Hullu sorsa ja bataattia

Ostin viime syksyn hulluilta päiviltä jossain erikoisssa mielentilassa kokonaisen pakastetun sorsan. Ajattelin silloin, että kyllähän siitä jotain keksii ihan helposti. No tämä sorsa on viihtynyt ihan hyvin siellä pakastimessa ja viime viikolla havahduin todellisuuteen. Hullarit on taas täällä eikä edellisen kerran ruuat ole vieläkään syötynyt. Asialle oli tehtävä jotain. 

Nopean googlettelun jälkeen, suunnitelmat selkisi. Yrttejä, konjakkikastiketta, bataattia ja ruusukaalia. Näillä valmistui aivan loistava astetta parempi maanantaipäivällinen. En ole ikinä aikaisemmin syönyt sorsaa, joten en oikein tiennyt, mitä odottaa. Yllättävää oli se, kuinka vähän lihaa kokonaisessa sorsassa oli. Siitä riitti noin kolmeen annokseen ja loput olikin vain suurta luuta. Maku oli yllättävän kanamainen. Olisin kuvitellut sen maistuvan enemmän riistamaiselta. Erittäin maukasta se oli kuitenkin! 

_MG_4022.jpg

Valitettavasti kuvat jäi ottamatta silloin, kun syötiin tätä ensimmäistä kertaa poikaystävän kanssa, joten tässä suuntaa-antava kuva, jossa on sorsan jatkeena todellista gourmee possua… (EI näin!). Tällä ei kyllä voitettaisi mitään kauneuskilpailua. 

 

Kokonainen sorsa uunissa (3 annosta) 

1 sorsa 

2 porkkanaa 

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1/2 nippua tuoretta timjamia

muutama ruokalusikallinen liha- tai kanafondia 

n. 2,5 dl vettä 

kuivattua tai tuoretta rosmariinia

suolaa

2 laakerinlehteä 

5-10 kokonaista mustapippuria 

paistopussi 

 

– Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. 

– Pilko sipuli ja porkkanat. Kuori valkosipulin kynnet. Silppua yrtit.

– Hiero suolaa sorsan pinnalle. 

– Laita kaikki ainekset paistopusiin ja leikkaa muutamia reikiä pussin yläosaan. Paista n. 2 tuntia 170 asteessa. 

 

Kun sorsa on ollut n. tunnin unnissa, aloita kasvislisäkkeiden valmistus: 

Ruusukaalit pekonilla 

450 g ruusukaaleja 

1 paketti pekonia

mustapippuria 

loraus ruokakermaa 

loput timjamit silppuna

 

Bataattimuusi (riittää useammalle kerralle) 

1 kg bataatteja

suolaa

nokare voita

2 dl maitoa 

 

Konjakkikermakastike 

70 g voita 

muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja

sorsan keitinliemi

4 cl konjakkia 

2 dl ruokakermaa 

nokare sinihomejuustoa

1 tl dijon sinappia

rosmariinia 

 

– Kuori ja pilko bataatit. Laita kiehumaan reilun kokoiseen kattilaan suolan kanssa. Keitä kunnes bataatit ovat helposti muussattavissa. Tällä välin valmistele ruusukaalit. 

– Laita vesi kiehumaan ruusukaaleja varten. Odottaessa poista ruusukaaleista kannat ja päällimmäiset lehdet. Leikkaa kaalit kahtia ja isoimmat voi laittaa neljään osaan. 

 

Kun sorsa on kypsä: 

– Ota sorsa uunista ja laita se vetäytymään folion alle. 

– Pilko pekoni ja timjami valmiiksi. 

– Siivilöi keitinliemi. Kaada pintaan kertyvä rasva pois. 

– Laita pannu kuumenemaan ruusukaalilisäkettä varten. Lisää pekonit heti, kun pannu on kuuma. 

– Aloita kastikkeen valmistaminen sulattamalla voin kattilassa. Lisää voisulaan vehnäjauhot ja keittele miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Sekoita koko ajan hyvin. 

– Lisää konjakki ja sorsan haudutusliemi vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä n. 5 min välillä sekoittaen. 

– Pekonit on todennäköisesti suunnilleen tässä vaiheessa jo hieman rapsakoita, joten ruusukaalit mukaan. Ruskista niitä hetki ja lisää lopuksi kerma sekä timjami. Ota pois liedeltä 

– Lisää loput aineet ja hauduta tarvittaessa vielä hetki. 

– Viimeistele bataattimuusi muussaamalla kypsät bataatit survimella tai sähkövatkaimella. Lisää voi nokare ja n. 2 dl maitoa. 

 

Tarjoile koko komeus hyvän viinin kera. Mahtavaa maanantai luksusta! Tästä en jaksa laskea hintaa taikka kaloreita, koska tulisi jo vähän monimutkaisempi laskutoimitus. Sen voin sanoa, että ei ole mitään ihan ilmaista herkkua. Pelkkä sorsa maksoi jo 10 €. 

Ihanaa viikon jatkoa kaikille! 

koti ruoka-ja-juoma