MAKE YOUR OWN COCKTAIL BAR

It’s beginning to look a lot like cocktails! Olen aina ollut cocktailien ykkös fangirl ja minulle onkin tullut tavaksi juhlissa tarjota vierailleni nakkikääröjen ja täytekakun sijasta joku ihana drinkki tai herkullista boolia. Arvostus hienoja cocktaileja kohtaan kasvaa koko ajan ja Suomessakin on tajuttu, että it’s not all about the alcohol, vaan drinkkien tekeminen on ihan taitolaji ja niistä on myös erittäin kiinnostavaa oppia uusia asioita. Kaikista varmin tapa oppia on kantapään kautta, joten mikset kokeilisi perustaa omaa pientä drinkkibaaria keittiöösi?
Kaikkihan me varmaan jo pienestä pitäen kokeiltiin miksailla eri limuja keskenään ja sitten yököteltiin sprite+fanta+cocacola+appelsiinimehu -yhdistelmää? Siitä se lähtee! Tässä minun pikaopas oman kotibaarin perustamiseksi.

koriste3.jpg

 the equipment

Itse olen kaikissa asioissa niin sanottu välineurheilija. Ihan sama miltä drinkit maistuu kunhan oli käytössä maailman hienoin mikserisetti? Juuri sellaisen maailman hienoimman mikserisetin satuin taannoin hankkimaan. Tärkein osa siitä tietenkin on tuo itse cocktailravistin, jossa aineet sitoutuvat yhteen ja neste viilennetään jääpalojen avulla jne. Ravistimen kanssa tarvitset cocktailsiivilän, mutta myös esim. tavallinen teesiivilä käy vallan mainiosti.

shaker1.jpg

Mitta on erittäin tärkeä cocktailien tekemisessä. Ainesten väliset suhteet tulee pysyä muuttumattomina kun niitä sekoitellaan edes takas, joten ihan perus päässälaskutaidolla ja päättelyllä on vaikeaa pärjätä. Yleisimpiä mittoja ovat 2cl ja 4cl, ja yleensä ne tulevat kätevästi samassa paketissa niin kuin alla olevasta kuvasta näkyy. Setissäni on myös baarilusikka, joka on kuin teelusikka pitkällä varrella. Sen sijasta käy melkein mikä vain tikku, mutta tietenkin tuo lusikka on hyvä jos juomia pitää esim. kerrostaa.

shaker3.jpg

Muita välineitä ovat muun muassa sekoituslasi, tehosekoitin, hedelmänuija, korkinavaaja sekä kaatonokka. Jotkut näistä ihan kodin perustarvikkeita, kuten blenderi. Loput voi hankkia tarpeen mukaan. Itse koen ainakin hedelmänuijan sekä kaatonokan hyödyllisiksi.

the class of glasses

Eri cocktaileille on eri lasit muistakin kuin ulkonäöllisistä syistä. Rakastan astioita ja laseja, joten niitä on tullut keräiltyä jos jonkinlaisia. Perus drinkeille riittää kuitenkin muutamat eri mallit. Cocktailit voidaan jakaa pitkiin ja lyhyisiin juomasekoituksiin sekä shotteihin. Niistäpä voi jonkun verran päätellä lasienkin muotoa… Minulta löytyy samppanjalasit, viinilasit, martinilasit, korkeat sekä matalat grogilasit sekä shottilaseja. Niillä pääsee jo todella pitkälle eri cocktaileja kokeillessa.

shaker4.jpg

Pitkä cocktail tarkoittaa yleensä sitä, että siinä on enemmän mikseriä kuin alkoholia ja sen seassa on usein paljon jääpaloja. Siihen tarvitset siis korkean tai suurehkon lasin. Esim. korkean grogilasin. Lyhyitä drinkkejä sen sijaan ovat ne, joissa pääosassa toimii jokin alkoholi ja sivunäyttelijänä on yleensä vain yksi mikseri. Riittää siis lyhyempi lasi: matala grogilasi. Aika loogista, eikö?

shaker5.jpg

Laseja on siis tuhansia erilaisia ja mielestäni niiden kanssa ei pidä olla liian tarkka, kunhan cocktailin tarkoitus pysyy samana. Peruslasien lisäksi voi hankkia kattauksen kannalta kivan näköisiä ratkaisuja. Kuvassa alla oleva juomapullokori(?) on saatu lahjaksi ja se näyttää todella hauskalta pöydässä! Tykkäyksiä satelee kun koko tyttöporukka laittaa samat kuvat smoothieista someen, oikeen raitapillit ja kaikki (insert awkward moon emoji*).

shaker2.jpg

decorations

Jotta drinkistä saa herkullisen näköisen, on koristeillakin tärkeä merkitys. Joskus koristeet voivat olla myös oleellinen osa juoman makua. Vai oletko muka kuullut Dry Martinista ilman vihreää oliivia? Päästä luovuus valloilleen, sillä koristeita on ihan joka lähtöön!
Hedelmistä saa lohkoja, viipaileita, kiehkuroita ja spiraaleja (kuori). Marjoja tai hedelmäpaloja voi laittaa myös cocktailtikkuun. Erilaiset yrtinoksat ovat todella trendikkäitä koristeita. Suomi100 ja katajanoksa lasiin käpyjen kera!
Oma lempparini on lasin huurrutus suolalla tai sokerilla. Lasin reuna kastetaan siis astiassa, jossa on vettä (tai lime- tai sitruunamehua), jonka jälkeen reuna ”dipataan” sokerissa. Jos haluat vielä seuraavalle koristelutasolle, niin värjää sokeri elintarvikevärillä.

koriste1.jpg

koriste2.jpg

Sen enempää tekniikoihin ja eri makukumppaneihin menemättä päätän paasaukseni tärkeimpään vinkkiin: osta kirja. Varmasti kaikista kirjakaupoista löytyy joku ohjekirja cocktailien valmistamiseen. Sieltä minunkin tieto on peräisin, taitoa ehtii hiota tekemällä ja kokeilemalla. Näin joulun alla riittää juhlia jokaiselle viikonlopulle, ja niin varmasti myös innokkaita koekaniineja maistelemaan tuotoksia.

Skål! -Saara

Koti Ruoka ja juoma DIY
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.