Sunnuntaileipää
Tervepä terve. Tein tänään vahingossa erityisen hyvää leipää. Pull apart breadiä, mikälie onkaan suomeksi. Ja kun löytää jotain erinomaista on se pakko jakaa, siispä tässä teille tulee hyvä vaihtoehto ensi sunnuntain aamupalalle. Reseptin on peräsin A Beautiful Mess -blogista ja muutin sitä hieman omaan jääkaappiin sopivaksi. Pull apart breadiin tarvitset seuraavia ainesosia:
- 0,5 dl lämmintä vettä
- 2,25 tlk kuivaa hiivaa
- 7 dl vehnäjauhoa
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 tlk suolaa
- 0,5 dl pellavansiemeniä
- 4 rkl voita
- 0,70 dl maitoa
- 2 kananmunaa
Täytteeksi:
- 3 rkl voita
- Puolikas banaani
Dodi! Koska ehdin leipoa niin ripeään tahtiin, en saanut mitään kuvia tästä alkuprosessista, mutta tämä kuva saa symbolisoida koko leipomisprosessia. Aloitetaan sillä että liotetaan 1 tlk sokerista lämpimään veteen. Mukaan kaadetaan hiiva ja annetaan kuplia ja paksuuntua 5 min. Toiseen kulhoon kaadetaan jauho, loput sokerista, suola ja pellavasiemenet. Saa siis käyttää ihan mitä tahansa siemeniä kotoota löytyy. Voi ja maito lämmitetään varovasti, vaikka mikrossa, kunnes voi on juuri ja juuri sulannut. Kipataan hiivaseos jauhoseokseen, sekoitetaan. Voiseos mukaan myös, sekoitetaan. Lopuksi kananmunat, sekoitetaan. Tehdään taikinasta käsin pallo, kipataan ulos, rasvataan kulho ja asetetaan taikinapallo takaisin kulhoon. Siinä saa nousta tunnin.
Taikinan noustessa tehdään leivän täyte. Oikeassa reseptissä käytettiin sitruunankuorta, mutta sellaista ei kotoa löytynyt, niin käytin banaania. Puolikkaan murskasin mössöksi ja riitti jurri täydelliseksi. Tämän lisäksi sulatetaan voi.
Tunti on pitkä aika, voi esim ottaa kuvan itsestään aamutakissa ja mummin essussa.
Uuh tunnin jälkeen taikina näyttää tältä.
Kipataan jauhotetulle alustalle ja kaulitaan puolen sentin paksuiseksi neliöksi.
Tämän lätyn päälle sivelöidään voisula ja levitetään banaanimurska. Koska leipä on menossa vuokaan kannattaa hieman mitata kuinka leveitä ja korkeita taikinapaloja sinne mahtuu. Ja leikata sen mukaan.
Mulla oli melko leveä ja matala vuoka, niin palat oli aika pitkulaisia. Pinotaan palat jonoon, vähän erikokoista ja näköistä saa olla, näyttää paljon söpömmältä.
170c astetta (huomaako että on jenkkiresepti :D) puoleksi tunniksi uuniin. Siinä puolen tunnin hujakoilla kannattaa kyttäillä uunia ja vaikka laskea hieman lämpötilaa ja jättää kauemmaksi aikaa kypsymään. Omani oli lähellä palaa, mutta jäi kuitenkin raa’aksi keskeltä. Mutta NAM OLI HYVÄÄ!! Namnam nomnom slurps!