Sunnuntain pastalista
Minua ja ruotsalaisblogaaja Sandra Beijeriä yhdistää moni asia (siksi olenkin varmaan jaksanut lukea hänen blogiaan jo kymmenen vuotta, kertaakaan kyllästymättä :O), ja yksi näistä asioista on ehdottomasti rakkaus pastaan. Ja koska Sandra teki vähän aikaa sitten pastalistan, oli minunkin tartuttava toimeen ja tehtävä oma.
Minun ja Sandran listat ovat kovin erilaiset. Se johtuu siitä, että vaikka en olekaan vegaani, syön paljon vegaanista ruokaa, ja yleensä pastanikin ovat vegaanisia. Nyt kun mietin, niin en edes keksi yhtäkään epävegaanista pastaa, jota tykkäisin tehdä. Joskus mies paistaa avokadopastan kylkeen halloumia, ja joskus harvoin syön pastan kanssa pikkuveljeni tekemään kantarellikastiketta, johon hän laittaa koskenlaskijaa, mutta siinä kaikki? Muuten menen vegaanilinjalla. Hauskaa huomata.
Oli muuten erittäin vaikea löytää yhtään mitään pastakuvia puhelimeni uumenista. Pasta on minulle arkiruokaa, jotain niin itsestäänselvää, ettei sitä tule edes kuvanneeksi. Yleensä tulee muutenkin otettua kuvia lähinnä ravintola-annoksista, ja ravintolassa en koskaan syö pastaa, koska sehän on arkiruokaa 😀
No joo, nyt listaan.
SUURI PASTALISTA
Tärkein lisuke? Ravintohiivahiutaleet, kaurakerma, nokkonen/pinaatti, valkosipuli. Noilla pääsee jo pitkälle, ja ne voivat yksinään olla hyvä kastike. Usein lisään tuohon vain kikherneitä ja paahdettuja auringonkukansiemeniä, ja juhlaversioon paistettua tofumakkaraa.
Paras arkipasta? Soijarouhebolognese, johon on raastettu paljon vihanneksia. Olen syönyt tätä eri muodoissaan 15-vuotiaasta lähtien, ja palaan tähän aina uudestaan. Juhlaversioon voi käyttää härkistä :)
Tagliatelleä, herneitä, pinaattia, herkkusieniä, auringonkukansiemeniä ja murskattua tofua. Pasta on keitetty, ja lisukkeet paistettu sillä aikaa. Sitten kaikki on sekoitettu yhteen.
Tuore- vai kuivapasta? Kuivaa käytännössä aina.
Pasta, jolla tapaat säväyttää? Avokadopasta on kiva, mutta ei se versio johon tulee ricottaa ja parmesania, vaan yksinkertaisempi, johon tulee vain avokadoa, tomaattia, yrttejä ja sitruunamehua. Toinen hyvä on kasvisversio pasta carbonarasta, jossa pekoni on korvattu soijahiutaleilla. Soijapekonin teko onnistuu helposti tämän ohjeen mukaan.
Yksinkertainen ja raikas avokadopasta.
Yllättävä pastaresepti? Minnin ja Pajun punajuuripasta oli yllättävän hyvää! Raaka-aineet olivat niin yksinkertaiset, että mietin aluksi, voiko tuo olla hyvää. Toinen yllättävä on Green Kitchen Storiesin tonnikalapasta, joka ei ole tonnikalaa nähnytkään. Aivan uskomattoman hyvää!
Kuinka keität pastasi? Ohjeen mukaan :D suolaisessa vedessä.
Valkopapu-minestrone.
Paras ja huonoin pastalaatu? Paras on spagetti tai tagliatelle. Huonoin on penne.
Kauhein virhe pastan teossa? Liian pitkä keittoaika, mutta myös liian lyhyt keittäminen on ärsyttävää.
Arkinen pastakastike tofulla, kukkakaalilla, pinaatilla ja herkkisienillä.
Hyvä pastaravintola kotikaupungissasi? Ei mitään hajua, sillä en koskaan syö pastaa ravintolassa.
Hyvä pastaruoka tälle vuodenajalle? Ehdottomasti kantarellipasta!