Here goes nothing!

Raha. Sitä ei tunnu olevan koskaan liikaa eikä siitä oikeastaan saisi puhua. Tai saa, mutta siitä puhuminen aiheuttaa kiusallisen ilmapiirin. Mutta nyt minä puhun rahasta, bare with me. 

Pitkän aikaan mulla on ollut määrittämätön ahdistava tunne takaraivossa. Oon sitä miettinyt ja tullut lopputulemaan etta se on velkataakan aiheuttama. 

Mikä tämä mun velkataakka sitten on? Erinäisistä syistä (joita en avaa sen enempää koska menneet on menneitä ja olkoon ne oppirahoja), olen joutunut ottamaan pankista lainaa. Tähän lainaan yhdistin opintolainan jottei mulla olisi kuin yksi laina maksettavana. Se oliko se järkevää, voi olla montaa mieltä.. 

oon pitkään sitä maksanut pois ja nyt jäljellä sitä on enää vain sen verran kuin mitä mulla sitä opintolainaa oli alunperinkin! Aikamoinen urakka ollut ja loppusuora häämöttää! Lainaa siis jäljellä 12 640€! 

Siinä se, mun häpeällinen luku – velkataakka. numero mitä ei ole soveliasta läväyttää näin kaiken kansan nähtäville. Joku voisi ajatella että olishan toi voinut olla isompikin, mutta on se sitä ollutkin, yli tuplat tuosta.

20181202_215923_0001.png

Mä päätin että tuo luku on täysin käsiteltävissä ja maksettavissa pois! Asetin itselleni ajan milloin olen sen maksanut pois kokonaisuudessaan. Ja se on 18 kk.  Se miten lukemaan 0 päästään, vaatii ponnisteluja ja budjetointia. 

Tällä hetkellä en ole täyspäiväisesti töissä vaan hoitovapaalla ja teen töitä keikkaluonteisesti ensi kesään asti, niin päätin että keikkatyöstä maksettavasta palkasta laitan lainan maksuun vähintään 25%.  Eli keskimäärin 200-400€ kuussa. Kun palaan kesällä täyspäiväisesti töihin, niin tietysti summa suurenee.

hello-i-m-nik-698722-unsplash-750x500.jpg

Moni varmaan miettii, että miksi nyt pitää alottaa tämä? Nyt kun olen kotona, niin miksei vasta sitten kun palaan töihin kunnolla? 

Kysymys kuuluukin, miksei nyt? Se on kuitenkin meidän tulevaisuutta ajatellen parempi että saan pian maksettua tämän lainan pois ja aloitettua kunnolla asuntosäästämisen.

Joo ,tiedetään, asuntosäästäminen olisi pitänyt aloittaa jo kymmenen vuotta sitten, mutta ymmärsikö se 20 vuotias minä sen, että siellä yökerhoissa ei kannata ravata vaan sen sijaan pistää ne roposet säästöön? Ei todellakaan ymmärtänyt.. parempi myöhään kun ei milloinkaan? 5 vuoden päästä omistan asunnon, se on päätös ja lupaus Mun perheelle!

20181203_165449_0001.png

Mitä tämä budjetti eläminen tarkoittaa käytännössä? Rahan käytön Suunnittelua, turhien ostoksien ja menojen karsimista. Ei se tarkotaita, etteikö koskaan voisi tehdä mitään – se vaatii vain suunnittelua ja säästämistä etukäteen.

On kuitenkin asioita mistä ei tingitä : ruoan laatu tai maku. Kauppalaskusta saa viilattua aika ison siivun pois kun jaksaa vain suunnitella ja tehdä itse perheelle ruoan. 

Toinen asia mistä ei tingitä on asianmukaiset/kokoiset ja ehjät vaatteet ja varusteet. Oon pitkään jo suosinut kierrättämistä ja jos jotain tarvitsee, esim vaatetta, niin otan ensin selvää löytyisikö käytettynä tai voisiko jopa tehdä itse. Minusta on ihanaa pukea itselleni tai minille omatekemiä vaatteita ylle! Eikä ole tarvinut hävetä, päinvastoin!

Helsinki on täynnä kaikkea tekemistä ja kokemista, ja haluan Minin oppivan nauttimaan kokemuksista eikä uusista tavaroista!  Oon löytänyt todella paljon ilmaista tai hyvin edullista tekemistä taaperon kanssa ja ihan varmasti tulen kertomaan niistä täällä blogissa! 🙂

-Laura

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *