PANNUKAKKU À LA CASCADE

026.JPG

Leipomalla saa helposti aikaan hyvää mieltä muille. En kuitenkaan osaa mitään erikoisuuksia eikä meillä ole makeita herkkuja varastossa yllätysvieraiden varalle. Jos olisi, ei olisi kauan. Mutta pannukakkua meillä saa, ja tarjoan sitä kaikille monestakin syystä. Tarvittavia aineksia on aina kaapissa ja jos ei ole, niin sovelletaan. Pannari on pullaa terveellisempää, tai riippuu tietenkin aineksista. Ja pannari on ehkä ainoa leipomus, jonka osaan tehdä vaikka silmät kiinni. Toistaiseksi tämä vanhanaikainen herkku on kelvannut kaikille lasten kavereillekin. Tarjoaisin varmaan kuninkaallisillekin, jos joku yllättäisi vierailullaan. Tosin kruunupääkin saattaisi yllättyä tarjoilusta.

Perusreseptini on:

  • 4 kananmunaa
  • ripaus suolaa
  • hienosokeria hieman tai sitten ei
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1l maitoa, osa voi olla muuta maitotuotetta
  • noin 25 g voita pannun voitelemiseen

023.JPG

Suolan välttämättömyydestä en ole ihan varma. Maistuuko pannari erilaiselta, jos suolaa ei laita hyppysellistäkään? Sokeria ei tarvita, jos pannari nautitaan vaikkapa makean viikunahillon kera tai tehdään suolainen versio. Vehnäjauhojen sekaan laitan väillä kaurahiutaleita tai grahamjauhoja, mutta lopputulos ei ole silloin yhtä kehuttu.

Nyt puhutaan paljon ylijäämäruoasta, jota menee roskiin valtavia määriä per henkilö vuosittain. Tässä on hyvä paikka käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeiset viilit, jogurtit, kermat, rahkat tai muut maitotuotteet, kunhan ne ovat käyttökelpoisia. Osan maidosta saatan korvata jollain muulla sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy.

Pannukakku saa makua myös voista, jonka levitän uunipannuun, voisulaa taikinan seassa en käytä. Leivontamargariini ei maistu yhtä hyvältä, mutta sekin käy. Koska olen kärsimätön ja kaiken pitää tapahtua nopeasti, en jaksa odotella voin pehmenemistä, vaan laitan pienen siivun voita lautasella mikroon kymmeneksi sekunniksi. Vain 10 sekuntia, ei yhtään enempää, ettei tarvitse kutsua palokuntaa paikalle!

Tällä kertaa tein omenapiirakkaa kevyemmän vaihtoehdon. Lisäsin peruspannarireseptiin kaksi isoa omenaa lohkottuina ja kanelia pintaan, siinä se. Taikinaan tuli 8 dl maitoa ja 2 dl 1%-viiliä.

Nam. Syötiin hetkessä.

Tulipas paljon asiaa pannarista. Toisenlaiset reseptit ovat erittäin tervetulleita!

Koti Ruoka ja juoma