Uusia tuttavuuksia ja (kesä)loman odottelua

CougarWoman

Sen siitä saa, kun päättää pitää kesälomansa vasta lokakuussa; tähän aikaan vuodesta, kun yleensä on jo ladannut akkunsa, mennään nyt siinä modessa, jossa kännykkä kehottaisi liittämään apparaatuksen laturiin.

Mikään ei oikein hotsita; ei jaksaisi kirjoittaa blogia, ei jaksaisi viettää aikaa ystävien kanssa; hyvä, kun jaksaa viestitellä Mr. Mossadin ja muitten kanssa. (Mossella on tänään joku turkasen tärkeä deadline – en edes oikein tarkkaan tiedä, mikä, mutta silti jännittää hänen puolestaan.)

Jaa – uutisia viestintärintamalta: sain taas random-yhteydenoton Facebookin kautta, ja olen nyt jutellut ehkä noin viikon verran Palestiinassa asuvan islaminuskoisen, 28-vuotiaan tyypin kanssa. Ihan vaan mielenkiinnosta, ja koska voin. Pitäähän sitä vähän kontrastia olla elämässä.

Olen jo ehtinyt paasata tyypille naisten ympärileikkauksesta sen verran graafisesti, että tyyppi vannoi (okei, ei vannonut vaan lupasi), ettei tuleville tyttölapsilleen tule moista ikinä sallimaan. Kamelin selän katkaisi luullakseni seuraava, vähemmän diplomaattinen korsi:

“You know like the most sensitive part on your penis right – now imagine that they cut that off without any other reason than the religion.”

Tämäntyyppiset keskustelut ovat sinällään aika haastavia ottaen huomioon, että tyyppi on harras muslimi ja siksi vielä neitsyt; joten yritän pysytellä tarpeeksi korrektina, mutta samalla kuitenkin takoa päähänsä kovat faktat.

Ja toisaalta taas on tälläkin kertaa todella mielenkiintoista jutella ihan toisesta maailmasta – ja uskonnosta – tulevan tyypin kanssa; miten hänelle on ihan luonnollista esimerkiksi keskeyttää viestittelymme, koska on aika rukoilla, tai miten hän paastoaa profeetan kunniaksi (tänään on joku muslimien juhlapäivä, jota aikovat juhlia jollain bbq-tyyppisellä häppeningillä, ja siksi kai eilen paastosikin, haha – mutta minulle on luvattu valokuvia, ja odotan niitä mielenkiinnolla).

Ei mene minun älyyni aina se, miksi itseään pitäisi kiduttaa ja rangaista, koska joku jumalan tulkitsija niin käskee, mutta kukin tyylillään, kunhan on itse onnellinen.

Ja kaikesta huolimatta tyyppi vaikuttaa (ainakin päällisin puolin) suhteellisen suvaitsevaiselta; sillä en ole salannut häneltä mitään elämäni aspektia. Niinpä hän tietää, että olen avoimessa avioliittossa (mikä piti jo konseptina erikseen selittää), ja että minulla on juutalainen, israelilainen rakastaja. Hän on ennen kaikkea utelias, ja tuntuu ihailevan länsieurooppalaista vapaamielisyyttä. Haaveenaan on joskus muuttaa Eurooppaan - ei ehkä tosin ihan maailman paras ajoitus juuri nyt, kaiken tämän muukalaisvihan keskelle. 

Siitä en tosin ole vielä ihan varma, mitkä hänen motiivinsa ovat minun kanssani viestittelyyn. Sana dear esiintyy useasti, tähän asti olen ohittanut sen. Olen kuitenkin vahvasti tietoinen siitä, että kasuaali juttelu vastakkaisen sukupuolen kanssa saattaa tarkoittaa joillekin jotain muutakin, kuin kevyttä keskustelua. 

 

Kommentit

Eksyksissä elämässä

Naisten "ympärileikkaaminen" eli silpominen ei muuten tule Koraanista. Kyseessä on vanha perinne, joka ei liity uskontoon.

CougarWoman
CougarWoman

Ah, en oikeasti tiennyt. Miksiköhän sitä sitten (kai) vaan islaminuskossa harrastetaan? 

Eksyksissä elämässä

Naisten sukupuolielinten silpomiseen on käsittääkseni eri kulttuureissa eri syitä, ja jotkut kulttuurit pitävät sitä uskonnillisena traditiona, mutta Koraanista se ei tosiaan ole lähtöisin. Joissain kulttuureissa se johtuu siitä, että naisen sukupuolielimiä pidetään likaisina, ja joissain siitä, että yritetään siten estää esiaviollista seksiä. Sitä en tiedä milloin ja miksi silpominen on saanut alkunsa.

Tässä linkki Iltalehden tuoreeseen juttuun aiheesta http://www.iltalehti.fi/pinnalla/2016090722271090_iq.shtml

"Vaikka silpomista välillä perustellaankin uskonnolla, ei sitä tehdä uskonnollisista syistä. Esimerkiksi Afrikassa silpomista harjoittavat niin muslimit kuin kristitytkin, ja perinne on kumpaakin uskontoa vanhempi."

Oikaisija (Ei varmistettu)

Esimerkiksi UNICEFin parin vuoden takaisten tilastojen mukaan mm. Nigerissä 55% kristillisten yhteisöjen naisista ja tytöistä oli joutunut silpomisen kohteeksi, kun taas muslimiyhteisöjen naisista ja tytöistä vain 2%. Käytäntö ei siis todellakaan liity erityisesti tai pelkästään islamiin vaan ennemminkin tiettyihin maihin ja kulttuureihin, joiden kontekstissa uskonnot vaihtelevat. Islamia on kuitenkin mustamaalattu uskontona niin perustavanlaatuisesti, että ilmankos tavallinen tallaaja kuvittelee perinteen liittyvän islamiin. Kriittistä medianlukutaitoa soisi jokaisen harjoitella.

Harmittaa kyllä se, että tällaisessa blogissa, jota lukevat hirvittävän monet, tehdään julkisesti suuren yleisön edessä vääristyneitä negatiivisia perusoletuksia tietyistä yhteisöistä ilman minkäänlaista taustatietoa. Toki on hyvä, että täällä kommenteissa saa puitua asioita tarkemmin ja tuotua jonkinlaista faktaa perusteettomien väitteiden tilalle, mutta kyllä itse kirjoittajankin täytyy ottaa tällaisista asioista vastuu eikä jättää tätä vastuuta pelkästään lukijoille. Se kuitenkin aina lohduttaa, jos kirjoittaja ottaa tällaiset oikaisut vakavasti vastaan eikä intä.

CougarWoman
CougarWoman

Mun on nyt pakko kontrata tähän sen verran, että mä perustin tämän virheellisen olettamukseni ihan omaan kokemukseeni, millä ei taas ole mitään tekemistä "nykyajan" islaminuskon mustamaalauksen kanssa, tai kriittisen tai vähemmän kriittisen medianlukutaidon kanssa.  

Olin 90-luvulla pidemmän ajan töissä moskeijassa, ja seurasin omin silmin nuoren tytön silpomisenjälkeistä kärsimystä. Tyttö tuli pidemmän ajan korkeassa kuumeessa moskeijan kouluun (vanhemmat eivät antaneet jäädä kotiin) ja oli istumatta viikon. Minä sitten välitunneilla yritin lohduttaa kivuissaan itkevää tyttöä. 

Puhtaasti tästä siis vedin - virheellisesti - tämän linkin naisten ympärileikkaukseen osana islamilaista perinnettä. 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan. Lisäksi on hyvä mainita, että tyttöjen ympärileikkausta pidetään ainakin nykyään islamissa tiukasti kiellettynä. Toki islam on aika laaja käsite, että en mene vannomaan, etteikö jostain maailmankolkasta maaseudulta löydy joku uskonoppineena esiintyvä ympärileikkauksen puolesta puhuva. Mutta siis ehdottomasti aivan valtaosa islamin uskonoppineista koko maailmassa opettaa, että ympärileikkaus on kielletty ja islamin vastaista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja ennen kuin joku tulee näsäviisastelemaan, tarkoitin kommentissani koko ajan siis nimenomaan tyttöjen ympärileikkausta.

Jenjen (Ei varmistettu)

Joissain maissa uskotaan, että ympärileikkaus on lähtöisin Egyptistä. Se on jo n. 1800-luvulta lähtöisin oleva perinne, joka on mitä ilmeisemmin alkanut miesten tarpeesta rajoittaa naisen seksuaalisuutta. Silpomisella on siis rajoitettu naisen seksuaalisuutta ja haluja, varmistettu tuoreen vaimon neitsyys sekä pyritty estämään pettäminen. Nykyään useimmiten yksi suuri syy ympärileikkauksiin taitaa olla yhteisöstä syntyvä paine. Muutamissa dokumenteissa äidit ovat kertoneet, että teetättävät ympärileikkauksen tyttärillään, ettei heitä suljettaisi yhteisön ulkopuolelle. Ja perinnettä tuntuvat tänä päivänä pitävän enemmän yllä äidit kuin isät.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oikeastaan perinnettä ylläpitää miehet, koska vanhemmat haluavat tyttären naimisiin ja jos miehet eivät silvottuja naisia haluaisi vaimoikseen, ei tyttöjä silvottaisi. Tyttö, joka ei pääse naimisiin, jää vanhempiensa vaivaksi ja on varmasti omanlainen häpeä. Samasta syystä joissakin kulttuureissa raiskattu tyttö päätyy raiskaajansa vaimoksi, koska on jo yhteisön silmissä "pilattu".
Näitä asioita pitää katsoa ko. kulttuurista käsin, jos asioita halutaan muuttaa ja muutos pitää lähteä kulttuurista.

CougarWoman
CougarWoman

Joo, erittäin hyviä ja tärkeitä kommentteja. Tuotakoon nyt julki, että mä en tosiaankaan ole mikään journalisti tai edes ammatikseni kirjoittava; ja että tästä johtuen oikeasti kirjoitan vain mutu-periaatteella, sen kummemmin faktoja tsekkaamatta niin kauan, kun en oikeasti lainaa jotain perusteesiä.

Ja siksi on hyvä, että kommenteissa korjataan. Mä olen edelleen vaan amatööribloggaaja, joka julkituo vaan omia tuntojaan (ja tässä tapauksessa väärinymmärryksiään), kiitos kaikille asiaa oikaisseille. <3

Eksyksissä elämässä

Mielestäni huolestuttavinta tässä ei suinkaan ole se, että suomalainen bloggaaja ei tiedä tätä faktaa, vaan se, että mies jota asia ilmeisesti omien mahdollisten lastensa kanssa koskettaa, ei osannut itse korjata kun väitit hänelle asian johtuvan uskonnosta. Tämän(kin) takia tarvitaan Solidaarisuutta, Waris Diriea, WHO:a ja muita tietoutta levittäviä tahoja vielä näin 2010-luvulla.

CougarWoman
CougarWoman

Ehdottomasti. Mä en todellakaan tiennyt, ettei tämä ole uskontosidonnainen. Sitä en ihan tosin ymmärrä, että miksi "suomalaisen bloggaajan" tämä ehdottomasti jotenkin pitäisi tietää? Eihän se, että mä huvikseni bloggaan, automaattisesti tee musta mitään kävelevää ensyklopediaa. :D Jään odottamaan, mitä muuta mä en tiedä - ja toivon, että mun tietämättömyyttä korjataan jatkossakin. 

Oikaisija (Ei varmistettu)

Oli tilanne mikä hyvänsä, musta olis kyllä tosi tärkeetä olla aloitteellinen ja tarkistaa poliittisesti latautuneiden toteamustensa faktapitoisuus, kun kirjoittaa suurelle yleisölle. Ei sillä ole väliä oletko ammattilainen vai et, eikä sillä ole väliä oletko suomalainen, turkkilainen vai malesialainen bloggaaja. Sillä on väliä, että päätit kyseistä asiaa puida julkisella alustalla, jossa tiedät satojen ihmisten käyvän juttujasi lukemassa. Kyse on vain hyvästä käytännöstä ja kirjoittamisen etiikasta, ja tietoa löytyy kyllä nopeastikin, kun vähän viitsii etsiä. Etenkin tämä aihe on polttava ja poliittisesti latautunut jo pitkään jatkuneen muslimeihin kohdistuvan muukalaisvihan takia. Se on tuskin mennyt keneltäkään ohi, ja siksi on suotavaa odottaa kaikilta näitä aiheita julkisesti puivilta hyvää käytäntöä.

Musta on ylipäätään hämmentävää globaalissa internet-kontekstissa (oli alusta suomenkielinen tai ei - mä en esim. kirjoita sulle tätä kommenttia Suomesta), että suomalaisuutta voi pitää jonkinlaisena vapautuskorttina. Eikö meidän tarvitse tietää muusta kuin poronkäristyksestä ja havumetsistä, koska meillä on Suomen passi?

En palaa enää tänne lukemaan kommentteja, mutta halusin selventää omia ajatuksiani siitä, minkälaisia velvoitteita sisällön tuottaminen suurelle yleisölle tuo mukanaan, tykkäsi siitä tai ei.

CougarWoman
CougarWoman

Kiitän nyt kuitenkin palautteesta, vaikka et sitä ilmeisesti palaakaan lukemaan. :)

En paneudu sen suuremmin "kirjoittamisen etiikkaan", mutta totean vaan, että aiheesta riippumatta, mä en edelleenkään näe, että mulla olisi tälleen kärjistetysti sanottuna yhtään mitään velvoitteita, mitä sisällöntuottamiseeni tulee. Jokaisella on toki kuitenkin vapaus valita, lukeeko vai ei. EOPL! 

En myöskään sanonut, että koska olen suomalainen, saan olla tietämätön. Mä nyt vaan olen joissain asioissa tietämätön, ja varmaan sitä olisin kansallisuudesta riippumatta. :D Eli en nyt jotenkin ymmärrä, mistä tuo suomalaisuus-kortti vedettiin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä homma joka tapauksessa, jos mies alun perin oli jollain tapaa silpomismyönteinen, ja sait hänet ymmärtämään. Vai oliko?

Ympärileikkaus on muuten aivan liian kevyt termi. FGM, female genital mutilation, naisten sukupuolielimen silpominen on osuvampi.
Eikä siinä kaikki, että herkimmät osat poistetaan. Jäljelle jää virtsaamiskivut, yhdyntäkivut jne.
Synnyttämisestä puhumattakaan.
Väkivaltaa, vammauttamista, vahingoittamista se on.

Vierailija (Ei varmistettu)

Silpomismyönteinen, mutta innoissaan länsimaisesta vapaamielisyydestä... Ei siis ehkä kuitenkaan toivo samaa vapaamielisyyttä mahdolliselle tulevalle vaimolleen saati tyttärilleen. Ja osaan arvata miksi otti sinuun yhteyttä. Hienoa kuitenkin, että valistit.
Minusta on kamalaa, että joku edes haluaa vaimon, joka on silvottu saati että toivoo samaa tyttärilleen. Poikien ympärileikkauksesta olen samaa mieltä.

CougarWoman
CougarWoman

Ei ollut silpomismyönteinen - ei itseasiassa ollut edes tietoinen, että tällaista tapahtuu (miesten ympärileikkauksesta sen sijaan tiesi), ja oli asiasta melkoisen järkyttynyt. Hänen tietämänsä mukaan tätä ei kuitenkaan Palestiinassa tapahdu (netti tosin väittää toisin). 

Lukija (Ei varmistettu)

Palestiina ei kuulu niihin maihin, joissa naisten silpomista harrastetaan.

CougarWoman
CougarWoman

Hyvä, ellei kuulu. Jostain netistä luin toisin, mutta voi olla, että oli wikilinkki. 

N. (Ei varmistettu)

Silpomiskeskustelusta toiselle sivuraiteelle: sä oot varmaan ensimmäinen ihminen jonka tiedän hyväksyneen jonkun random-heebon fb-kaverikutsun ja alkaneen jutteleen tyypille. Mullekin tulee noita aina silloin tällöin mut aika kylmästi vaan blokkaan tyypit ajattelematta asiaa sen kummemmin. Pitäsköhän sitä joskus hyväksyä joku ja katsoa mitä tapahtuis.. sitähän vois vaikka oppia jotain uutta :)
..Tai sitten onnistun saamaan jonkun sekopää-stalkkerin kannoilleni toiselta puolelta maapalloo.

CougarWoman
CougarWoman

No mäkin blokkasin ennen kaikki. :D Mutta sitten ajattelin vähän samalla lailla kun sä ajattelet nyt - mitä, jos hyväksyisi. Ja siis en mä kaikkia hyväksy, edelleen blokkaan suurimman osan samoin tein. Mutta jos nykytekniikka kerran antaa mahdollisuuden toisella puolella maapalloa eläviin uusiin tuttavuuksiin, niin miksipä ei. Paljon ollaan edetty niistä ajoista, kun oli kirjekavereita, joiden kirjeitä sai sitten odottaa viikkotolkulla. 

Ja siis - en mä FB-kaverikutsua ole hyväksynyt. Tämän tyypin kanssa ei siis olla FB-kavereita, Messengerissä kun pystyy juttelemaan vaikka ei päästäisikään toista omaan profiiliin sisälle. Eli kontakti tuli FB:n kautta (olin kommentoinut johonkin laajempaan ryhmään jotain ja löysi sieltä mun nimen), mutta siis vaan FB-Messengerin kautta. 

Hmmm, ajatus sekopää-stalkkerista kyllä vähän kylmii... o_0 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.