Äidit vs. tyttäret – esiteinin päivärutiinit osa 1

Riina anger.jpg

Tietyt asiat perheessämme aiheuttavat jatkuvaa sanaharkkaa. Minä en voi ymmärtää äitini ajatusmaailmaa ja hän ei tunnu tietävän nykyteineistä yhtään mitään! Tämän vuoksi teimmekin yhteispäätöksen ja ruodimme näitä asioita tässä yhdessä molempien näkökulmasta. Aloitamme näistä kahdesta seuraavasta asiasta.

(This time sorry, no translation in English)

1. KÄNNYKÄN KÄYTTÖ

äidin mielipide

No tästäpä onkin hyvä aloittaa; tuohon se on kasvanut korvaan kiinni! Ymmärrän kyllä, miten tärkeä vehje tuo puhelin on, käytänhän sitä itsekin monipuolisesti. En kuitenkaan voi ymmärtää teinien puhelinkäyttäytymistä. Miten ihmeessä meidän Riina on onnistunut särkemään pari puhelinta vuoden aikana? Kun hänen kännykän näyttö meni rikki tipahtaessa, aloin sääliä tyttöä. Puhelin ei ollut edes kovinkaan vanha ja muutaman kuukauden sitä katseltuani, päätin joustaa ja ostaa uuden puhelimen. No, se kerkesi sitten olla parisen kuukautta käytössä, kun taas tipahti betonilaatoille ja näyttö meni jälleen rikki. Eikö lapseni kenties saa riittävästi vitamiineja kun mikään ei tunnu pysyvän hyppysissä? Sääli on sairautta, mutta kännykkää katsellessa, mummi antoi periksi ja osti sitten joululahjaksi uuden. Nyt sormet ja varpaat ristissä odotellaan….kohtahan on taas pari kuukautta kulunut.

Entäs sitten se, kun pidetään linjaa auki ja ollaan samanaikaisesti tietokoneella Movie Star Planetissa ja puhutaan ystävän kanssa, joka on samaan aikaan siellä Movie Star Planetissa? Riinalle olen yrittänyt terottaa, ettei soittele kavereille enää yhdeksän jälkeen. Meille sen sijaan soitetaan huomattavasti myöhempään. Sama soittaja saattaa soittaa päivän aikana jopa 15 kertaa. Miten ihmeessä niitä juttuja ei voi puhua koulussa tai kasvotusten?

Puhelimen laturit ovat aina rikki tai ne ovat hukassa. Puhelin on tyynyllä tai vieressä öisin.

tyttären mielipide

Eikä se mitään se ensimmäiseksi mainittu puhelin tipahtanut, vaan se pimahti, kun mummi yritti soittaa. Ja se uudempi känny tipahti pyyhkeen sisältä, kun tulimme uimasta. Sisko oli sen sinne laittanut. Kun Movie Star Planet viestiketju lataa, koska siellä on niin paljon henkilöitä paikalla samanaikaisesti, niin emme voi kirjoittaa viestejä sitä kautta, vaan on puhuttava puhelimessa. Meillähän on juttua ihan hurrrrrjasti, ei niitä kerkeä puhua koulussa, koska välitunnit ovat niin lyhyitä. Ja minullehan on sanottu, että puhelimeen ei enää vastata yhdeksän jälkeen, ellei ole hätätilanne. 

Laturit eivät ole rikki, paitsi ne hitsin huonot Samsungin laturit, jotka menee heti rikki. Mulla ei ole mikään puhelin tyynyllä, jätän sen pöydälle tai vaatekasaani (tähän vaatekasa-asiaan äiti kyllä haluaisi varmaan kuitata jotain, katsotaan…)

2. HARRASTUKSET

äidin mielipide

Mielestäni tyttäreni saa kyllä harrastaa aika vapaasti. Hankalaa on se, että mielenkiinnon kohteet vaihtuvat suhteettoman tiheään, välillä halutaan jalkapalloa ja välillä sirkusta. Riina aloitti ihan omasta 5-vuotiaan tahdosta pianon soiton. Kun hän todella kovasti halusi, ilmoitin hänet ensin avoimeen musaopistoon, josta hän aika pian pääsi lahjakkuudellaan sisälle musaopistoon. Nyt eivät pianotunnit enää ole niin houkuttelevia. Kiva on kyllä kuulla hänen soittoaan kotona ja hyvin hän eteneekin, aina kun vain jaksaa harjoitella. Tähän lisäksi ovat tulleet ne teoriatunnit, jotka todella eivät ole helppoja, ainakaan tuon ikäiselle ja jota ne eivät kiinnosta. Yritän hänelle kertoa, että pianonsoittoa ei kannata nyt lopettaa, se on sijoitus tulevaisuuteen, varsinkin, kun hän on musiikillisesti erittäin lahjakas tapaus. Hän saa sitten jatkossa päättää soittaako enää ikinä. Tyttö kuitenkin rakastaa laulamista ja soittotaidosta on hyötyä, jos vaikka haluaa sävellellä omia biisejä tai säestää itseään tai muita. 

Monet illat hän laulaakin omassa huoneessaan. Meillä on aikamoinen kakofonia, kun sisko opiskelee oopperalaulajaksi ja minä itse keikkailen ja olen pitkän linjan artisti. Riinalla on kyllä kotona hyvät tukijoukot. Joskus kaikki harjoittelevat yhtäaikaa ja iskäkin silloin tällöin innostuu soittamaan rumpuja.

Tanssiharrastus, jonka Riina aloitti, sopii hänelle todella hyvin. Monesti on tyttö tullut kotiin halloween- tai vappubileistä, joissa hän on voittanut tanssikilpailun. Riina esiintyy myös kesäteatterissa ensi kesänä. Hänellä on jo yksi teatterikesä toissavuonna takana. Silloinkin hän lauloi ihan yksin ”Laula tyttö”-kappaleen. Teatteri olisikin kaikille lapsille ihana keino oppia itseilmaisua ja heittäytymistä asioihin.

tyttären mielipide

Aina ei jaksa istua vaan narisevassa pianotuolissa ja pimputtaa koskettimia. En tykkää etydeistä enkä liian hitaista kappaleista, kuten esim. japanilaisista kehtolauluista. Mutta minuun uppoaa paremmin arabeskit, bluesit ja jotkut siskon säestämistä vaativat biisit. Teoria on aivan syvältä. Jos pitää kirjoittaa joku kappale vaikka g-duurissa ja muuttaa se sitten d-duuriin tai jos pitää jatkaa kappale loppuun tai tehdä rytmisanelu, niin blääh. Mutta teoriassa on kivointa sähköpianolla soitto, koska ääniä saa vaihdella mielensä mukaan.

Laulaminen on niiiiiiin ihanaa! Laulan usein myös luokassa ja luokkakaverini kommentoivat sitä. Tykkään laulaa lauluja laidasta laitaan, mutta mieluiten englanniksi. Tämän hetken suosikkibiisit ovat Britneyn Criminal ja Toxic, Rihannan Diamonds ja Jason Derulen Wiggle wiggle wiggle. Kotona on kiva laulaa, kun meillä on karaokelaitteet ja netti täynnä biisejä. Kukaan ei koskaan meillä kiellä laulamasta.

Tanssin aika paljon kotona, lähes koko ajan. Nytkin vetäisin kärrynpyörää, jos en olisi kirjoittamassa tätä. Showtanssissamme teemme koreografiaa Selena Gomezin My dilemma -biisiin. Minusta koreografia on upea! Tunneilla tehdään paljon lihaskuntoa ja lattian poikki -liikkeitä. Kolme parasta ystävääni käy samoilla tunneilla; Aada, Inka ja Sini-Selina.

Äiti unohti mainita, että osallistunhan minä aina kylämme yleisurheilukisoihin ja hiihtokilpailuihin. Usein tuon voiton kotiin nimerkillä ”lahjattomat treenaa”. Minä käyn vain kisoissa hakemassa pokaalit ja onhan niitä tuossa pikkasen kertynyt. Lusikkaa on joka soppaan. Ja mukamas äiti valittaa, että olen koko ajan tietokoneella.

suhteet ystavat-ja-perhe syvallista lasten-tyyli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *