Remember remember

Remember, remember the fifth of November. Gunpowder, treason and plot. I see no reason, why gunpowder treason should ever be forgot.

Tänään on 5. marraskuuta ja Englannissa Bonfire Night, eli Guy Fawkesin Yö. Tänään räjähtelee illalla ja paljon! Täällä ei yleensä kodeissa niin uutena vuotena räjäytelläkkään vaan kaikki panostavat enemmänkin tähän päivään… 

WP Fireworks Display.jpg

kuva

Hieman historiaaEnglannin ja Irlannin protestanttisen kuningatar Elisabet I:n kuoltua vuonna 1603 vainotut katoliset toivoivat, että uusi kuningas Jaakko Iolisi suvaitsevaisempi heidän uskontoaan kohtaan. Hän osoittautui kuitenkin yhtä protestanttiseksi kuin edeltäjänsä, minkä seurauksena joukko katolisia päätti räjäyttää Lontoon parlamenttitalon eli Westminsterin palatsin sen vuosittaisissa avajaisissa vuokraamalla Westminsterin palatsin kellarit ja sijoittamalla sinne 36 tynnyriä ruutia. Kuningas sai kuitenkin vihjeen räjäytysyrityksestä ja 5. marraskuuta 1605 Guy Fawkes saatiin kiinni Westminsterin palatsin kellarista ja tuomittiin kuolemaan hirttämällä. Saman päivän iltana kuninkaan pelastumista juhlittiin ilotulituksin.

 

Traditioihin kuuluu, että lapset tekevät Guy Fawkesia muistuttavan nuken nimeltään ”The Guy” ja kantavat sitä mukanaan kaduilla. He keräävät rahaa sanomalla ”a penny for the Guy”, jotta saisivat rahaa illan ilotulituksia varten. Parlamenttitalon vuosittaisten avajaisten traditioihin kuuluu, että ennen avajaisia vartija tutkii Westminsterin palatsin kellarit. Ympäri Yhdistynyttä kuningaskuntaa järjestetään ilotulituksia ja sytytetään kokkoja.

 

Aika erikoinen traditio sanoisin, mutta ihan hauska sellainen. Harvemmin sitä maissa joka vuosi juhlitaan sitä että parlamenttitalo meinattiin räjäyttää ruudilla säpäleiksi 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *