Suklaa-marenkinapit
Myönnetään. Sokerihammasta kolottaa tänäkin vuonna. Minkäs teet, kun joulupukki toi leivontatarvikkeita ja kummitätikin ilahdutti Elisabeth Johanssonin monipuolisella Suklaata-kirjalla. Kyllä nyt kelpaa leipoa – siitäkin huolimatta, että leipominen tarkoittaa mun kohdalla hyvin usein pieleen menneitä satseja ja usein toistuvia ärräpäitä. Heti, kun pitää olla tekemisissä uunin, sähkövatkaimen tai jonkin muun ”normaalissa” leivonnassa olennaisen asian kanssa, olen pulassa. Sen takia pyrinkin loihtimaan keittiössä vain äärimmäisen helppoja ja yksinkertaisia herkkuja (myös teidän muiden rähmäkäpälien iloksi).
Bongasin Johanssonin kirjasta suklaamarenkien ohjeen, jota lähdin määrätietoisesti toteuttamaan, vaikka en ollut koskaan kokeillut edes tavallisten marenkien tekoa. Luulin, että selviäisin helpon kuuloisesta missiosta kunnialla – jopa ilman digitaalilämpömittaria, jota olisi ohjeen mukaan tarvittu marenkimassan lämpötilan selvittämiseksi. Ja niinhän siinä sitten kävi, että pieleen meni. Sekä ensimmäinen että toinen erä levisivät uunissa pitkin peltiä ja jäivät sisältä täysin ontoiksi. En usko, että tämä oli reseptin tarkoitus.
Pilalle menneet marengit kismittivät sen verran, etten suostunut luovuttamaan ennen kolmatta yritystä. Tällä kertaa muokkasin alkuperäistä ohjetta osittain helpottaakseni sitä ja osittain myös siksi, että ainekset hupenivat hurjan leivontasession seurauksena ennätysvauhtia. Myös nämä marengit jäivät sisältä ontoiksi, mutta nyt niistä tuli sentään kuvauskelpoisia! Myös maku oli juuri sitä mitä pitikin, ihan niin kuin pilalle menneidenkin kohdalla. Koostumusta täytyy vielä vain vähän harjoitella!
SUKLAA-MARENKINAPIT (n. 40kpl)
4 valkuaista
2dl sokeria
20g tummaa leivontasuklaata
25g maitosuklaata
– Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, tässä menee noin 15min. Valkuaisvaahto on riittävän kovaa, kun vaahto ei kulhoa kallistettaessa liiku mihinkään. Jotta tämä onnistuu, kulhon ja vatkaimen tulee olla täysin kuivat ja puhtaat, eikä valkuaisen sekaan saa eksyä yhtään keltuaista. (Voit myös kokeilla vatkata valkuaiset ensin ja lisätä sokeri vähitellen, mahtaisikohan tämä auttaa onttouteen?)
– Sulata suklaa varovasti mikrossa ja lisää se valkuaisvaahtoon kevyesti käännellen. Tarkoituksena ei ole värjätä koko massaa ruskeaksi, vaan marmoroida se kauniin kaksiväriseksi. Suklaata lisäämällä mausta ja suutuntumasta saa entistä suklaisemman.
– Pursota leivinpaperin päälle pieniä nappeja ja paista niitä 125 asteessa noin 50 minuuttia nappien koosta riippuen.
– Tarjoa sellaisinaan tai käytä esimerkiksi kakun koristeluun!
Nautinnollisia leivontahetkiä! Vinkkejä marenkien koostumuksessa onnistumiseen otetaan ilolla vastaan :D
Bisous,
Kati