Oma äiti vieraskynässä

CougarWoman

Toimitus haastoi syyskuun viimeisenä päivänä bloggaajan lähipiiriin kuuluvan kirjoittamaan, miltä bloggaajan lähipiiriin kuuluminen tuntuu. Heitin pallon eteenpäin Ykkösmiehelle (jolta en ole vielä utsinut, tuleeko hommasta mitään) ja äidilleni.

Koska äitini ei varsinaisesti nykyään välimatkoista johtuen kuulu fyysiseen lähipiiriini (eikä häntä siten bloggaukseni hirveästi sinällään kosketa, semminkin kun bloggaan anonyymina), hän päätyi kieltenopettajan (el.) taustallaan tarinoimaan lapsuudestani. 

(Tajusin muuten tarinaa lukiessani, että olen mummoni klooni.)

Olkaapa hyvät, vieraskynäilijänä oma äitini!

Kaksivuotiaana istuit kanssani mummolan sohvalla lasten lorukirja kädessä, ja luit loruja kuvien alta.Olisi luullut, että osaat lukea, mutta muistit ne ulkoa. Päättäväisesti ja oikein artikuloiden.

Olit kolmevuotias kun aloit kysellä, mitä ne lahjaksi saamasi muoviset irtokirjaimet tarkoittivat. Tajusit, että lukemisen kanssa niillä oli jotain tekemistä.

Kun asia alkoi tulla selvemmäksi, tavailit kirjaimia lehdistä. En opettanut lukemaan, vastailin vaan kysymyksiin.

Kaupunkibussissa, edelleen kolmivuotiaana, istuit sylissäni ja bussin pysähtyessä tavailit liikkeiden kylttejä. Ensimmäisiä luettuja sanoja oli ap-teek-ki. Mieleeni on jäänyt että joku takana istuva jäi ihmettelemään niin pienen lapsen osaamista. Tai pikemminkin päivittelemään. "Ei voi olla totta."

Viisivuotiaana hait jo kirjastosta kaikki Viisikko -sarjan kirjat mitä löysit. (Siis Enid Blytonin Viisikko-sarja.) Jotkut väittivät, ettei lapsi ymmärrä mitä lukee, mutta minulla oli oma mielipide. Tiesin että ymmärsit.

Kun olit 7-vuotias, vaihdoimme paikkakuntaa opiskelujeni takia. Aloitit koulun ja teimme päivää aikaisemmin saman bussimatkan, minkä tulisit kulkemaan päivittäin kouluun ja takaisin.

Menin sitten väärään bussiin koulutulokkaan kanssa! Sain kuulla napakat sanat lapsen suusta: "Äiti, minä osaan kyllä itse paremmin kulkea sinne kouluun, ei sinun tarvitse neuvoa." Ja osasitkin.

Kun kouluvuosi oli ohi, lensit yksin mummolaan moneksi viikoksi kesälomalla 7-vuotiaasta lähtien. Mummon vaikutusta ei voi aliarvioida. Hän oli suorasanainen, paljon työtä tehnyt ihminen. Jos asiat eivät luistaneet, saattoipa  jokunen kirosanakin lipsahtaa hänen suustaan. Mummo meni "läpi vaikka harmaan kiven". Ja oli paras kurinpitäjä. Katse riitti.

Mummolassa ei opetettu "hyssyttelemään" tai kaunistelemaan asioita. Elämä oli rehellistä arkipäivää, ei luksusta.

Kesäisin kalastit paljon, ratsastit joskus ja - luit kirjoja. Lukemisesta tuli rakas harrastus. 
 
Nyt olet kohta nelikymppinen ja kirjoitat blogia, jota minä seuraan. Kirjoitat aiheesta kuin aiheesta hyvin, ja kannustan sinua siinä.
 
Olen kertonut, tosin hieman kronologisesti, miten opit lukemaan. Mutta miten opit kirjoittamaan, mistä se lahja tuli, on vaikeampi selittää.

Kommentit

eviela
NOT A Wonderland

"Heitin pallon eteenpäin Ykkösmiehelle" Pakko kysyä: eikö sinua pelottanut, että ykkösmies lukisi blogisi sisällön? Koska äkkiähän hän blogisi olisi tämän jälkeen löytänyt uudelleen ja voinut lukea täältä KAIKEN poissaollessasi.

Kiva tuo äitisi kertomus muuten :)

"Heitin pallon eteenpäin Ykkösmiehelle"

Minäkin jäin vähän suu auki. Siis tietääkö ykkösmies blogista???

Nino (Ei varmistettu)

Minäkin hieraisin tässä kohtaa silmiäni ja jouduin lukemaan pariin kertaan ennen kuin olin varma, etten ollut ymmärtänyt väärin. Olenko nyt pahasti missannut jotain???

CougarWoman
CougarWoman

Joo siis kyllähän Ykkösmies tietää, että bloggaan; mutta ei tiedä bloginimimerkkiäni eikä sitä, missä bloggaan. 

Heh, äidit <3

eviela
NOT A Wonderland

Näin muistelinkin, mutta mietinkin lähinnä sitä, että jos hän olisi vierasblogannut tänne niin eikös nämä tiedot olisi selvinneet?

 

... Taino, olisit varmaankin pyytänyt kirjoittamaan tekstin muualle etkä suoraan tänne (ja sittemmin itse tehnyt tekstin siirron) :D

CougarWoman
CougarWoman

Juurikin näin ;) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni outoa, ettei Ykkösmies halua tietää enempää blogistasi. Oma mies ainakin haluaisi lukea jos kirjoittaisin elämästäni blogia. Eikö hän ole koskaan uudellut tai pyytänyt saavansa lukea blogiasi?

Miss Shi (Ei varmistettu) http://tearsandrainbows.co.uk

Jos muistan oikein niin Ykkösmies ei osaa suomea, :D

CougarWoman
CougarWoman

Ykkösmies näkee (myöskin) blogini päiväkirjanani, eikä halua osallistua sen lukemiseen. Eipä kyllä pystykään kun ei osaa suomea, kuten Miss Shikin jo ehti toteamaan. 

ttiiii (Ei varmistettu)

Miksei YM opettele suomea kun kerran Suomessa asuu ja on jo tainnut pitemmän aikaakin asua??

CougarWoman
CougarWoman

Puhutko sinä täydellistä ruotsia? ;) 

Jos ei halua opetella suomea, niin ei halua...

Maassa maan... (Ei varmistettu)

tavalla tai maasta pois! Ei halua opiskella suomea, uskomatonta! Asuin itse 4 vuotta Belgiassa, enkä puhunut sanaakaan ranskaa kun menin sinne... Niinpä vaan opettelin että voi edes kaupassa päivää sanoa, pientä kunnioitusta alkuperäisväestöä kohtaan!

CougarWoman
CougarWoman

Opettelitko sitten samalla flaaminkin kielen? Kun kerran nyt vertaat yhtä kaksikielistä maata toiseen... ;) 

Maassa maan... (Ei varmistettu)

No jos tässä nyt ruvetaan viisastelemaan, niin osasin valmiiksi saksaa, joka on myös Belgian virallinen kieli. Tiedoksi muutamille nimimerkeille :) No se on mukavaa jos YM sentään osaa ruotsia, kuten 5 % maamme asukkaista äidinkielenään puhuu! Olisihan se ihme, jos ruotsalainen ei ruotsia osaisi? Ei se pahaa tekisi kenellekkään Suomessa asuvalle, jos osaisi myös jonkun verran suomea? Hirvittää tämä kehä I:sen sisäpuoli, kun osa taksikuskeistakaan ei osaa muuta kuin huonoa englantia, somaliaa tai arabiaa :)

Anne K2 (Ei varmistettu)

Riippuu tietysti siitä, missä päin Suomea asuu, tarvitseeko osata suomea vai ruotsia. Ahvenanmaalla ja Länsi-rannikolla on varmasti tärkeämpää osata ruotsia kuin suomea. Eihän belgiassakaan pärjää ranskan kielellä kuin Brysselissä tai valloniassa.

annn (Ei varmistettu)

Suomessa on kyllä toinenkin virallinen kieli...Ei tarvitse olla ulkomaalainen, vaikkei osais suomea. Ihan vain tiedoksi muutamalle nimimerkille ;)

<3 Äidit <3

<3 Äidinrakkaus <3

soijapapu (Ei varmistettu)

Äitisi on turhan vaatimaton, sillä onhan hänellä ihan selvästi myös kirjoittamisen lahja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lukeeko siis äitisi tätä blogia?

CougarWoman
CougarWoman

Niinhän tuo sanoo :) Juu, kyllä siis lukee. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Aika rohkeaa. Siis kirjoittaa näin rohkeita juttuja tietäen, että oma äiti lukee niitä. Itse en ylipäänsä haluaisi jakaa seksielämäni yksityiskohtia (tai edes isompia linjoja) vanhempieni kanssa.

CougarWoman
CougarWoman

Äidillähän on myös vapaus olla lukematta, ellei halua - en minä pakota ;) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kommentti liittyikin siihen, että itsestäni olisi kiusallista kirjoittaa tällaista blogia tietäen, että äitini lukee sitä tai on edes tietoinen siitä.

Oliko se niin että äiti ihan itse löysi tiensä tänne ja tunnisti tyttärensä?

CougarWoman
CougarWoman

Tiedätkö - mä en enää muistanut että miten se meni, onneksi siitäkin oli postaus. :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.