Ei tullut lasta eikä paskaa

CougarWoman

Disclaimer: jutulla ei ole mitään tekemistä lapsentekoyrityspäätöksemme kanssa.

Olen käyttänyt otsikon erittäinkin lyyristä sanontaa hyvin useasti lähinnä työhön liittyvissä tilanteissa, joissa projekti ei ole ottanut sujuakseen ja/tai kommunikaatio on ollut yhtä puutteellista kuin kahden viittomakielisen ensitreffeillä sysipimeässä ravintolassa (elämysruokailu on nykyään niin pop ja in ja hot). En ole kuitenkaan koskaan lähtenyt tarkemmin analysoimaan, mistä sanonta on saanut alkunsa, tai mihin tilanteeseen se on liittynyt.

Sitten yhtäkkiä tajusin (tai ainakin luulin tajuavani) sen eilen.

Kyseessä on ilmiselvästi tilanne, jossa pinnistetään ja ponnistetaan, puuskutetaan ja puhkutaan, mutta efforteista huolimatta tuloksena ei ole kumpaisestakaan aukosta mitään; ei siis tule lasta eikä paskaa.

(Todettakoon tähän väliin, että kauhutarinoiden mukaan tilanne synnytyksessä on sanonnasta poikkeavasti win-win, eli molemmat tulevat jossain vaiheessa. Mikä on myös osasyy siihen, etten halua Ykkösmiestä mukaan synnytykseen, mikäli asiat ikinä niin pitkälle etenevät; hän saa pysyä odotushuonessa jakelemassa sikareita tai mitä ikinä isät nyt tekivätkään sinä patriarkaalisena aikana, kun isän mukanaolo synnytyksessä oli yhtä tavallista kuin se, että yksin liikkeellä oleville naisille tarjoiltiin anniskeluravintoloissa.

Täydentävä syy on muuten se, että Robbie Williams totesi kysyttäessä, miltä tuntui olla synnytyksessä mukana, että se oli vähän kuin olisi katsellut lempipubinsa palamista maan tasalle.)

Tämän triumfaalisen epifanian jälkeen aloin jälleen kerran selata Facebookia. Verkkokalvoille pamahti kuva tuttavapiiriini kuuluvasta nuoresta (so. 19-vuotiaasta) äidistä, joka oli jakanut kuvan muutaman viikon ikäisestä vauvastaan kylvettäessään tätä.

Kylvetys tapahtui olohuoneen ruokapöydällä, ja ammeena toimi kovasti samannäköinen ämpäri, jota minä käytän siivoojani käyttää mopatessaan lattioitamme. Ämpärin alle oli aseteltu ämpärin liukumista vastaan olohuoneen ruokapöydän puupintaa suojaamaan astiapyyhe.

Minä mietin ensin näin:

Aikauhee eikö niillä ole rahaa edes vannaan, eihän tuo voi olla millään tasolla optimaalinen tapa kylvettää lasta; eihän tuossa asennossa voi edes tukea päätä kunnolla, olohuoneessa on varmaan kylmempikin kuin kylppärissä, tuo vauva näyttää siltä että sitä vähän palelee. Minä kyllä hakisin vannan vaikka kierrätyskeskuksesta tai koittaisin löytää huutonetistä ellei olisi rahaa ostaa uutta. Pesisin ja desinfioisin vaan kunnolla ensin. Tai ellei muu auttaisi niin pyytäisin että äiti ostaa mulle semmoisen. Eihän ne kai edes maksa paljoa. Peseeköhän se tolla samalla ämpärillä lattiatkin.

Sitten aloinkin miettiä näin:

Jaa mutta mitä jos tuo onkin joku nykyajan trendi; että ollaan tutkittu että vauvan pystyasennossa kylvettäminen on lapsen mobiiliselle kehitykselle suotuisampaa, tai että perinteisessä vannassa kylvetettäessä on vaara että lapsi menee uppeloon pinnan alle ja vetää koko vannallisen vettä keuhkoihin. Vaikka toisaalta eihän sinne vannaan edes niin paljon vettä laiteta lapsen ollessa noin pieni, että se voisi siellä mennä uppeloon edes vahingossa.

Lopputulos: en vieläkään tiedä. Jos joku tietää, voi valaista.

Mutta meinasin kommentoida kuvaan, että älä heitä lasta pesuveden mukana

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

:D Itse en ole kuullut, että lasta olisi nykyään tapana kylvettää pesuämpärissä. :D

Meillä oli ja on yhä pieni amme tytölle, mutta tykkäsimme pestä pienen sylissä suihkussa. :)

Aika paljon löytyy tuon mallisia ammeita. Itsellä ei kokemusta. On kyllä kokemusta kylvettää pikkuvauvaa esim. lavuaarissa. On niitä ihan oikeitakin ammeita ollut. Ei siis rahasta ole ollut kiinni ;)

CougarWoman
CougarWoman

Joo siis itselläkin on useat pepunpesut (tarkoitan siis: kun olen pessyt vauvaa, ei siis niin että omat) ym. tullut tehtyä juurikin lavuaarissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei se oo mitään salatiedettä, kuhan lapsi tulee puhtaaks nii en usko et sillä on mitään väliä että missä sen pesee :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Se on varmaan ollut sellainen Tummy Tub! Sen tarkoitus on luoda vauvalle sellainen kohdunomainen fiilis, tosin autenttisen tunnelman saavuttaminen varmaan edellyttäisi että lapsi laitettaisiin sinne pää alaspäin... Ai kamala, miksi kirjoitin noin. Ei sitä vauvaa pää alaspäin saa sinne laittaa, se hukkuu. ÄLKÄÄ KOKEILKO!!! Mutta joo, pystyamme on hyvä juttu. Kunhan vauvan pää on pinnalla XD

CougarWoman
CougarWoman

:D

Ei kun kyllä tämä oli ihan semmoinen perusämpäri, mitä saa vaikka Prismasta. Mutta tuolla yllä jo kommenteissa linkitettiinkin niihin "pystyammeisiin", ja vaikka tämä ei nyt semmoinen ollutkaan, niin ajanee saman asian. Aina oppii jotain uutta ;) 

TiaB (Ei varmistettu)

joo, meilla kavi ihan semmonen flexitub. kunhan ei oo teravia muovin palasia sisa pinnassa. ilmavaivat tuli ja ois kun ois ollu porealle hetkittain. eli voin todistaa etta toimii. ja jotekin oli parempi ote kun "amme" oli pieni ja sen sai tayteen ihan sekunnissa eika tarvinnu leikattuna kyykkia.

Isä(ntä) (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida tuohon isä mukana synnytyksessä. Olen siis itse kahden pojan isä. En ollut kovinkaan innokas menemään mukaan synnytykseen, lähinnä ehkä tuohon Robbie Williams tyyppiseen ennakkokäsitykseen viitaten. Mutta siellä kaksi kertaa olleena, voin rehellisesti sanoa, että sen veren ja liman ja napanuoran ja istukan aiheuttamista epämielyttävyyksistä huolimatta se oli aikuisen elämäni hienoin ja tunteikkain hetki. Se että leikkaisin oman poikani napanuoran, ja pesin hänet, tuin äitiä ja olin läsnä, oli sanalla sanottuna HIENOA! Älä ota tätä pois mieheltäsi, mikäli sen aika joskus tulee. Niin, ja P.S. minä en oikeasti pidä lapsista (tai siis pitänyt) nyt rakastan niitä, ainakin omiani :)

Isän velvollisuus, mutta myös oikeus on olla paikalla!

CougarWoman
CougarWoman

Heh, oma mies on (minun onnekseni) ainakin toistaiseksi sillä kannalla, että pysyy mieluummin poissa. Eli en ole ainakaan näillä näkymin mitään pois ottamassakaan - päinvastoin? 

Torey
Näissä neliöissä

Mieheni ystävä kysyi synnytyksen jälkeen "Näitkö sä siis ihan kaiken?!"

"Kyllä."

"Oot sairas!"

 

Ja kaverinsa mielipiteestä huolimatta on tulossa seuraavaankin synnytykseen, eikä seksielämä kuollut. :D Tarvittaessa voisin hyvinkin synnyttää bussipysäkillä mieheni toimiessa kätilönä, ilman että miettisin mitä kaikkea mies näkee. (Ja Cougari, minäpä en paskonut synnytyksessä, eli joskus tulee lapsi ilman paskaakin!) ;D

Vierailija (Ei varmistettu)

Peräruiske ja paskalle heti sairaalaan meneessä, niin ei tartte pelätä pöydälle tai kätilön päälle paskomista. Kannattaa ottaa se ruiske senkin takia, että synnytyksen jälkeen voi olla hyvin vaikeaa ulostaa parin kolmenkin päivän ajan, vaikka miten kittaisi luumunektaria sairaalan jääkaapilla. Että on edes suoli tyhjä kun rysähtää!

Torey
Näissä neliöissä

Enpä onnekseni käyttänyt mitään mainitsemaasi. :D

Isä(ntä) (Ei varmistettu)

Koska hän ei näemmä ymmärrä omaa, eikä sinun, eikä tulevan perheenne parasta, sinä pakotat hänet sinne! Jos seksielämänne on ollut jo niin epätoivoista, että NP:n kanssa on pantu edestä ja takaa, niin ei yksi synnytys sitä enää voi pahentaa... Sitä paitsi, seksi on vaan se suoritusosuus, fyysinen pakko, koska muuten sitä ei kai lasketa? Se että on mukana siellä missä ne "hedelmät" sitten korjataan, on tasa-arvoa parhaimmillaan. Sitä paitsi, usko minua, tarvitset sinne tukea (ainakin jos teet sen kuten naisemme ovat vuosisatojen ajan tehneet, alateitse)...

CougarWoman
CougarWoman

Tueksi ajattelin pyytää oman äitini. En ymmärrä, miksi minun tulisi pakottaa mieheni synnytystä seuraamaan, ellen itse halua ja ellei tämäkään halua vain sen takia, että se olisi jotenkin "tasa-arvoista"... 

eviela
NOT A Wonderland

Nimenomaan näin. Mielestäni ei muutenkaan ole oikein pakottaa toista mukaan, jos hän ei tosiaankaan halua. Kyllä sitä synnyttää voi ilman miestäkin.

suvitus (Ei varmistettu)

Näin päin olen samaa mieltä. Mutta toisaalta olen myös sitä mieltä, ettei naisella ole kuin poikkeustapauksessa oikeutta kieltää miestä tulemasta mukaan synnytykseen. Juu tiedän, että se on naiselle iso asia ja äitiysplaaplaa, mutta tärkein asiahan on lapsen syntymä, ja se lapsi ja sen syntymän tärkeys on aivan yhtä iso asia isällekin. Ja tällä pitäisi lähtökohtaisesti olla mielestäni oikeus olla mukana! Mutta nimenomaan oikeus, jos ette kumpikaan tahdo miehen läsnäoloa (huuh, ajatuskin kylmää.. tiedän pystyväni mihin vaan mieheni kanssa mutta en kyllä ikinä ilman!), niin eihän siinä sitten mitään ongelmaa ole! Joskin ehkä sitä kannattaa miettiä muiltakin kannoilta kuin alapäänäkymien kautta ;)

CougarWoman
CougarWoman

Toki jos mies haluaisi, saisi tulla "omalla vastuulla" mukaan... Mä en vaan halua altistaa sitä kaikelle sille raadollisuudelle, mitä mun mielikuvien mukaan synnytykseen liittyy. En kestäisi että sitäkin pitäisi olla pahimmassa tapauksessa rauhoittelemassa, kun itseäkin jo pelkkä ajatus ahistaa ja pelottaa ihan älyttömästi. Tai olemassa jotenkin "cool" ihan vaan sen takia etten pysty olemaan/halua olla aidosti heikko mieheni edessä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ottaen huomioon, mistä tämä blogi alunperin kertoo, on hieman hassua, että vasta tämän postauksen luettuani ajattelin että "tuo parisuhde ei ole kyllä kovin terveellä pohjalla!" :D Itse kun en voisi kuvitellakaan tekeväni lapsia sellaisen miehen kanssa, jonka seurassa en voisi olla niin heikko ja ryönäinen kuin tilanne vaatii. Olen ihminen, joka tuntee kipua ja pelkoa ja jos puolisolle tuota puolta en voi näyttää, kelle sitten?

Mutta jokainen tavallaan ja ensisijaista tietysti on, että olette Ykkösmiehen kanssa samoilla linjoilla asioista. Ehkei näin ulkopuolisen ole tarvettakaan asiaa ymmärtää. :)

CougarWoman
CougarWoman

Siis kyllä mä "saan" tai "voin" olla, en vaan siis itse pysty/halua...Siis en kenenkään kanssa. Eli ei ole meidän suhteen vika, vaan omat estot. :)

SuomiNainen (Ei varmistettu)

Mitä pitempään tätä blogia seuraa, sitä uskomattomalta ja säälittävämmältä tämä tuntuu. Kuinka kukaan voi olla näin narsistinen ja samalla yltiöpositiivinen, sosiaalinen ja hmmm... mukava. Te kumpikin olette aivan sekaisin, joten älkää ihmeessä tehkö sitä vauvaa, jos näillä mennään! Vauva kun tulee, niin ensin on verta ja sotkua. Sitten se sotku jatkuu vaipoissa, ja puklauksissa sekä oksenteluissa. On sotkua, sairauksia, unettomia öitä ja kiristyvää pinnaa. Jos parisuhde on tuossa pisteessä, en suosittele. Pahimmassa tapauksessa koliikki, jolloin kukaan ei nuku huushollissa pariin vuoteen kunnolla (ainoastaan vuoronperään, kellarissa tms. kuulosuojaimin varustettuna). Ihan oikeasti, unohtakaa koko juttu ja nauttikaa kanoistanne, koiristanne, ihanasta talostanne ja glooriaa sisältävästä elämästänne! Vauva ei teitä pelasta, päinvastoin. Kiitos ja anteeksi...

CougarWoman
CougarWoman

Heh, ei tarvitse pyytää anteeksi - jokainen on oikeutettu omaan mielipiteeseensä. ;) 

Ihan vaan näin teoriassa. Että jos Mies kuitenkin tulisi synnytykseen mukaan. Ja näkisi sinut siellä tuskissasi ja haavoittuvaisena. Ja olisi siellä sinun tukena. Niin kuinka paljon uutta syvyyttä se voisi tuoda suhteeseenne?

Kun tosiaan isien ei ole pakko olla siellä jalkopäässä katsomassa lähietäisyydeltä. Vaan kumppaniaan voi tukea alapäähän katsomattakin.

Parhaimmillaan se on suhdetta lujittava tilanne. Mutta ei varmaan aina. Missään nimessä en Miestä sinne painostaisi. Enkä tietty sinuakaan. Mutta olisin asian kanssa avoimin mielin, jos sinne asti ikinä pääsette.

CougarWoman
CougarWoman

Niin no. Mielipiteet muuttuu, eihän mekään miehen kanssa koskaan haluttu naimisiin tai lapsiakaan :D

Mä luulen että tää on joku mun oman pään sisällä oleva lukko, joka varmaan jossain vaiheessa avautuu (tai sitten ei). Tietyistä lapsuuden elämänvaiheista johtuen on itsellä ollut tapana aina esittää vahvaa ja välttää näyttämästä heikkouksiaan - tämä nyt sitten vielä on ilmeisesti läsnä meidän parisuhteessakin. 

Vältän nimittäin myös itkemistä mieheni (tai kenen tahansa vaan) läsnäollessa, ja jos joskus itku pääsee, niin jälkeenpäin lähinnä hävettää ihan kamalasti. Vaikka siis mies suhtautuu siihen kyllä ihan normaalisti ja yrittää lohduttaa.

eviela
NOT A Wonderland

Joo mielestäni isän myöskin pitäisi päästä synnytykseen mukaan, jos haluaa.

Oranssinen
50 shades of a Lady

Pestyksi on omat vauvat saatu saavissa, sankossa, lavuaarissa ja ihan oikeassa vannassa/ammessa - aina tilanteen vaatimalla tavalla. Vaikka lapsenhoito muuttuukin yhä enenevässä määrin välineurheiluksi, niin tässä, kuten paljossa muussakin on se kuuluisa maalaisjärki parasta :D

Oma mies halusi ja oli mukana molempien lasten synnytyksissä, eka oli suunniteltu sektio ja hoitaja melkein heitti sen ulos, kun änkesi "sermin" taa tutkimaan avattua vatsaani..
Toista yritettiin ensin alakautta ja lopulta sit hänkin sektiolla ja mies taas tarkkaili innolla tapahtumia.
Ei ole vaikuttanut milläänlailla hänen näkemyksiinsä minusta naisena, ehkä pikemminkin päinvastoin.

Jos olette lopulta siinä tilanteessa, että synnärille olette menossa, niin Hienoa että sulla on miehen poisjäämiseen myönteinen suhtautuminen! Tuttavapiirissä on naisia, jotka ovat pakottaneet vastahankaisen miehen matkaansa ja siitähän ei mitään hyvää ole seurannut :(

 

CougarWoman
CougarWoman

Mä luulen itseasiassa, että "nykyajan miehillä" (vs. se luolamies mikä mulla kotona asustaa, örk örk?) on aikamoiset paineet tosiaan olla mukana siellä synnytyksessä vaikka vasten tahtoaankin; sillä kukapa "nykymies" EI olisi mukana synnytyksessä, sehän se on nyt se konsensus että siellä on ns. pakko olla..? 

(Sanon nyt silläkin uhalla että jotain lentää tuulettimeen, hih.) 

Ja kun mies saa olla myös siellä pää-puolessa, kukaan ei pakota ns. aitiopaikalle. Kaveri kertoi tutusta pariskunnasta, jonka mies laitettiin pihalle synnytyssalista: "kuule kukaan ei nyt kato mihin sä pyörryt, meillä on tässä synnytys käynnissä. Ulos."

CougarWoman
CougarWoman

Putosin (pun intended) :D

Arska (Ei varmistettu)

Tunnen naisen joka pisti miehensä videoimaan tapahtuman ;)

Cpop

Synnytyksessä paskomisesta tuli mieleen että sairaalasta saa suolihuuhtelun, kun vaan tajuaa pyytää, ennen synnytystä. Jotkut kätilöt tarjoaa sitä itsekin.

Mein lapsen isä oli mukana synnytyksessä vaikka onkin aika.. no herkkä? kaikelle semmoselle ja se sano et hän varmaan saattaa sit kyllä lähtee pois ja EN MUUTEN VARMAAN KATO HYI YÄK! Mut arvaappaa vaan ko tuli tilanne ja hän se vaan tuijottaa silmät suurina ja sanoo "Mä nään tukkaa, mä nään tukkaa" :D Ja kun kätilö kysy miulta että "haluatko peilistä katsoa" sanoin vaan tiukasti "EN" ja oisin varmaan jatkanu "kun on vähän kiire synnyttää" jos ei ois sattunu niin maan perusteellisesti.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.