No se pataleipä
Testiin lähti tammikuun hitiksi noussut pataleipä. Nopealla selailulla silmääni osui pelkästään vehnäjauhoja sisältäviä ohjeita.
Itse kokeilin lisätä hieman ruisjauhoja ja sehän sopi ainakin omaan makuuni!
Pataleipä:
3½-4 dl vettä
5dl vehnäjauhoa
2dl ruisjauhoa
2tl suolaa
1tl siirappia
½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
- Sekoita jauhot keskenään sekaisin kulhossa
- Lisää suola ja siirappi
- Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen
- Kaada neste jauhoihin ja sekoita nopeasti tasaiseksi
- Anna kohota liinan tai kelmun alla 12-24h (Mitä pidempään kohotat sen paremmin maut korostuvat)
- Kumoa leipä reilusti jauhotetulle pöydälle
- Muotoile taikinasta varovasti leipä vaivaamatta sitä
- Anna taikinan kohota pöydällä liinan alla 30 min
- Laita kylmä pata uuniin ja lämmitä se 225 asteeseen
- Kun taikina on kohonnut 30min ota kuuma pata uunista ja voitele se öljyllä
- Laita taikina pataan, kansi päälle ja uuniin 30 minuutiksi
- Ota kansi pois padasta ja paista viellä 15min
Pataleipä on mielestäni erittäin ansainnut sen saaman huomion. Leipä on todella vaivaton tehdä ja sopii kokemattomallekkin leipurille. ;)