Näin onnistut raskausajan valokuvauksissa
Kokosin yhteen muutaman vinkin, joista voi olla apua odotusajan kuvauksiin suuntaavalle äidille. Itse olin kuvattavana raskausviikolla 36 ja olen todella iloinen, että nämä kuvat tuli otettua silloin. Nyt raskauden viime metreillä tuosta hehkusta ei ole enää tietoakaan ja on aivan ihana katsella jälkikäteen näitä kuvia ja muistella raskautta myös muiden kuin itse peilin kautta otettujen selfieiden välityksellä.
Kuvat otti Tiia Gynther hänen ihanalla pienellä studiolla Espoon Järvenperässä. Studio on sisustettu kauniisti maanläheisin sävyin ja muuntautuu moneksi erilaisten huonekalujen ja rekvisiitan ansiosta. Suurin plussa täytyy kuitenkin antaa aivan ihanasta vaaterekistä, joka on kuvattavien käytössä!
Olen itsekin kuvannut paljon, enemmän videoita, mutta myös valokuvia, joten ihan ensimmäinen kerta studiolla tämä ei minulle ollut. Niinpä ajattelin koota muutamia hyviä vinkkejä helpottamaan kuvauksia ja niiden onnistumista. Huomasin myöskin, että vatsan kanssa kuvatessa muutama asento selkeästi toimi toista paremmin, joten käydään lävitse niitäkin.
Valmistautuminen kuvauksiin
Onnistuneiden kuvien valmistelu alkaa jo kotoa. Kuori ja kosteuta iho, jotta se näyttää kuviassa heleältä. Usein odotusajan kuvauksissa halutaan, että iho saa näkyä ja moni haluaa kuvata vatsaa ihan paljaalla iholla. Niinpä pieni spa hetki kotona on hyvä tekosyy ottaa aikaa itsensä hemmottelulle.
Meikki saa olla luonnollinen, mutta normaalia arkimeikkiä kuitenkin vahvempi. Valot ja jälkikäsittely usein syövät meikin voimakkuutta, joten laita rohkeasti luomiväriä ja vaikka rajaukset, jos ne tuntuvat omilta. Myös varjostuksiin kannattaa laittaa hieman enemmän syvyyttä. Iho ei saa kiiltää, mutta siinä saa olla hehkua niissä oikeissa paikoissa.
Hiukset tulee luonnollisesti pestä ja föönaaminen antaa niille hieman ilmavuutta. Kuvissa kaikki liike näyttää ihanalta, joten hiusten on hyvä pystyä liikkumaan siinä mukana. Itse jättäisin ainakin pitkistä hiuksista kaikki ylimääräiset tuotteet ja koristeet pois. Toki on sitten tyyli asioita, jos haluaa lisätä pinnejä, pantoja tai muita koristeita. Itse menin vain ilmavilla kiharoilla ja annoin hiusten olla vapaasti auki, sillä halusin kuvien heijastavan herkkyyttä, luonnollisuutta ja hempeää tunnelmaa.
Kuvausvaatteet
Jokainen tietää itse millaista tyyliä kuvillaan tavoittelee, joten luonnollisesti vaattetkin tulee valita sen mukaan. Omaan tyyliini sopi parhaiten luonnolliset sävyt ja ilmavat mekot. Suuren vatsan kanssa on ihana kuvata kunhan mikään ei kiristä ja purista. Niinpä esimerkiksi aamutakki, jossa vatsa jäi hieman näkyviin toimi mielestäni oikein hyvin. Studiolta löytyi myös yksi suurempi mekko, joka onneksi mahtui kiinni rinnan osalta ja olikin malliltaan tilava rintojen alapuolelta, joten vatsa mahtui hyvin olemaan, eikä mikään puristanut.
Alusvaatteet kannattaa myös valita huolella ja ottaa vaikka muutamat vaihtoehdot mukaan. Rintsikoiden osalta menin itse ilman, koska olkaimet eivät näytä kovin hyviltä suurimman osan mekoista kanssa. Alushousut olisi myös kannattanut minun kohdalla olla mieluummin vaaleat, jotta ne eivät näkyisi vaaleiden vaatteiden lävitse.
Tärkeintä, että mikään ei saa puristaa!
Ryhti ja leuka
En mene nyt tarkemmin mallina olemisen saloihin, mutta korosta tässä yhteydessä ryhdin tärkeyttä. Hieman jopa ylikorostettu kannattelu näyttää kuvissa paljon paremmalta kuin vatsan päälle käpertynyt asento. Oman kehon mittasuhteet ovat muuttuneet raskauden myötä, usein ryhti voi hieman painua ja nestettä kertyy mm. kasvoihin (ainakin itselläni). Siksi ihan pienellä ryhtiliikkellä ja leukalinjan nostamisella saa jo paljon aikaan. Itseäni ainakin häiritsi muutamat kuvat, joissa olen selvästi huonossa ryhdissä ja leuka rullalla 😀
Tunnelma
Jos kuvaustilanteet eivät ole entuudestaan tuttuja, voi kuvattavana oleminen olla aika jännittävää. Usein alku on aina hieman tahmeaa, mutta loppua kohden tekeminen rentoutuu ja hyviä ruutuja alkaa syntyä kuin itsestään. Tärkeimpänä tunnelman luojana on mielestäni kuvaaja, joka kannustavilla kommenteilla ja vinkeillä auttaa kuvattavaa löytämään parhaat asennot. Itse pidän siitä, että saan paljon palautetta siitä mikä toimii ja mikä ei.
Tunnelmaa voi luoda musiikilla, liikuttamalla kehoa aina settien välissä ja ennen kaikkea puhumalla ja pitämällä hauskaa kuvaajan kanssa. Muista hymyillä ja nauraa, jos se sopii kuvausten luonteeseen. Tunnetilat näkyvät kasvoilla ja toimii hieman samalla tavalla kuin meikki, sitä kannattaa olla mieluummin sitä “arkista normaalia” enemmän. Suuren hymyn ylläpitäminen tuntuu varmasti teennäiseltä ja kiusalliselta, mutta se näyttää usein hyvältä kuvissa, joten kannattaa kokeilla.
Kuinka huomioida vatsa?
Luonnollisesti näiden kuvausten keskipiste on itse raskaus ja äidin keho. Vatsaa tulee luonnostaan korostettua esimerkiksi käsien eri asennoilla. Omasta mielestäni parhaiten toimii asento, jossa toinen käsi on vatsan päällä ja toinen vatsan sivulla/alla. Asento jossa molemmat kädet ovat vatsan päällä tekee profiilista jotenkin leveän, erityisesti, jos vaate on löysä. Siksi toisella kädellä on hyvä hieman kerätä kangasta ja korostaa vatsan pyöreyttä myös sen alapuolelta.
Asentoa hakiessa ainakin itse mietin, kumman puolen käsi kannattaa mieluummin laskea alas ja kumpi jättää vatsan päälle. Itse tulin lopputulokseen, että kameran puoleinen käsi on hyvä laskea alas ja jättää piilossa oleva käsi vatsan päälle. Suora käsi kameran puolella tuo hieman linjakkuutta ja toisaalta, jos asento on aseteltu toisin päin, jää mekon helma vatsan alapuolelta muotoilematta. Tämä johtaa lopputulokseen, jossa vatsa hieman katoaa vaatteen sisälle. Alla muuta esimerkki, jotta voit päättää itse kumpi on toimivampi.
Omasta mielestäni vatsa saa todellakin näissä kuvauksissa näkyä, joten edestä auki olevat aamutakkimaiset mekot ovat myös ihania. Silloin on hyvä katsoa, että helma laskeutuu sievästi niin, että kameran puoleinen reuna paljastaa hieman enemmän ihoa, kun taas taakse jäävä reuna hieman rajaa vatsan ääriviivoja taustalla. Itse en ainakaan pitänyt siitä, että vatsa oli kokonaan vaatteen ulkopuolella.
Milloin kuvauksiin?
Sopiva kuvausajankohta on varmasti hieman yksilöllinen, mutta hyvänä takarajana voisi pitää raskausviikkoa 36, jolloin itse olin kuvauksissa. Liikkuminen alkaa olla tätä suuremman vatsan kanssa jo hankalaa ja olokaan ei välttämättä ole enää se kaikista hehkein. Itse koin vatsan ollen “kauneimmillaan” joitakin viikkoja aikaisemmassa vaiheessa. Jokainen kantaa eri tavalla ja vatsan muoto asettuu yksilöllisesti. Itse olen lyhyt ja vatsa on aika ulkoneva, joten aikaisemmilla kuvauksilla olisi saanut ehkä hieman sopusuhtaisempia kuvia. Tämä on kuitenkin aika mitätön seikka omasta mielestäni, joten en lähtisi hirveesti optimoimaan asian kanssa. Omat kuvani ainakin ovat todella kauniita ja rakastan omaa vatsaani yli kaiken <3
Lämmin suositus jokaiselle ikuistaa tämä ainutlaatuinen matka kuviksi, joita voi sitten katsella kun masuikävä iskee. Oletko sä käynyt raskausajan kuvauksissa?
@maijamore
“Olen videokuvaaja ja pyöritämme yhdessä ystäväni kanssa pientä ja dynaamista videosisällöntuotantotoimistoa nimeltä Réveille Creative. Meidän töitä voi seurata Instagramissa @reveillecreative ja “Kuvauskeikka” -podcastia pääsee kuuntelemaan ilmaiseksi Spotifyssa.”