Kuohkea maissileipä (gluteeniton, vegaaninen)
En ole allerginen gluteenille, mutta olen kiinnostunut gluteenittomasta leivonnasta (ihan vaan siksi, että osaisin sitten senkin). Teen usein gluteenitonta siemennäkkäriä, johon tulee maissijauhoja. Yhtenä päivänä mieleeni tuli, että eikö olekin olemassa myös sellainen juttu kuin maissileipä?
Löysin tämän ohjeen, mutta siinä oli piimää ja kananmunia, joita minulla ei ollut (ja joita kasvisvoittoisesti syövänä en halua käyttää), joten kehittelin reseptistä oman versioni. Yllätyin, kuinka kuohkea ja samalla kiinteä leivästä tuli! Ohjetta varten tarvitsee jonkinlaisen valurautapannun.
Kuohkea maissileipä
4 dl maissijauhoa
500g maustamatonta, sokeritonta soijajugurttia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 rkl agavesiirappia
(öljyä valurautapannun rasvaamiseen)
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Öljyä valurautapannu ja laita se uuniin kuumenemaan. Sekoita kulhossa maissijauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Lisää soijajugurtti ja agavesiirappi. Ota valurautapannu uunista, ja kaada taikina siihen. Paista leipää 20-30 minuuttia uunin tehosta riippuen (minulla meni vain 20 minuuttia).
Leipä pitäisi varmaankin kumota vasta jäähtyneenä, mutta emme lapsen kanssa malttaneet odottaa niin kauaa. Irrottelin leivän voiveitsellä pannusta ja kumosin sen leivinpaperille. Lapsi hyökkäsi närppimään leipää ennen kuin ehdin ottaa siitä kuvan (ja toki osallistuin ryöstöretkeen itsekin).
Tätä leipää teen vielä monta kertaa uudestaan!