Sydämen sivistyksestä

[Sydämen sivistys. Kuulin siitä ensimmäisen kerran jo lapsena äidiltäni. Sydämen sivistys on empatiakykyä, ajattelevaisuutta, keskustelutaitoa, kulttuurista ymmärtämistä. Ihminen, jolla on sydämen sivistystä, ei koe tarvetta nostaa itseään tallomalla muita. Hän ei myöskään pelkää tuntematonta ja sen takia hyökkää ketään vastaan. Sydämessään sivistynyt ihminen ei yleistä ihmisryhmiä, ja ajattelee itse. Sydämen sivistys on elintärkeää hyvinvointiyhteiskunnalle. Vaikka se kuulostaa rankasti utopistiselta, onneksi sitä voi harjoitella ja kehittää koko elämänsä ajan. Tässä kirjoituksessa muutamia vinkkejä siihen.

 Varoitus: seuraava blogikirjoitus sisältää inspiraatiota ja nössönnöötä, jota olet varmasti kuullut ennenkin. Lue silti.]

. . . . . . . . . . . . . . . . . .  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Olen sellainen ihminen, joka elää kehityksestä ja sopivissa määrin myös kiireestä. Jos käteni ovat liian tyhjät, täytän ne jollakin projektilla. Projektit vaihtelevat kirjan lukemisesta aina teatteriyhdistyksen perustamiseen ja musikaalin tuottamiseen. Pääasia kuitenkin on, että kehityn johonkin suuntaan. Tästä syystä tuskin tulen koskaan valmistumaan opettajaksi. Janoan liikaa tietoa, etenemismahdollisuuksia ja itseni ylittämistä. Inhoan äärettömästi tyytymistä. Mielestäni jokaisen ihmisen tulisi. On eri asia olla tyytyväinen, kuin tyytyä. Jokaisella on joskus ollut unelmia, joten jos olet unohtanut omasi, kaiva ne esiin. Nyt seuraa tärkeää informaatiota: älä koskaan tyydy.

Janoa tietoa yli kaiken! Avaa silmäsi ja korvasi uudelle. Lue, etsi tietoa, kuuntele, keskustele, kyseenalaista. Ainoa tie sydämen sivistykseen ja ymmärtämiseen on jatkuva havainnointi ja oppiminen. Ole siis utelias. Kohtaa erilaisia ihmisiä rohkeasti ja yksilöinä. Jatkuva tiedon etsintä ja itsensä kehittämisen halu eivät ainoastaan auta sinua, mutta ne kehittävät hyvinvointiyhteiskuntaamme. Kun vaalit tulevat, ole utelias ja etsi muitakin ehdokkaita, kuin sinulle entuudestaan tuttuja nimiä. Jos olet ateisti, kysy uskonnolliselta henkilöltä lukuvinkkejä pyhästä kirjasta, ja keskustelkaa siitä. Kuunnelkaa toisianne, oppikaa jotakin uutta. Jos olet tiiviisti töitä tai akateemisia kirjoja suorittava yksilö, lue hyvä lastenromaani. Tähän suosittelen Timo Parvelan Keinulauta-trilogiaa.

Loputtomalta uteliaisuudelta on mahdotonta ottaa turpaan. Uutta tietoa on tarjolla joka paikassa. Kirjat, artikkelit, Ted Talkit, podcastit ja uudet tuttavuudet ovat loputtomia lähteitä. Avaa silmäsi, ihan oikeasti. Katso ja näe ajatuksen kanssa. Se on elintärkeää, sillä innovaatioita voi syntyä vain luovassa ja sallivassa ympäristössä. Jottei menisi liian höpöhöpöksi, muistuttaisin että uudet innovaatiot ovat ihan todella tärkeitä kuntiemme, ja jopa valtiomme, talouden kannalta. Kannattaa siis kuunnella edes hyviä podcasteja Spotifysta sen Suomi top-50 listan sijaan.

Lopuksi vielä, muista: älä koskaan tyydy.

 

-Hely

suhteet oma-elama mieli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *