Vatsavaivoja

CougarWoman

Lauantaista saakka omituisia vatsavaivoja, jotka alkoivat sapen pykäämisellä la-su yönä (okei, söin ylirasvaista ruokaa). Sen jälkeen ei ole oksettanut, mutta koko ajan on yhtäaikaa sekä vähän kuvottava että täysi olo.

Vatsakipu on selkeästi vain ylävatsan alueella, mutta ei muistuta närästyskipua; tuntuu pikemminkin siltä, kuin olisi vetänyt kunnon vatsalihastreenit edellispäivänä (no en ole), tai kuin joku olisi vetänyt nyrkillä oikein kunnolla palleaan (no ei ole).

Kipu pahenee yötä kohden, mutta on taltutettavissa Buranalla. Päivällä kipu on läsnä, mutta ei rajoittavasti. Kuumetta ei ole, varpusparvia ei ole. Uloste säännöllinen ja normaali (ja TMI!).

Ruokahalua ei juurikaan ole, näläntunnetta ei tule; mutta kipu ei pahene ruokailun jälkeen. Enemmänkin ehkä hetkeksi lievenee.

Kauankohan tässä vielä viitsisi odotella ennen lääkärille menoa? Toisaalta mähän en mene ennen kuin on pää kainalossa. Ehkä tämä on vaan stressiä (kollega on lomalla vielä viikon)?

Ärsyttävää joka tapauksessa. Prkl.

Onko muilla ollut samankaltaisia vaivoja? Itsehoitoa tai muita suosituksia?

P.S. Kyllä, tämä on kiinnostavinta, mitä mulle on tapahtunut sitten viime postauksen :D 

Kommentit

Hah; sääli, ettei mielenkiintoisempaa kerrottavaa.

Suosittelen kokeilemaan "happosalpaajaa", Esomeprazol / Nexium / Zolt tms., vahvin, mitä apteekista saat ja aamuisin tyhjään mahaan... Ei ota jos ei anna, uskon, että antaa.

CougarWoman
CougarWoman

Itseasiassa tämä voisi toimiakin. Tajusin nimittäin just, että tunne on sama, kuin jos pitäisi röyhtäistä eikä jostain syystä voi. 

Hemmuli (Ei varmistettu)

On mahdollista että kyse on mahahaavan oireista, suosittelisin kääntymään lääkärin puoleen ellei sitten vaiva ole jo helpottanut.

CougarWoman
CougarWoman

Joo, tämä (mahahaava) kävi itselläkin mielessä. Ei ole helpottanut vielä :( 

Suttastiina

Reseptivapaa omepratsol apteekista 10 päivän kuuri. Jos ei tokene, niin kipinkapin vaan lekurille.

Nykyisin samat oireet saanut hoidettua pois noin. Ja silloin kun en saanut - no, se olikin sitten nyttymäisempi rumba.

CougarWoman
CougarWoman

Kiitos! <3 Mä olen jotenkin ihan ällikällä lyöty tästä, kun koskaan ennen ei ole mitään ollut.. :D #kroppaprakaa #keski-ikä :D 

Tsuki (Ei varmistettu)

Ite epäilisin vähän vatsahaavaa tai refluksia. Kannattaa ihan ekana vaihtaa Burana Panadoliin tai vastaavaan, sillä ibuprofeeni vaikuttaa juurikin vatsassa ja täten aiheuttaa vatsakipuja ja -haavaa. Kannattaa kyllä apteekista hakea just joku happosalpaajakuuri, uskoisin että apteekkari osaa auttaa.

Tsemppiä sinne, kanssakipuilija!

CougarWoman
CougarWoman

Mä tuota refluksia kanssa ajattelin, mutta kaverilla on ja sen kertoman perusteella se on enemmänkin semmoisia polttavia röyhtäyksiä ja oksentelua, jos syö ns. vääriä ruokia. Tämä taas on vain semmoinen epämääräinen paineentunne ylävatsassa. 

En tiennytkään tuota ibuprofeenista, ajattelin että jos on joku tulehdus niin senhän pitäisi just auttaa... En mä niitä kyllä ole montaa syönytkään, kun en oikein tykkää kipulääkitä ns. turhaan. 

N. (Ei varmistettu)

Ei jumansviidu mulla oli just muutama viikko sitten ihan samantyyppisiä oireita, ja mun lääkärikaveri sano et ehkä nyt on jotain liikkeellä koska se on kuullut useammalta tyypiltä vastaavanlaisista vatsavaivoista. Mun oireet meni ohi viikossa, pistin lopulta stressin piikkiin enkä mennyt lääkäriin kun se kehotti odottamaan rauhassa paheneeko (ja ottamaan samalla happosalpaajaa) ja se sit meni lopulta ohi itsekseen. Ja tosiaan oireet alkoi kun söin kunnon rasvaisen juustomättöpizzan perjantai-illan kunniaks. On tää jännää! :D

CougarWoman
CougarWoman

Mitääähhhh :D Ehkä mä olen sä siinä rinnakkaisuniversumissa, joka on aina muutaman viikon jäljessä..?! :D Jep, juustomättöpizzahan se! o_O

Happosalpaajat haettu. 

Tinttiti (Ei varmistettu)

Hei sama juttu! Söin sunnuntaina tosi rasvaisia tacoja ja myöhemmin illalla tuli äärettömän huono olo. Oksensinkin muutaman kerran. Sen jälkeen vatsa ollut turvonnut ja ruokahalu just hieman kateissa. Paranemaan päin kuitenkin ja siis ei noiden illan oksennusten jälkeen mitään noin radikaalia.. Itse päätin vakaasti välttää noin rasvaista ruokaa, mutta jos kyse onkin pöpöstä, niin sittenhän voisikin taaa herkutella ;)

Annivaan (Ei varmistettu)

Moi,

Vatsavaivoihin (muihin kuin kuukautiskipuihin) ei saa ottaa ibuprofeiinia (kuten joku tuolla ylhäällä jo mainitsikin), koska siitä voi pahimmassa tapauksessa saada vatsahaavan ja lisäksi särkylääkettä napsimalla voit vahingossa pahentaa tilannetta. Myöskään muiden kipulääkkeiden syömistä ei suositella, ennenkuin tiedetään mistä kipu johtuu. Oman arvion perusteella voisi hyvin olla just jotain närästystä tai siihen viittaavaa, hoituu omahoidolla, mutta pitkittyessä kannattaa tosiaan hakeutua lekurin puheille. Jos käpelöit ja painelet itseäsi kipukohdasta niin onko kosketusarkuutta?

Varaa aika omalle työterveyslääkärille, tai julkiselle puolelle niin saat myös reseptillä esomeprazolia tai somaccia (joita kyllä saa ilman reseptiä, mutta ei yhtä isoissa määrissä).
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00776

CougarWoman
CougarWoman

Joo, katselen ensin näillä happosalpaajilla ja ellei ala parantua, niin toki lääkäriin sitten.

Ei mainittavaa kosketusarkuutta, jos olisi niin varmaan olisin jo lääkärillä. :)

saltzviini

Mulla oli tollaisia kipukohtauksia, jotka johtui sitten sappikivistä. Juurikin rasvainen/sokerinen ruoka sen laukaisi. Kipu oli järkyttävä ja paine tuntui ylävatsalla ja myös laatto lensi. Mulla se meni yleensä ohi 2-10h aikana. Voisko se olla sappikiviä?

CougarWoman
CougarWoman

Hui, toivottavasti ei! Mummulla niitä kyllä oli, muistan kun leikin niillä pienenä (Addam's Family -lapsuus? :D)

Sinkkis (Ei varmistettu) Http://sinkkulaiffii.wordpress.com

Hahahah ei hitto naurahdin tälle!
Tuli myös mieleen, miten innoissaan me oltiin siskon kanssa, kun käytiin moikkaamassa ukkia aikanaan sairaalassa ja se säästi meille aina sellaset pienet muovikupit, joissa päivän lääkkeet tarjoiltiin. Aina kotiin päästessä hehkutettiin, et VITSI MEILLÄ ON NÄITÄ PALJON ja tehtiin niistä kaikenmaailman rakennelmia. Näin jälkikäteen mietittynä aika raakaa, kun ukki ei sieltä sairaalasta tainnut enää kotiutua.

Toivottavasti masuoireet helpottaa!! &lt;3

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuulostaa sappikiviltä

Sama tuli mieleen heti:)

CougarWoman
CougarWoman

Mä jotenkin jaksan toivoa että ei olisi sappikivet, googletuksen perusteella oireet ei ihan täsmää. Kipu on keskellä eikä oikealla ylävatsassa, ruokailun jälkeen ei tule kipukohtauksia (ennemminkin kipu lievenee hetkellisesti), eikä kipu ole läheskään kestämätöntä (asteikolla 1-10 ehkä 2)...

HetaR
determined.

vanha kunnon tohtori google. miten uskalsit turvautua siihen. google on nykypäivän pelottava "jokakodin lääkärikirja" josta saa äkkiä diagnasoitua itelleen vähintään syövän, verenpainetaudin ja jonkin myrkytyksen. :D toivottavasti sulla kuitenki olo helpottaa, mahakipu osaa olla paljon paskamaisempi kuin joku päänsärky. :S

Nörttityttö (Ei varmistettu)

Kroonisesti vatsavaivaisena olen löytänyt yhden toimivan aineen jonka ensivaikutelma oli huuhaa. Mutta koska olen epätoivoisena kokeillut monen moista ja lähes yhtä monta kertaa joutunut pettymään, niin voin todeta että ainakin omalla kohdalla toimii Silicea -piihappogeeli rauhoittamaan sekalaisia vatsaoireita (oon vetänyt nexiumeja ja vatsalle tarkoitettuja kipulääkkeitä, mut ne auttaa vain hetken) jolloin pystyy elämään about normaalisti. Ei se paljoa maksa vaivaa kokeilla.

Muita tilapäisiä konsteja on ollut mm. pääosin nestemäinen ravinto muutaman päivän ajan (keittoja, protskujuomia yms) ja maitohappokäytetyt suolakurkut.

CougarWoman
CougarWoman

Kiitos -otan tuon kokeiluun, kunhan vedän tämän happosalpaajakuurin ensin - mikäli lääkärillä ei ole antaa jotain diagnoosia. (Ajattelin kuitenkin jo ensi viikon lopulla mennä, ellei jotain parannusta ole havaittavissa.) Maitohappoja napsin jo säännöllisesti, eli vatsa on kyllä tähän asti ollut tosi rauhallinen. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on todistetusti sappikivat ja oireilu on nimenomaan keskellä ylhäällä. Mahahaavalta tuo ei ainakaan kuulosta, koska siinä on kuulemma niin järkyttävät kivut, että ei mitään rajaa.

CougarWoman
CougarWoman

No toivotaan kuitenkin ettei - kahden viikon päästä olisi reissuun lähtö... :/

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä se siihen mennessä voi asettua. Olen menossa leikkaukseen ensi kuussa, kun kipukohtauksia kuitenkin on odotettavissa lisää.

CougarWoman
CougarWoman

Ahaa, se ei olekaan siis mikään nythetiäkkiä-leikkausta vaativa homma..? Vaikka tietysti ikävää ja rasittavaa, jos kivuista pitää kärsiä pitkään. Tsemppiä leikkaukseen, toivottavasti helpottaa! <3 

Vierailija (Ei varmistettu)

Riippuu tilanteesta miten toimitaan. Jos sappirakko on tulehtunut tai kivi on liikkeellä tiehyessä, leikkaus tehdään kiireellisenä. Minulla ensimmäinen kohtaus tuli viisi vuotta sitten ja sen jälkeen on tullut kerran, pari vuodessa. Itse olisin halunnut miel. kivien murskaukseen, mutta se ei kuulemma ole käytäntönä. Kiitos, eiköhän se siitä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oot raskaana.

CougarWoman
CougarWoman

:'D putosin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Meinasin sanoa samaa, mutten hennonut vääntää vitsiä toisen tuskilla. Vaikka pitäisihän vakkarilukijan tietää paremmin puuman huumorintaju. :D

CougarWoman
CougarWoman

Ehkä ;)

vaimoke (Ei varmistettu)

Mä jo mietin, et kuinka pitkälle pitää mennä, että joku heittäö raskauskortin :D

(Mulla nimittäin oli just tuollaista alkuraskaus ennen plussaa...)

CougarWoman
CougarWoman

Elä pelottele! :D

Toisaalta mulla on ollut jo kahdet niagarat sitten viimeisen humputtelukerran, että ei kai mahdollista..?

Joko helpottaa?

CougarWoman
CougarWoman

Kyllä! Oli kivuton yö eikä enää satu. Kai ne happosalpaajat auttoivat. :)

jennajohannasi
Pirtti

Oireenmukaisiksi hoidoiksi tuli luontaispuolelta mieleeni:

Tykkäätkö juoda teetä? :) Kamomillatee on yks mikä voi rauhoittaa mahaa.

Ja jos on taipumusta sappivaivoihin, niin esimerkiks siankärsämöuutteen ottaminen ennen rasvasen ruoan nauttimista voi auttaa, siankärsämö kun boostaa sapen toimintaa et se jaksaa sit pilkkoo ne rasvat helpommin! Kesällä voi myös kiskaista maasta voikukanlehtiä ja natustaa niitä ennen grilliherkkuja, sama vaikutus ;)

CougarWoman
CougarWoman

Joo, mä juon itseasiassa aika useinkin kamomillateetä illalla "unilääkkeenä", ja piparminttuteetä myös vatsavaivoihin - tällä kertaa ei auttanut. :( Inkivääriä ja valkosipulia käytän myös paljon flunssassa, ja jos harvoin on virtsatien tulehduksen oireita, niin vedän karpalomehua :) 

Siankärsämöuute ja voikukka menee kanssa nyt listalle - kiitos vinkistä! <3

vaimoke (Ei varmistettu)

Multa poistettiin koko sappirakko jokin aika sitten kun se tulehtui. Vasta silloin sain kuulla, että mm. kurkku (!?), etikka ja etikkaruoat sekä kahvi ja suklaa (!) aiheuttavat sappivaivoja. Siis kurkku, jossa on lähinnä vain vettä!

Mun pitäisikin yrittää kaivaa esiin se lappunen uudelleen, mitä kaikkea kannatti välttää. Sappihapothan eivät poistu vaikka sappirakko on poistettu...

CougarWoman
CougarWoman

Mä ymmärrän tuon kurkun - mua se aina nimittäin närästää. Paitsi jos syön sitä Aromat-suolan kanssa o_0 Mutta suklaa!!! En ehkä kestä... 

Vierailija (Ei varmistettu)

Voivat toki poistua tai vähentyä aiheuttaen jälkitilan nimeltä rasvaripuli.... nimimerkillä kokemusta on!

Laurasss (Ei varmistettu)

haha, raskauskortit oli oikeasti ihan hyvät vedot koska jos oisit mennyt päivystykseen, oisit ihan ekana saanut pissiä raskaustestitikkuun. Perusohje on että fertiili-ikäinen nainen on raskaana niin kauan kunnes toisin todistetaan... Mutta ilmeisesti vaivasi onneksi helpotti &lt;3

CougarWoman
CougarWoman

Joo, helpotti! Koko viikonloppu oli kivuton, ja ruokahalukin palasi. Tosin tänä aamuna taas alkoi kivistellä kun aloin miettimään työasioita... Stressivatsa? 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.