Tsunamimuseo ja muuta tsunamiaiheista Khao Lakissa

Khao Lakissa käydessä tuli vierailtua International Tsunami Museumissa. Sisäänpääsymaksu oli aika suuri Thaimaan mittapuun mukaan, 200 baht (eli 5,6 €) henkilöltä. Sisäänpääsymaksusta ainakin osa kuulemma menee tsunamin uhreille ja heidän perheilleen.

Tsunamimuseota kohtaan ei ollut varsinaisia ennakko-odotuksia. Ankea paikka kaiken kaikkiaan, niin kuin varmasti kuuluukin olla. Alakerrassa oli infoa englanniksi miten kaikki eteni tsunamissa. Siellä oli myös videoanimaatioita siitä valtavasta aallosta, joka pyyhkäisi Khao Lakin yli (Khao Lak oli yksi Thaimaan pahiten kärsineistä kohteista). Myös joitain kuvia oli seinillä. Yhdessä televisiossa pyöri aitoa videokuvaa tapahtuneesta.

Yläkerrassa oli muutama huone. Kaikissa huoneissa oli tv ja jokaisesta tv:stä tuli haastattelupätkiä ja muuta videokuvaa tsunamin uhreista. Ei alettu sen tarkemmin seuraamaan videoita.

Suoraan sanoen tsunamimuseosta tuli sellainen fiilis, että oli rahastuksen makua mukana. En siis suosittele tuonne ”museoon” menemistä. Tuolla lähellä on ilmeisesti myös toinen museo, en osaa sanoa onko se saman tyyppinen paikka. Meidän vierailu tsunamimuseossa kesti yhteensä varmaan 10 minuuttia, jos sitäkään.

Se missä kannattaa ehdottomasti käydä Khao Lakissa vieraillessa, on tsunamimuseon lähellä oleva poliisiveneen hylky, joka pyyhkiytyi  tsunamissa mereltä kaksi kilometriä sisämaahan päin. Kyseinen poliisivene  on jätetty siihen kohtaan muistomerkiksi, josta se tsunamin jälkeen löytyi. Poliisiveneellä vierailu on täysin ilmaista.

Jotenkin tuo poliisiveneen näkeminen sai ymmärtämään vasta konkreettisesti edes pienen hitusen siitä, kuinka rajut voimat tsunamin aalloissa oli. Tuollainen iso, painava alus ja kaksi kilometriä ajautuneena sisämaahan päin. Kyseinen poliisivene suojeli Khao Lakissa lomaillutta prinssiä Bhumi Jenseniä. Prinssi oli ollut rannalla tsunamin iskiessä ja hän kuoli välittömästi. Näin mainittakoon, että Suomen nykyinen presidentti Sauli Niinistökin lomaili vuonna 2004 tsunamin iskiessä Khao Lakissa poikansa kanssa. He pelastautuivat roikkumalla sähkötolpassa aaltojen iskiessä.

Poliisiveneen lähellä on pieni hökkeli, jossa myydään matkamuistoesineitä turisteille. Niidenkin tuoton myyjä sanoo menevän tsunamien uhreille ja heidän perheilleen. En tiedä miten hyvin Thaimaassa valvotaan tuota maksuliikennettä. Matkamuistoesineiden myyjä kysyy heti ensimmäisenä ”where are you from”. Sen jälkeen hän kaivaa valokuva-albumin ja antaa sen katseltavaksi. Albumissa on paljon kuvia tsunamin uhreista, ruumiista, luhistuneista rakennuksista jne. Tuon albumin katselun jälkeen alkaa kauppaaminen. En siis välttämättä voi suositella tuolla ”matkamuistomyymälässä” käymistä.

Khao Lakissa ollessa tuli vierailtua myös Ban Nam Khem Tsunami Memorial Park:ssa. Tsunamipuistossa käyminen on ilmaista, vieressä on hyvin parkkipaikkoja (Koh Kho Khao on muuten tuossa vieressä melkein, kannattaa käydä siellä samalla.)

Ban Nam Khem Tsunami Memorial Park sisältää ison muistomerkin, jossa on tsunamin uhreista kuvia nimineen ja syntymäaikoineen muistolaatoissa. Tsunamipuistossa on myös mm. iso buddha. Ban Nam Khem Tsunami Memorial Park sijaitsee aivan rannan tuntumassa.

Erittäin hyvin Khao Lakin tsunamituhoja kuvataan ja kerrotaan Ilta-Sanomien artikkelissa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000854303.html. Suosittelen kyseisen uutisartikkelin lukemista, jos aihe kiinnostaa enemmän.

Monelta ihmiseltä kuulee vielä nykyäänkin, että Thaimaahan pelottaa mennä tsunamin takia. Rantojen lähellä näkee ”Tsunami evacuation route” -kylttejä. Thaimaassa on tsunamitorneja, joista pitäisi alkaa kuulua ennen tsunamia varoituksia mahdollisesta tsunamivaarasta. Varoituksen tultua pitäisi seurata noita evakuointikylttien reittejä sisämaahan päin.

Mikä tärkeintä, muistakaa turisteina olla hereillä. Esimerkiksi vuonna 2004  ennen tsunamia ihmiset olivat menneet ihmettelemään rannoille, kun vesi oli vetäytynyt useita satoja metrejä merelle päin. Jos vesi vetäytyy noin paljon merelle, se tulee taatusti kovaa takaisinkin. Ihmisten olisi siis pitänyt siinä kohtaa lähteä nopeasti pakoon sisämaahan. Kaikki tämä on tietysti jossittelua, mutta liian vähän ehkä kuitenkin nykyäänkin ohjeistetaan ihmisiä tsunamin varalta. Kuitenkin tsunamit ovat hyvin harvinaisia, edelleen kannattaa hyvillä mielin matkustaa Thaimaahan lomalle. 🙂

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *