Kun Suomi ei merkitse mitään

Sytyttelin aamulla sinivalkoisia kynttilöitä ruokapöydälle Karjalan evakko-mummoni kanssa ja aloin sitten selaamaan facebookia. Itsenäisyyspäivätoivotusten seasta silmiini pomppasi useamman jakama kuva 6-vuotiaasta Emiliasta joka vastaa kysymykseen ”mitä Suomi merkitsee sinulle?” toteamalla ”ei mitään”. Moni koki ilmeisesti samaistuvansa lapsen ajatukseen.

Itse en koskaan aikuisena ihmisenä vastaisi kotimaatani koskevaan kysymykseen tuolla tavalla. Jos ei ole tyytyväinen tähän maahan, miksi täällä ensinnäkin pitää asua? Jos Suomi ei olisi tämä demokraattinen sananvapautta kunnioittava Suomi, ei kellään olisi edes mahdollista osoittaa mieltään tai sanoa ettei tämä maa merkitse mitään.

Jos itse olisin elänyt tähän astisen elämäni lähisuhdeväkivaltoineen, päihdeongelmineen ja työttömyyksineen jossain muualla maailman kolkassa, en olisi varmasti edes hengissä. Vaikka maassamme on paljon epäkohtia jotka minä varsin hyvin tiedän ja olen niistä julkisuudessa puhunut, itse ainakin osaan arvostaa niitä asioita jotka täällä toimivat.

Uskon että jos sama kysymys esitettäisiin pakolaiselle, joka on juuri päässyt omasta sotaisasta kotimaastaan tänne turvaan, hän ei todellakaan vastaisi ettei Suomi merkitse hänelle mitään. On helppo huudella jos on koko elämänsä elänyt maassa jossa on rauha. Onneksi mummollani ei ole facebookia eivätkä vasta maahantulleet pakolaiset osaa suomea, etteivät nämä hyväosaisten ”Suomi ei merkitse mitään”-kommentit osu heidän silmiinsä.

Suomi, jossa meillä on etuoikeus asua ja etuoikeutemme vuoksi jopa valittaa, on joillekin taivas ja on ollut jopa suomalaisille joskus unelma jonka eteen on täytynyt taistella. Vietän tämänkin itsenäisyyspäivän onnellisena siitä että minulla on kotimaa ja myös heillä joille se ei merkitse mitään.

Vastaan vielä lopuksi samaan kysymykseen: Minulle Suomi merkitsee kotia, turvaa, rauhaa, vapautta ja demokratiaa. Olen todella kiitollinen siitä ettei minun tarvitse pelätä heräänkö huomenna pomminsirpaleiden keskeltä tai joudunko tänään jättämään kotini ja lähtemään vieraaseen maahan. Jos jollekin nämä asiat eivät todella merkitse mitään, ei voi merkitä mikään muukaan. 

 

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *