Jalalla Koreasti… ja se puuttuvan palanen.

Olisi pitänyt tietää. Aika, se vierähtää niin nopeasti. Myös Koreassa. Olin ostanut menolipun Koreaan jo Suomessa näyttääkseni lentokentällä, että poistun Japanista turistiviisumiajan puitteissa, ja samasta syystä Japanissa oli ostettava lentolippu, jolla näytän, että poistun Koreasta hyvän sään aikana. Japanissa viimeisen päivän horroksessa päätin ostaa paluulipun Japaniin enkä esimerkiksi menolippua johonkin muuhun Aasian maahan. Päivämääränkin valikoin horroksessa.

Olisi pitänyt tietää. Ja valita myöhempi paluupäivä. Mutta paluulipun päivämäärän muuttaminen olisi tullut liian kalliiksi. Mers-viruksestakin puhuttiin ja sanottiin, että ehkä hyvä aika lähteä maasta. Itse en kyllä osannut pelätä kovin paljon. Ei moni muukaan (tosin joidenkin tuttavien vanhemmat kielsivät poistumasta kotoa virusvaaran takia). Joka tapauksessa jossittelu sikseen. Ei se paluukohdekaan hassumpi ole. Joten kaikki irti viimeisistä päivistä Soulissa.

Myös loppuaikana sattuu ja tapahtuu. Haluan tietenkin nähdä hyviksi havaitsemiani paikkoja ja ihmisiä. Syödä kimchiä, ostaa jotakin pientä ja halpaa, lähettää postikortin. Nauttia kesästä. Ilma on kuuma  minulle ihanan lämmin. Kostea ja hiostava  minulle ihanan lämmin.

thumb_IMG_6280_1024.jpg

Yhden heistä näen jäätelöllä. Kumpikin oli menettävässä yhden harvoista englanninkielentaitoisista juttukumppaneista, joten olo oli hieman haikeakin. Hän oli muuttava Liverpooliin, joten ehkä tapaisimme odotettua pikemmin (sittemmin kävi ilmi, että vanhemmat eivät voineetkaan maksaa toista yliopistotutkintoa, sillä hän oli jo valmistunut Yhdysvalloista kandiksi. Nyt oli siskon vuoro).

Yksi on businessmies, joka työskentelee lähes kirjaimellisesti 24/7. No ehkä 15/7. Oikeasti. Mutta kun hän tajuasi, että olin lähdössä kahden päivän päästä, hän järjesti tapaamisen. Karkasi töistä jo seitsemän aikaan illalla ja vei minut syömään, siten kuin sadeilmalla perinteen mukaan kuuluu: korealaisia pannukakkuja ja riisiviiniä (harmaansakeaa kiljun ja saken yhdistelmää). Pannukakkuja rakastin, viiniä riitti hörppy. Mutta kaikki kunnia perinteille.

Ja yksi on tietysti Mi. Eritoten hänen kanssaan vietin viimeiset päivät. Viimeisenä lauantaina teimme päiväkävelyn Bukchon Hanokissa. Kapeita katuja pitkin huikean hiostavassa säässä. Mutta en valittanut Korean kesästä, Japanissa olisi jo sadekausi.  Illalla sitten viimeistä kertaa viihteelle. Ja myös Koreassa – se tarkoittaa karaokea! Mi’n kaverit olivat juhlatuulella. Karaokehuoneessa he tanssivat, lauloivat kovaa ja tilailivat ruoka-annoksia huoneeseen. Niin minäkin.

Mi’n kanssa jatkoimme klubille: Korealaista ysäripoppia ja nuoria korealaiskundeja tanssimassa. Ja ne kundit vasta tanssivat! Lavalla ja lattialla. Isosti. Yksi uskaltautui tulemaan juttelemaan englantia, arveli minun olevan vaihto-oppilas. Mi ihmetteli, miten olin niin kotonani vanhojen korealaisten hittien soidessa. Totta kai olin! Verrattain tarttuvan melodian oppi siinä laulun edetessä.

Uudempaa k-poppiahan olin opiskellut ihan mielelläni näinä viikkoina. Mi työskentelee yrityksessä, joka tekee oheistuotteita ja järjestää konsertteja korealaisartisteille, kuten Big Bandille ja PSY’lle. Hyviä työsuhde-etuja olivat muun muassa bändin keulakuvan taidenäyttely ja 3D-keikka. Tähän uuteen teknologiaan on kuulemma käynyt tutustumassa jopa BBC:n väkeä.  Keikalla tästä keulakuvasta oli tehty kokoinen kolmiulotteinen hahmo, joka liikkui skriinillä ja lavalla. Yhtä oikeannäköinen, yhtä suloinen.

IMG_6333.jpg

Viimeisimpinä ravintoloina tutustuimme myös suositun ja kuuluisan ravintolaketjun ravintolaan. Siellä pöytien keskellä on grillirauta, jossa voi grillata lihaa ja muuta, no lähinnä lihaa. Pöydän päässä on suuri määrä eri vihanneksia ja salaatinlehtiä. Niihin kasataan vihanneksia, tulisia pikkelsejä tai etikkavihanneksia tai sitä lihaa. Vähän niin kuin raikas sushi. Aivan ihanaa.

Mi’llä oli kukkakimppu kädessään. Luulin, että hän oli saanut sen ihastukseltaan. Vaan ei, se oli minulle: ”Kun vähän aika sitten harmittelit, että pitkään aikaan kukaan ei ole ostanut sinulle kukkia.” Olin sanaton. (ja laitoin kuvan Instagramiin)

Kaiken kaikkiaan Korea oli ihana kokemus. Ehdin tehdä monia juttuja: Haastatella nuorta koululaista, joka osasi englantia paremmin kuin moni yliopiston käynyt korealainen. Vierailla animaatiofestivaaleilla ja tavata maan tunnetuimman animaatioohjaajan. Vierailla korealaisissa perheissä ja olla taas (tahtomattakin) erikoisvieras sekä keskipiste. Tanssia salsaa korealaisten kanssa. Osallistua kesähelteellä talviolympialaisten lähtölaskentaan. Ottaa aurinkoa 20-kerroksisen hotellin katolla. Yöpyä hostelleissa ja loveh… Kaikenlaista. 

Jo aiemmin puhuin siitä, kuinka aika ajoin pohdin Japanin ja Korean yhtäläisyyksiä ja eroja. Kummassakin on Aasian tunnelma. Puheessa (, jota en vieläkään ymmärrä mutta ehkä osaan poimia jo sanoja) on jotakin samanlaista. Korean nopeasta kehityksestä huolimatta täällä kuitenkin huomaa vaatimattomia ja vähävaraisia alueita sekä katukeittiöitä, joissa on itoa tunnelmaa sekä ruoan, kalan ja hedelmien tuoksua.

Mutta sitten kerran, Soulissa metroa odotellessa ja siinä näitä kaikkia miettiessäni se yksi iso eroavaisuus iskee mieleeni. Tämä ei ole Japani.

IMG_6430.jpg

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Matkat

Hunter haluaa grillattua koiraa ja liikemies pureskelee eläviä mustekaloja

Paljon olen viitannut siihen, kuinka molemmin puolinen kielitaidottomuus on tuonut hidasteita tienvarrelle. En ole hetkeen muistuttanut tarpeeksi, miten hienosti voi tulla toimeen ilman vahvaa yhteistä kieltäkin. Onhan näitäkin kokemuksia: pankkitilin uudelleenavaaminen, suurkaupungeissa ja asuinlähiöissä perille löytäminen, isäntäperheissä kohtelias kanssakäyminen, oudonnäköisen ruoan ostaminen ja kauppiaan kanssa yhteisymmärryksen löytäminen. Ja mikä parasta, myös ystävyyssuhteiden luominen.

Yksi heistä oli Hunter.

Hän oli ensimmäisiä korealaistuttavuuksiani, hänestäkin kiitos Mi’n. Oliko jopa toisena iltanamme, kun menimme hänen omistamaan ravintolaansa (jossa muuten ruokalistaan ja sisutukseen oli haettu vaikutteita ihan kädestä pitäen Japanista). Hän oli oikein hauskanoloinen ja hyvännäköinen (Mi’llä tosin meni olut väärään kurkkuun, kun sanoin tämän), ja hänen (lempi)nimensä oli helppo muistaa. Jes, tänne uudelleenkin!

Valitettavasti Hunter ei osannut kovin paljon englantia, eikä Japanin-matkoistaan huolimatta japaniakaan, ja minä en edelleen puhunut koreaa. Onneksi seurassamme oli usein tulkki, ja sittemmin pärjäsimme ilmankin.

 

IMG_4906.JPG

Kerran sain kutsun lähteä autoretkelle pois kaupungista. Itse asiassa moni korealainen oli kehottanut minua matkustamaan maaseudulle. Korealaiset matkustavatkin usein lomilla luonnon rauhaan pois kiireisestä ja meluisasta kaupungista. Ymmärrän sen oikein hyvin. Mutta edelleen itse olen se, joka nauttii suurkaupungeista. Joka tuli Koreaan tutustumaan oikeastaan juuri siihen suurimpaan. Mutta kesäinen autoretki ja mahdollisuus päästä luontoon, vastasin kyllä kiitos.

Päiväretken tarkoitus oli mennä keskelle-ei-mitään, josta tehdään loma-asuntoaluetta. Koreassa(kin) on tyhjää tilaa ja vanhenevaa väestöä, ja näille rakennetaan sekä kaupitellaan vapaa-ajan tai eläkeiän taloja. Hunter tuli sijoitusmielessä katsomaan tonttia, jota hänen tuttavansa ja mahdollinen businesskumppaninsa esitteli. Minä nautin sillä välin auringosta.

Paikka oli enimmäkseen tyhjää tonttia joen varrella. Hiljainen kylä, jossa ravintola (olimme ainoat asiakkaat, mutta meitä varten tehty ruoka oli kyllä äärettömän hyvää) ja kyläkauppa (jonka kauppias laittoi kesken päivän kiinni, kun lähti käymään jossakin, mutta tuli kyllä takaisin ja avasi puodin uudelleen). Istuimme joen varrella, kädessä tölkki kylmää ja taustalla musiikkia puhelimesta. Paluumatkalla pysähdyimme takapihalta näyttävään kahvilaan, jossa puihin kiinnitetyistä kovaäänisistä kuului korealaista iskelmää. Matkan jatkuessa ravintolaan ymmärsimme, etteimme ihan kaikkea olekaan ymmärtäneet toistemme puheista. Hunter oli viemässä minua lempiravintolaansa, mutta kävikin ilmi, etten syö lihaa. Enkä mielelläni ainakaan koiraa. Sen tiesin, että hän ei ollut aiemmalla kerralla vitsaillut sanoessaan, että hänen lempiruokansa on grillattu koira. Kallista mutta aika ajoin sen arvoista.

Mutta koiraravintolassa ei oikein muuta tarjota, joten valitsimme toisen, mielestäni oikein erinomaisen – mutta tulisen – ravintolan. Se oli valtatien varressa laajalla alueella, jossa oli monia isoja muttei tavanomaisia perhekonseptiravintoloita. Ruoka on aina hyvää, ja sitä on riittävästi (aina ilmaiset alkupalat sekä isot tarjoiluastiat/pannut/padat, joista jokainen ottaa pikkulautaselleen). Mainitsinko tulisen? Tässä ravintolassa jopa Hunter punastui syödessään. Minulla valui nenä, silmät ja suu. Rupesin pohtimaan, millä korealaiset tasoittavat tulisuutta, kun joissakin muissa tulisen maan ruokakulttuureissa käytetään jogurttia, lassia tai kookosmaitoa. Hunter sanoi, että heillä ei oikein ole sellaista viilentäjää.

Tai ehkä onkin: olut, hän hymyili ja hörppäsi lasistaan.

thumb_IMG_6255_1024.jpg

Jos Hunterin luontoretkellä olin joidenkin reissaajien mukaan kenties tylsä ja turhan kiinni ruokavalioperiaatteissani, niin kerran kaupunkikierroksella päätin elää madcook-oppikirjan mukaisesti. Koreassa ainoa tapaamani suomalaishenkilö sattui olemaan suuren suomalaisyrityksen Korean-maajohtaja ja kauppakamariaktiivi. Hän vei minut työasioissa syömään ja kysyi, olenko maistanut eläviä mustekalanlonkeroita. En ollut, toistaiseksi.

Ne ovat oudon näköisiä ja makuisia (postasin videon Instagramiin). Pieniä punaisia, madellen lautasella liikkuvia. Ja se makukin jää vähän taka-alalle, kun on keskityttävä puremiseen, etteivät lonkeroiden imukupit tarraisi kieleen. Söin kaksi, liikemies loput. 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Matkat