Väli-Amerikkaan kahdeksan vuotta sitten oli upea kokemus Maya-temppeleineen ja viidakkoretkineen, mutta reissu numero yksi se ei kuitenkaan kaikkine matkustuksineen ja busseissa könöttämisineen ollut. Entä se mahtava Pariisin-reissu tuoreine oliiveineen? Tai ne pitkät reppureissaamiset Kaakkois-Aasiassa? Mahdotonta.

Maisemat mökistä Lombokilla häämatkalla 2012. Kuva: Jemma T.
 

Mutta koska yksi piti valita, pistän nyt ykköseksi kuitenkin häämatkani Balille ja Lombokille pari vuotta sitten. Kerrankin raaskin sijoittaa rahat upeaan villaan, jossa tuoreen aviomieheni kanssa lilluttiin alasti omalla uima-altaalla ja juotiin kylmää valkoviiniä keskellä päivää. Kokkailtiin ihania ruokia ja käveltiin Seminyakin rannalla käsi kädessä (hiki valuen mutta onneksi kylmä olut rantabaarissa viilensi). Bali on täynnä upeita ravintoloita, muun muassa Seminyakin Ryoshi-sushipaikka tarjoaa halvat ja upeat sushit hyvän livemusan kanssa ja kulman takana meidän salaisesta ja upeasta villasta Zula-vegaanipaikka maailman parhaan välimeren lautasen ja ihania raakakakkuja sekä muita herkkuja. Rakastuneena kaikki on kaunista ja kaikki maistuu hyvälle. Kaikki on unelmaa.

Salaatti- ja wrap-annokset Ubudin Kafessa. Kuva: Jemma T.

Mutta onhan Bali ihana paikka, vaikka vähän tylsä valinta unelmien matkakohteeksi onkin. Mutta on siellä upeat rannat ja valtava valikoima hotelleja luksuksesta designiin ja alkeellisesta erikoiseen. Balin Ubud länsimaistuu ja kasvaa hirmuista vauhtia, ja entisestä joogien ja taiteilijoiden kansoittamasta pikkukylästä on tullut supersuosittu matkailukohde Starbuckseineen ja vuosi vuodelta liikenne, melu ja rauhattomuus kasvavat. Silti kylässä on edelleen lempiravintolani tässä maailmassa. Jl. Hanomanin Kafen lista on täynnä toinen toistaan herkullisempia annoksia salaateista burgereihin ja indonesialaisesta nasi campurista itse tehtyyn jäätelöön. Söimme siellä ollessamme aamiaisen, lounaan ja illallisen useiden päivien ajan, sillä listalla oli paljon tilattavaa ja joka kerta annos oli täysi kymppi. Kafen listoilla on myös ihania kuumia tehojuomia sekä kekseliäitä smoothieta ja mehuja, kaikki tietenkin edulliseen indohintaan.

Häämatkalla söimme ja joimme tuoreen aviomieheni kanssa hyvin, nautimme toistemme seurasta, rentouduimme ja hubailimme vesipuistossa. Paluu Balille ei kuitenkaan ole mielessä, sillä maailmassa on upeita kohteita, joista unelmoimme yhdessä päivittäin. Seuraava loma suuntautuu Suomeen, mutta unelmia toteutetaan jälleen ensi vuoden alkupuolella, kun kohteena on aviomieheni tuntematon kotiseutu eteläisessä Afrikassa. Upeaa.

Kommentit

"Voimakastahtoinen eteläafrikkalaisanoppi" - hei mullakin on!

Jemma T
Auringonpolttamat

Kiva ;) Viimeksi kun vein hänelle joulusuklaita tervehdyksenä vanhemmiltani (eivät ole koskaan tavanneet), ilmoitti anoppi, ettei syö lainkaan suklaata. Ei oltu nähty melkein kahteen vuoteen, olisi ehkä voinut kiittää ja tarjota vieraille vaikkei itse syö. Ilmoitti myös, että hänen "almost-doughter-in-law" eli mieheni exä on ainut, joka tietää mistä suklaista hän tykkää. Argh :D

Tuo sinun tarinasi on varmaan ollut omalla kohdalla kiusallinen. Missä tapasit miehesi? Asutteko Suomessa? Oletteko asuneet täällä kauan? Onko ollut mitään kulttuurisia yhteentörmäyksiä, esim. tapakulttuurissa? Oletko käynyt Etelä-Afrikassa? Joo, sori kun kyselen, mutta tätä Suomi-Etelä-Afrikka-komboa ei ole tullut vielä aikaisemmin vastaan, joten olen utelias.

Mun eteläafrikkalaisanoppi (tuleva sellainen, häät kesällä) väitti kivenkovaan vaikka kuinka kauan, että heidän perinteisiinsä kuuluu uittaa morsiamen pää vessanpöntössä polttaripilana ja että hän aikoo tehdä sen. Kieltäydyin, mutta se ei häntä hidastanut. Sitten sanoin, että soitan poliisille jos hän tekee niin polttareissani, onhan kyseessä päällekarkaus tai pahoinpitely. Lopulta kun tapitin häntä tarpeeksi kauan kyynelsilmin, koko juttu paljastui hänen vitsikseen. Loukkaannuin ihan sikana. Tosin olen jo antanut anteeksi. Mutta ei voi kuin sanoa, että siinä on kyllä muutenkin eriskummallinen tyyppi.

*Korjaus edelliseen: eiku näköjään ootkin Aasiassa!

hsario (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/auringonpolttamat

Hei ja kiitos aivan ihanasta lukuhetkistä blogisi äärellä!
Olemme suuntaamassa indonesiaan ensi heinä-elokuussa häämatkalle ja epätoivoisina yritämme saada kasaan sellaista pakettia joka täyttäisi toiveemme. Uskoisin että pystyisit antamaan kullan arvoisia vinkkejä kohteista. Olemme alustavasti suunnitelleet 2,5vkon matkaa joka koostuisi pääasissa lombokista, mutta myös balista ja gilin rauhallisismmista saarista. Olisi ihan mieletöntä jos pystyt laittamaan minulle postia, jotta voin vähän tarkemmin kertoa suunnitelmistamme!
-Henriikka

Jemma T
Auringonpolttamat

Moi Henriikka ja kiva, että olet tykännyt blogistani! :)

Hyvä valinta, Bali ja Lombok eivät varmasti jätä kylmäksi :) Oletteko sukeltajia? Sukelluskoteena Bali on Lombokia parempi, ja Nusa Lembonganilla on mahdollisuus nähdä mola-molia (ocean sunfish, suomeksi loogisesti kuukala) ja mantarauskuja! Gilit ovat hyvä paikka sukelluskortin suorittamiseen, ja löytyy saarien ympäriltä muutama erinomainen sukelluskohde, mutta muuten en voi Gilejä nimenomaan vedenalaisten maisemien takia suositella.

Me nautittiin olostamme hurjasti hipihiljaisella Gili Airilla, mutta ravintolatarjonta oli siellä mielestämme aika heikkoa Gili Trawanganiin verrattuna. Gili T on vain niin järkyttävän vilkas saari nykyään, ettei kohde välttämättä ole sopiva hanimuunille...

Lombokilla kannattaa tehdä vaellus Rinjanille, jos haluaa äksöniä ranalla ja poolilla löhöilyn lomaan. Tai jos parin päivän vaellus on liian rankka tai vie liian kauan aikaa, vuoren juuressa sademetsän siimeksessä on myös hienoja vesiputouksia, joihin voi tehdä päiväretken.

Lue lisää blogistani Indonesian eri saarista:

http://www.lily.fi/blogit/auringonpolttamat/matkaopas-indonesiaan-tuhansien-saarien-maa

http://www.lily.fi/blogit/auringonpolttamat/matkaopas-indonesiaan-parhaat-rantakohteet

http://www.lily.fi/blogit/auringonpolttamat/matkaopas-indonesiaan-parhaat-sukelluskohteet

 

Jemma T
Auringonpolttamat

Hei kohtalotoveri Eevaunen!

Anoppini on eteläafrikkalinen, mutta mieheni on britti (syntynyt tosin Sambiassa, mutta muuttanut sieltä jo pienenä). Eli isompia kulttuurisia yhteentörmäyksiä ei ole tullut vastaan, varsinkin kun mieheni on asunut sekä Saksassa että Kanadassa. Tulin alunperin tänne Indonesiaan reissaamaan kahden kaverini kanssa, ja törmäsin komeaan sukelluskouluttajaan. Päätin itsekin toteuttaa haaveeni ja ryhtyä sukellusalalle, vaikka esimerkiksi urani Suomessa oli nousussa ja elämä muutenkin suhteellisen kuosissa. Katunut en ole tippaakaan, ja rakastan helppoa ja vaatimatonta elämääni pikkusaarellani ja parisuhteeni johti pian yhdessä asumisesta avioliittoon.

Anteeksianto on tärkeää. Mieheltäni esimerkiksi meinasi tuossa pari kuukautta sitten loppua huumorintaju, kun äitinsä lopetti yllättäen poikansa tilin. Kysymättä mitään, tai siis kuulemma oli yrittänyt soittaa, mutta koska ei saanut vastausta, oli käyttänyt nimenkirjoitusoikeuttaan surutta muuttonsa yhteydessä. Excuse me?

Anoppini ei ole paras kaverini, mutta yritän tulla hänen kanssaan toimeen. Emme tosin tapaa kovin usein, sillä miehelläni ei ole minkäänlaista hinkua vierailla kotonaan Pohjois-Englannissa muuta kuin pakon edessä. Eli ensi kertaa odotellessa! :)

hsario (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/auringonpolttamat

Hei!

Kiitos tuhannesti vastauksestasi! Ajattelimme kaikki nuo kolme kohdetta ainakin koluta läpi, sillä yhden palmun alla makaaminen on aika puuduttavaa. Varsinaisia sukeltajia ei olla, mutta aktiivisia snorklaajia kylläkin :)
Mikä oli teidän honeymooninne villa Lombokissa? Näytti ainakin tosi ihanalta! Halutaan monipuolisuutta lomalta, joten satsataan 3-5. päivän luksukseen, mutta tämän lisäksi haluamme nähdä myös kulttuuria ja aitoa elämää. Ruoka on tärkeää joten olisi kiva että sitä, (ja erinomaista sellaista) olisi saatavilla :) Bilettäjiä ei niinkään olla ja sitä ensisijaisesti pelkäänkin että löydämme itsemme jostain kauhealta biletyssaarelta, jossa yksityisyydestä ei ole tietoakaan. Olisi kiva myös että majoituspaikkoina ei tulisi bookattua sikaa säkissä.

Viime syksynä reissasimme Tansaniassa ja sitä edeltävänä vuonna Malesiassa ja kävimme läpi hyvin vaihtelevia resortteja, bungaloweja ja hotelleja, mutta häämatkalla ei ihan kauheasti haluaisi torakoista yms. stressata...

Jemma T
Auringonpolttamat

Hanimuunvillamme Balin Seminyakissa on nimeltään Villa Canthy. Gili T:llä majoituksemme oli Gili Excotic Villas, joka oli kylän keskellä, mutta eristyksessä kaikesta muusta vilinästä - olimmehan ainoat asiakkaat! Excotic villoja oli viisi, mutta saimme koko paikan omaan käyttöömme, joten tämä oli todella hintansa väärti... Mutta muutenhan Gilit T on juuri tuo biletysmesta, joten ei ehkä teille sopiva. Gili Airilla majoituimme vaatimattomasti rannalla pienessä bungalowissa, nimeä en nyt muista.

Ihme juttu nuo torakat. Siis kun torakoita voi tulla yhden tähden majoituksesta viiden tähden luksukseen, niille ei voi oikein mitään. Meidänkin resortti on keskellä viidakkoa ja valitettavasti ötököitä on mahdotonta pitää poissa. Vaikka suihkuttais pullotolkulla baigonia nurkkiin, niin silti niitä ryömii jostain koloista bungaloweihin. Puuh.

Kommentoi