HYGGE

Carmela

 

 

Ostin viime vuoden marraskuussa "Hygge - hyvän elämän kirjan" sana ja sen merkitys on painautunut mieleeni. European Social Survey- tutkimuksen mukaan tanskalaiset ovat Euroopan onnellisimpia ihmisiä. He myös tapaavat ystäviään ja perheenjäseniään muita eurooppalaisia useammin ja ovat tyynempiä ja rauhallisempia. Hyggessä on kyse enemmän tunnelmasta ja kokemuksesta kuin konkreettisista asioista. Se on yhdessäolo rakkaiden kanssa. Kodikkuuden tunne. Turvallisuuden tunne. Hygge voi olla myös kupillinen kaakaota kynttilänvalossa. Kun tanskalaisilta kysytään, minkä he vahvimmin liittävät hyggeen, 85 prosenttia mainitsee kynttilät. Ei siis ihmekkään, että moni suomalainenkin tuntuu polttavan kynttilöitä vuoden synkkinä päivinä.

Hyggemanifesti

1.TUNNELMA vähennä valaistusta.

2. LÄSNÄOLO ole tässä ja nyt. Sammuta puhelin.

3.NAUTINTO kahvi, leivokset, hyvä ruoka!

4.TASA-ARVOISUUS "me" ennen "minää". Jakakaa tehtävät ja "puheaika"

5.KIITOLLISUUS ole kiitollinen.Tätä parempaa ei ehkä voi olla.

6.HARMONIA kyseessä ei ole kilpailu.

7.MUKAVUUS ota mukava asento. Pidä tauko. Kyse on rentoutumisesta.

8.VÄLIRAUHA ei draamaa.

9.YHTEENKUULUVUUS rakenna suhteita  ja yhteisiä tarinoita.

10.SUOJA tämä on rauhan ja turvallisuuden paikka

 

"Ihmissuhteilla on vaikutus onnellisuuteemme? Ihanko totta?"

Oksitosiini on hormooni jota erittyy intiimeissä tilanteissa,oksitosiinia kutsutaan myös rakkaushormooniksi. Hygge on intiimiä toimintaa, johon liittyy usein viihtyisyys ja seura. Elimistö erittää oksitosiinia kyseisissä tilanteissa. Myös lemmikkieläimillämme on sama vaikutus meihin, kun toisen ihmisen halaamisella.Tunnemme olevamme rakastettuja ja turvassa. Ne ovat hyggen avainsanoja. Myös lämpö ja kylläisyys saavat elimistömme erittämään tätä hormoonia.Hyvä ruoka, kynttikät, takkatuli ja viltit liittyvät hyggeen. Voiko hyggessä olla kyse vain oksitosiinin erittymisestä? Kaikki hyggeen liittyvässä herättää meissä onnea,rauhallisuuden ja turvallisuuden tunnetta. 

Onnea ei voi ostaa, mutta makeisen, lämpimän juoman tai hyvää ruokaa voi, ja se on melkein sama asia ainakin aivoijemme mielestä. Ei ihmekkään, kun tunnemme hyvää oloa kun ostamme jotain näistä tai vaikka uuden neuleen. Hyggessä on kyse itsensä ja muiden hellimisestä. Leipominen ja ruoanlaitto kotona on hyggeä parhaimmillaan, jota voidaan tehdä yksin tai yhdessä ystävien kanssa. Koko prosessin hitaus ja tunne siitä, että pitää toisesta huolta ja aikaansaannonksen nauttimisesta yhdessä on hyggeä parhaimmillaan. En kehota kaikki nyt menemään törsäämään kaikkia rahoja hyggen nimessä, yhdistä ostaminen hyviin kokemuksiin. Säästä niitä varten, siten että voit yhdistää ne hyvään oloon ja kun puet neuleen yllesi, niin ne muistuttavat sinua kokemuksesta tai saavutuksesta. Näin myös opit arvostamaan ja pitämään huolta esineistäsi. Näin et teen myöskään niin helposti heräteostoksia. 

Yksinkertaisuus ja vaatimattomuus on hyggen keskeisiä elementtejä ja koti on paikka missä useimmat meistä viettävät keskimäärin eniten aikaa, joten tee kodistasi viihtyisä, minne haluat kutsua ystäviäsi ja perhettä viettämään aikaa yhdessä. Panosta mielummin laatuun kuin määrään. Oletko aina haaveillut jostain design huonekalusta? Jos maltat olla ostamasta heti halvinta, niin ei kotisi täty turhasta roinasta joka kestää vain hetken. Vaan voit myöhemmin omistaa jotain mikä säilyy vuosikymmeniä. Tavaran paljous tekee kodista tunkkaisen ja raskaan, mikäli haluat kotisi olevan kutsuva, tee kevät siivous ja myy tai kierrätä tarpeettomat esineet. Kodikkuutta taas lisää esim. kynttilät, puiset esineet, luonto (kasvit ja kukat), kirjat ja keramiikka. Yhdistä vanhaa ja uuttaa. On kiehtovampaa ja hyggempää, kun esineillä on oma historia. Skandi kodeissa on usein myös huomattavissa käytännöllisyys ja eri materiaalien yhdistäminen. 

Nykyhetkessä elämisestä on ihan ok pysähtyä ja ottaa aikaa itselle. Voit hyggeillä peiton alla, katsella lempi elokuvia tai viinilasillisen nauttiminen ulkoilmaa ihastellessa. Hyggen olemuksessa on vahva suuntautuminen nykyhetken kokemiseen.Useimmat hetket näyttävät syntyä epämuodollisissa tilanteissa, jotta sinä ja vieraasi voisitte nauttia aidosti hetkestä, on osattava rentoutua. Ei kaikesta tarvitse tehdä liian muodollista. Tule sellaisena kuin olet ja vaali sitä. Onneksi kaikkien meidän ei tarvitse olla samanlaisia.

Hyggessä on kyse elämän yksinkertaisten nautintojen arvostamisesta.

 

Besos Carmela

 

 

Kommentoi