Kaksi kesäsuosikkia

nickoffermancropped-1920x830.jpg

kuva täältä

Kesäni sai yllättävän käänteen, kun löysin muutama viikko sitten Nick Offermanin tekemän Spotify-soittolistan nimeltä Nick Offerman’s film & tv favorites. Alkuperäinen soittolista on jo kadonnut, mutta joku ystävällinen kanssaihminen oli kerännyt soittolistan uudelleen kokoon, Nickin itsensä puhumine välispiikkeineen!

Listalla on paljon vanhoja suosikkejani, kuten Tom Waitsia, Nick Cavea ja Beckiä, mutta myös uusia tuttavuuksia, kuten John Prine ja Nancy & Beth (Nancy & Bethissä laulaa muuten Nick Offermanin ihana vaimo Megan Mullally). Ihana hyvän mielen soittolista, jossa on vain hyviä biisejä! Suosittelen!

FB_IMG_1529998383056_resized_20180626_103325193.jpg

Paras aika musiikinkuuntelulle on minun mielestäni kokkaaminen ja leipominen. Olen jo kahtena juhannuksena peräkkäin tehnyt tätä vegaanista mansikkakakkua, joka on aivan ihanan makuista. Kakkua ei missään vaiheessa laiteta uuniin, mutta se ei taida ihan täyttää raakakakun määritelmää, kun täytteeseen tulee kuitenkin puoli desiä oikeaa sokeria.

Minusta raakakakuissa on se vika, että ne maistuvat melkein aina liikaa joltain tietyltä aineelta, kuten kookokselta tai hunajalta. Lisäksi raakakakkuihin pitää aina liottaa pähkinöitä tuntitolkulla, ja käyttää jotain kalliita ihmeaineita, jotka maistuvat läpi lopputuloksessa. Tämä kakku on siihen nähden virkistävä poikkeus, täytteessä ja pohjassa on ylipäätään vähän aineksia, ja kakku tarvitsee vain parin tunnin tekeytymisajan jääkaapissa, eli sitä ei tarvitse pakastaa missään vaiheessa.

Koska linkin takana oleva resepti on ruotsiksi, voinen yhtä hyvin suomentaa sen tähän, jotta kaikki pääsevät kokeilemaan tätä herkkua!

 

Vegaaninen melkein-raaka mansikkakakku

 

Pohja

3 1/2 dl kuorittuja manteleita (n. 200 g)

15 pehmeää taatelia, kivet poistettu

1 rkl vettä

 

Sekoita pohjan ainekset keskenään tehosekoittimessa. Meillä ei ole tehosekoitinta, joten käytin sauvasekoitinta, ja silläkin onnistui ihan hyvin. Laita irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle leivinpaperi, ja painele pohja tiukasti vuokaan. Siirrä pohja jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

 

Täyte

2 avokadoa

500 g tuoreita mansikoita

1 1/2 dl kookosöljyä

1/2 dl sokeria

1/2 limen mehu

 

Sekoita avokadot ja puolet mansikoista keskenään, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Sulata kookosöljy vesihauteessa (itse käytin pientä kattilaa jonka päälle laitoin posliinikulhon). Sekoita kookosöljy, sokeri ja limemehu avokado-mansikkaseokseen. Pilko loput mansikat (mutta säästä niistäkin osa koristeluun!) paloiksi ja sekoita täytteeseen. Vetele täyte pohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi.

Päälle

Siivutettuja mansikoita ja sitruunamelissan lehtiä.

 

Sain kakun mausta kiitosta juhannusseurueessa, joka koostui perinteisten makujen ystävistä, jotka pudistelevat usein vähän päätään luomuksilleni. ”Kivaa syödä joskus jälkiruokaa, jossa ei ole pelkkää jauhoa, voita ja sokeria”, totesi miehen veli, ja kiteytti jotain olennaista tämän kakun makumaailmasta.

Maukkaita kesäpäiviä kaikille!

kulttuuri suosittelen musiikki ruoka-ja-juoma