Big 10 – Gradu-tips
Pro gradu-avhandling – ett ord som på några veckor gått från ångestladdat till ren glädje. Min graduprocess var nog precis som vem som helst annans: Jag började som en ambitiös optimist, sjönk sedan djup ner i ett hål av pessimism och frustration, klättrade därefter sakta upp igen för att hitta en explosion av energi, förväntningarna växte, glädjen stegrade i takt med mållinjens närmade för att sedan avslutas i en länge efterlängtad sinnesro.
Jag kommer här nere att dela med mig av mina gradu-tips. De här tipsen passar en person som… en person som jag.
1. Acceptera de facto att ditt tema eller snarare den bild du har av vad du ska skriva i början är helt fel. Lyssna här på dina handledare. Att gå fel är del av processen, men desto senare du släpper den första funderingen, desto mer kommer du att harmas.
2. Om du har problem att låta den första tanken gå kommer du att sjunka in i en svacka. Du upplever då att ingen riktigt förstår vad du hade tänkt skriva, och all negativ feedback du får känns ogrundad. Ring i det här skedet till dina kompisar, gärna någon som också skriver på sitt slutarbete, för att få lite sympatier och för att frigöra frustrationer. Jag låg en vecka i sängen och tittade på filmer, jag tyckte så synd om mig själv.
3. Gå på graduseminarierna, ta del av dina studiekompisars graduprocess. Du är inte ensam i vad som för stunden verkar som helvetet på jorden. Genom att lyssna på de övriga graduskribenterna och feedbacken du får, lär du dig mycket som kan hjälpa dig ta dig ur det mörka hålet.
4. Jag hade redan samlat empiriskt material sommaren innan gradun, men om du inte gjort det och behöver den typen av material skaffa det i det här skedet! Det är ingen nytta att planera mycket om du inte har materialet. Materialet utformar egenltigen din avhandling, materialet styr. Beroende på vad du studerar kan det här ge dej en möjlighet att gå utanför universitet och därför låta tankarna komma bort från stressen av att producera. Därtill är insamlingen av materialet en skön process, för det känns som att du konkret får något tillstånd som tar din avhandling framåt.
5. Kasta dej in i ditt material. Bara gör det. Sluta älta om teori, kavla i stället upp ärmarna och sätt i gång! När du väl vågat ta det första steget kommer bearbetningen gå med hiskelig fart. Har lönar det sig att ha rensat agendan från allt annat än graduskrivande, du är nu nämligen strax inne i en energiexplosion, så använd den åt att skriva! Att skriva en gradu (inom mitt ämne minimi 100 sidor utan bilder och tabeller) tar inte länge, det är att få ordning på vad man egentligen vill, och framför allt KAN, göra som dröjer. Själva skrivandet, skapandet av texten, skedde på mindre än två månader, januari – Februari, uppknystandet av tankarna hände mellan september – januari.
6. Det finns dock några saker att tänka på i den här explosionen av energi: Skaffa dej en arbetsrutin. Jag arbetade ungefär mellan 8-17. Det viktiga är egentligen inte antalet timmar, utan i stället söker du en känsla av att ha gjort tillräckligt. Vissa dagar är bättre än andra. Ha rutin i ruitinen. Jag använde mig av www.mytomatoes.com. Det är en sida som meddelar dig när du ska ha paus. Om du använder pausen till att stiga upp och gå runt några varv i rummet, kissa, dricka vatten, så kommer din ärta att orka arbeta mycket bättre mycket längre.
7. Ha ett häfte brevid dig då du arbetar. Skriv ner allt du kommer på att måste göras, något du undrar om, vad som helst för tankar som uppstår medan du arbetar. Skriv också datum så du i ett senare skede har lite lättare att förstå vad dina anteckningar berör.
8. Vid det här skedet har du nu ett imponerande sidantal och du skall antagligen visa upp till handledare och medstuderande vad du hittills producerat. Ta emot feedback, men här kan du stå på dig lite mer än tidigare: Du har ett inimt förhållande till ditt material, så möjligheterna bör du själv kunna identifiera. Använd dina medstuderandes feedback till att mäta din förmåga att i skrift kommunicera det du upptäckt. Verkar det som om de inte riktigt förstår din tanke? Det kan faktiskt vara enbart ett språkligt problem. Be dem i sådana fall specifiera vilket stycke som är otydligt.
9. Grattis det största arbetet är gjort. Små justeringar och förbättringar kommer du att få göra ännu en tid, men innnan du vet ordet av är det sakgranskning som gäller. När du är i slut skedet, tänk på layout och liknande som kan göra att din avhandling ger ett bra intryck. Låt vänner utanför ditt ämnesområde läsa avhandlingen för att se om det finns något som för dem är oklart, och som du språkmässigt måste jobba på.
10. Sätt punkt. Man kunde hålla på i evigheters evighet med små förbättringar, men någon gång måste punkten sättas. Zooma nu ut ditt arbete, kolla på alla sidor du producerat. You freaking rock! Fira. Skumppa. Sol. Skratt.