Aikamatka lapsuuden kesiin mummolassa
Tällä viikolla mentiin taas vähän perinteisemmissä merkeissä. Olen haikaillut pidemmän aikaan sellaisten ruokien perään, joita ennen sai aina mummolassa. Valitettavasti itselläni ei ole enää mahdollissuutta mennä isovanhempien luokse nauttimaan suomalaisia perinneruokia ja vanhempienkin luona on yleensä tarjolla aasialaisvaikutteisia makuja, joten kai minun pitää sitten opetella itse laittamaan ne mummon reseptit. Eli ei muuta kuin kokeilemaan!
Vähän jouduin vielä oikomaan mutkia kastikkeen kanssa, koska tällä kertaa innostusta/aikaa/energiaa ei riittänyt kerma/ruskean kastikkeen kokeiluun. Mummu ei varmaan koskaan olisi tajoillut meille HK:n purkista peräisin olevaa kermakastiketta, mutta menköön tämän kerran.
Ihan kaikkien perinteisimpiin pulliin varmaan tulisi korppujauhoja, mutta itse en niistä erityisemmin välitä, joten käytin massan sidonta-aineena pelkästään kananmunia. Halutessaan lihapullamassaan voi lisätä muutaman ruokalusikallisen korppujauhoja. Tykkään ihan hirveästi vasikka tai härkäfondin tuomasta mausta jauhelihapihveissä ja tietenkin myös lihapullissa. Siksi lorautankin lähes poikkeusetta jauhelihamassan sekaan fondia tuomaan makua. Kannattaa kokeilla.
Perinteiset lihapullat 4:lle
400-500 g jauhelihaa
2 kananmunaa
loraus vasikkafondia (tai jotain muuta lihafondia)
valkopippuria
(suolaa) jos käyttää fondia, suolan lisäämisessä kannattaa olla varovainen
Tarjoiluun: keitettyjä perunoita/ perunamuusia ja kermakastiketta
– Sekoita jauheliha, kananmunat ja mausteet. Voit lisätä halutessasi maidossa turvotettuja korppujauhoja.
– Lihapullataikinan maun voi tarkistaa laittamalla pienen palan raakaa massaa hetkeksi mikroon.
– Muotoile massasta sopivan kokoisia pullia.
– Paista joko paistinpannulla voi/öljyseoksessa kunnes pullat ovat kypsiä tai uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia.
– Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunamuusin sekä kermakastikkeen kanssa.
IHANA aikamatka takaisin lapsuuden kesiin mummolassa. Miten iloseksi tulinkaan, kun sain pitkästä aikaa ruokaa, joka maistui edes etäisesti mummun laittamilta ruuilta :) Oli pakko lisätä lautaselle vielä muutama pala silliä, kun kerrankin lautaselta löytyi keitettyjä perunoita. Rakastan sitä komboa varsinkin kesällä.
Hinta
Koko annos: 500 g sika-nautajauhelihaa 2,5€ kg + kananmunat 0,4 € + perunat 0,5 € + HK kermakastike 1,9 € + salaattitarvikkeet 2 € = 7,3 €
Per annos: 7,3 € / 4 = 1,8 €
Kalorit per annos: n. 550 kcal