10 maanantaivinkkiä
Maanantain kunniaksi päätin kirjoitella vinkkejä edullisempaan ruokailuun. Taustalla voi vähän myös piileä fakta, että tulen asumaan syyslukukauden yhdessä maailman kalleimmista kaupungeista ja lisäksi heinäkuussa on tulossa kahden viikon reissu Sri Lankaan… Eli säästöön pitäisi saada jostain nyhvästyä rahaa.
Itse olen opiskelijana huomannut, että ruokakuluista on oikeastaan aika helppo pienentää kuluja. Pikku jutuilla pystyy säästämään pienellä budjetilla elävälle merkittäviä summia. Kun muutin omilleni yritin etsiä netin syövereistä vinkkejä edullisiin ruokiin, mutta kaikki mitä löysin oli ihan täyttä roskaa. ”Syö pelkkää perunaa, se maksaa alle euron kilo” ”Osta vain ruokia, jotka maksavat alle 5€/kg” ”Osta vain makaroonia ja sekoita joukkoon kananmunaa”. Ei mitään järkeä!
Vaikka raha olisi tiukalla, se ei tarkoita, että pystyisi elämään ilman protskua, vitamiineja ym. Joten tässä mun vinkit, miten syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla edullisesti:
1) Osta alennustuotteita
Ainakin kaikki proteeininlähteet on hyvä ostaa tarjouksessa, koska se on yleensä ruoan kallein osa. Osta ensin liha/kala/ kana ja mieti sitten, mitä siitä valmistat. Itse teen yleensä niin, että katson etukäteen, mikä liha kaupassa on tarjouksessa ja suunnittelen sen mukaan ruokalistan.
2) Freeze it!
Heti kun huomaat, että jotain ruokaa on jäämässä yli, laita loppu pakasteeseen. Suurin osa ruuista ja leivistä pysyy suhteellisen hyvänä pakastimessa ja näin ollen ruokaa ei tarvitse turhaan heittää roskiin. Lisäksi se on kätevää, kun pakasteessa on kiireisen päivän varalla annos itsetehtyä ruokaa valmiina lämmitettäväksi.
3) Suunnittele ruokailut
Itse sorrun välillä kiireessä ostamaan milloin mitäkin kallista kaupasta, jotta saisi vain nopeasti vatsan täyteen. Siltä välttyy helposti, jos on ostanut jo valmiiksi ruoka-aineet kotiin tai jopa tehnyt ruuan valmiiksi. Jos on kiireinen viikko edessä, on ruuat hyvä tehdä ennakkoon esimerkiksi jo viikonloppuna.
4) Ei eineksille
Kaikki valmisruuat ovat kalliita ja harvemmat niistä on ravintoarvoiltaan kovinkaan hyviä. Jos on suunnitellut omat ruokailunsa kohtuullisesti, ei eineksille tule edes tarvetta. Samaan kategoriaan voisi kuulua myös mäkit, heset ym. Kotiruoka on lähes poikkeuksetta ravitsevampaa ja halvempaa.
5) Sesonkituotteet
Osta tuotteita, joita muutkin ostaa siihen aikaan vuodesta. Esim. näin talvella karjalanpaisti, kaali ja riistakäristykset on edullisimmillaan. Kun taas kesällä ihanat suomalaiset vihannekset ovat huippu hyviä ja edullisia. Älä valitse reseptiä vaan valitse kauden raaka-aineet ja inspiroidu niistä.
6) Ei aina lähikaupasta
Pienemmissä lähikaupoissa monet peruselintarvikkeet ovat huomattavasti kalliimpia kuin hieman pidemmällä sijaitsevissa marketeissa. Lähikauppaa ei kannata käyttää muuta kuin silloin, kun on pakko. Muutenkin kannattaa seurata sellaisten tuotteiden hintoja, mitä ostaa lähes aina kun käy kaupassa. Niistä on nimittäin helppo sitten säästää ihan vain valitsemalla oikean kaupan.
7) Suosi punaista
Jos tiedät, että olet laittamassa ruokaa samana päivänä kannattaa kiinnittää kaupassa huomiota punaisen -30% omaaviin tuotteisiin, joissa parasta ennen päivämäärä on yleensä sinä kyseisenä päivänä tai seuraavana päivänä.
8) Leivo leipää
Itse tehdyn leivän hinta on aivan naurettavan alhainen. Hiivapala maksaa parikymmentä senttiä ja jauhot maksavat jotain 1€/kg. Lisäksi uunituore leipä tai sämpylät on mieletöntä herkkua!
9) Juo vettä
Vesi on ruoka- ja janojuomista paras ja edullisin. Mehuihin, maitoon ja limuihin saa helposti kulutettua rahaa huomaamattaan.
10) Nauti!
Välillä pitää ottaa iisisti. Mulla on pakkomielle käydä välillä stockan herkussa ostoksilla. Siellä lähes kaikki on kalliimpaa kuin muissa kaupoissa, mutta koska en käy siellä joka viikko niin se on mun mielestä ihan ok. Välillä elimistö vain vaatii täydellisen 30 e / kg entrecote pihvin punaviinikastikkeella!
Varmasti jonkun mielestä nämä vinkit voi kuulua siihen samaan sarjaan potturuokavalion kanssa, mutta mun kohdalla on toiminut. Ennen kaikkea haluan painottaa puhtaan ruuan hyötyjä. Einekset ja puolivalmisteet ovat useimmiten kalliita eikä oikeastaan edes niin hyviä.