Pehmeä herätys: herkkusuun aamiaissämpylät & lempeä suklaa-marenkipiiras

Minä en ole aamuihminen: luultavasti kaikki, jotka ovat yrittäneet minua joskus hätistellä ylös sängystä, vihaavat minua. Voisinkin kruunata itseni unikekojen kuningattareksi. Salaisuus miellyttävissä aamuissa piileekin minun mielestäni siinä, että toista ei tarvitse hätistellä kiireellä ylös sängystä. Mielestäni paljon mukavampi tapa herättää omat rakkaat on viedä uunituoreita sämpylöitä sekä vähän jotain makeaa suoraan unikeon luo. Herkullisten tuoksujen tulviessa nenään, huomaakin pian olevansa mitä virkein!

Maailman maukkaimmat aamiaissämpylät

Nämä aamupalasämpylät saavat pehmeyttä ja makua maitorahkasta, lisäksi maustan niitä ruokosokerilla ja joskus sekaan voi heittää hieman kanelia tai hunajaakin! Maukkaat sämpylät suorastaan sulavat suussa mansikkahillon kera ja iki-ihana rakkauden raaka-aine, voi, toimii tietenkin täydellisesti!

aamiaissampylat.jpg

250 grammaa maitorahkaa
2,5 dl vettä
25 grammaa hiivaa
3 rkl ruokokidesokeria
1,5 tl suolaa
2 dl kauraleseitä
8 dl vehnäjauhoja (osan voi aina korvata täysjyvävehnäjauhoilla)
0,5 dl öljyä

Pinnalle
2 keltuaista voiteluun
seesaminsiemeniä

1. Sekoita vesi ja rahka keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi.

2. Sekoita rahka-vesi seokseen hiiva ja sen jälkeen sokeri, suola sekä kauraleseen (sekä halutessasi muut mausteet kuten kaneli ja hunaja).

3. Lisää jauhot vähitellen, alustaen taikinaa samalla hyvin.

4. Lisää lopuksi öljy ja laita hyvin alustettu taikina kohoamaan noin tunniksi, kunnes se on noin kaksinkertaistunut.

aamiaissampylat_taikina.jpg

Suosin taikinan kohottamisessa leivinliinan käytön sijaan tuorekelmua: se luo huomattavasti ilmatiiviimmän kohoamisympäristön ihanalle taikinallemme!

 

aamiaissampylat_taikina_kohonnut.jpg

5. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja muotoile siitä 8 sämpylää. Käsittele taikinaa hellästi ja rakkaudella!

6. Nosta sämpylät kohoamaan uunipellille noin 30 minuutiksi, lämmitä samalla uuni 225 asteeseen.

7. Leikkaa kohonneiden sämpylöiden pintaan viiltoja, mahdollisimman terävällä veitsellä, jottet laske ilmaa ulos! Voitele keltuaisella (voi ohentaa tilkalla vettä, jos keltuaiset tuntuvat liian paksulta) ja ripottele päälle maukkaita seesaminsiemeniä.

8. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Suklaa-marenkipiiras

Tämä piiras on mielestäni kauniin seepianvärinen ja maistuu taivaalliselta erityisesti vaniljajäätelön kera! Tahmea suklainen pohja yhdistettynä vaahtokarkkimaiseen pehmeään marenkiin: taivas!

75 grammaa normaalisuolaista voita
1½ dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 kananmunaa
2½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoa
ripaus suolaa

Marenki
4 valkuaista
2½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

noin 1 dl rouhittuja pähkinöitä

1. Sekoita sulatettu ja hieman jäähtynyt leivontamargariini ja kaakaojauhe. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti. Sekoita joukkoon kaakao-voiseos sekä suola.

2. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Voitele piirasvuoka ja kaada suklaaseos vuokaan odottamaan marenkipintaa.

marenki-suklaapiiras_pohja.jpg

4. Vaahdota (huoneenlämpöiset) valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vähitellen sokeri, mausta seos vaniljasokerilla.

5. Nostele (tai minun tapauksessani kaada, sillä liian ronskisti lisätty sokeri lässäytti marenkini – mutta makua se ei haittaa!) marenki suklaapohjan päälle.

marenki-suklaapiiras_raaka.jpg

6. Ripottele piiraan päälle runsaasti rouhittuja pähkinöitä. Tällä kertaa käytin cashew-pähkinöitä, sillä niitä löytyi kaapista, mutta pekaanit ovat suosikkini!

7. Nosta piiras 175 asteisen uunin keskitasolle ja paista noin 20 minuuttia.

marenki-suklaapiiras_kokonainen.jpg

marenki-suklaapiiras.jpg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *