Blogin esittely

Mistä tässä blogissa on kyse?

Varmaan lähes jokainen somea käyttävä on kuullut tänä vuonna jotain leffatähti Johnny Deppin ja hänen ex-vaimonsa Amber Heardin oikeudenkäynnistä, vaikkei olisi erityisen kiinnostunut popkulttuurista tai julkkiksista. Suomessa yleisölle lienee jäänyt käsitys, että tässä on keissi, jossa nuori nainen valheellisesti väitti ex-puolisonsa olleen väkivaltainen, tuhoten tämän maineen. Somevaikuttajien ja ilta-/juorulehtien lisäksi tähän näkemykseen päätyi myös esimerkiksi arvovaltainen Helsingin Sanomat, joka julkaisi kesäkuussa Susanna Kuparisen analyysin aiheesta.

Faktatietoa tapauksesta on kuitenkin niukasti saatavilla suomeksi, ja keissin faktat ovat jääneet melko monelle hämäriksi. Depp v Heard’hän oikeastaan alkoi jo vuonna 2016, kun Heard haki avioeroa ja lähestymiskieltoa, ja tapahtumia puitiin oikeudessa jo Englannissa vuonna 2020 ennen tämänvuotista oikeudenkäyntiä. Ei siis ole ihme, että aika moni on pitänyt keissiä jokseenkin vaikeana ymmärtää kokonaisuudessaan, sillä yksityiskohtia ja tapahtumankäänteitä on niin paljon. Oikeuden asiakirjoja yms. on saatavilla netissä, puhumattakaan määrättömistä Youtube-videoista ja podcasteista, mutta kokonaiskuva on silti helposti sekava  – varsinkin jos englanti ei ole vahvuutesi. Miten ihmeessä Depp voidaan julistaa vaimonhakkaajaksi Englannissa ja taas voittaa kunnianloukkausoikeudenkäynnin Virginiassa?

Tämän blogin ideana onkin tarjota lähde, jonka kautta kuka tahansa keissistä kiinnostunut voi saada siitä tarkkaa tietoa,  suomeksi. Kaikkeen on saatavilla lähteet, eli tiedät aina, mistä tieto on saatu. Ensimmäisissä postauksissa käydään läpi jokainen oikeudessa puitu yksittäinen väkivallanteko ja niihin liittyvät todisteet. Sen jälkeen blogi alkaa pureutua keissin ympärille syntyneisiin myytteihin ja someilmiöön.

Miksi ihmeessä? Eikö tämä ole jo vanha juttu?

Syy, miksi olemme halunneet käyttää aikaamme tämän blogin tekemiseen on se, että keissi ei ole vain julkkisjuoruja, vaan liittyy kahteen hyvin tärkeään aiheeseen:

a.) lähisuhdeväkivaltaan

b.) somevaikuttamiseen

Julkinen keskustelu tämän keissin ympärillä siis heijastelee ja muokkaa meidän suhtautumistamme parisuhdeväkivaltaan. Tässä somella taas on ollut massiivinen rooli yleisön mielikuvien ja mielipiteiden muokkaajana – vaikuttaen jopa siihen, mitä HS on julkaissut analyysinä. Yhdysvalloissa ja Britanniassa media on verrannut tätä someilmiötä myös #GamerGateen (ks. esim. The Independentin,Voxin, Politicon, ja The New York Timesin artikkelit) ja oikeudenkäynti sai ihmisten huomion paljon laajemmin kuin esim. Roe v Waden kaataminen, mikä tapahtui samaan aikaan.

Toivomme, että blogi saakin lukijansa ajattelemaan myös omaa käsitystään siitä, mitä parisuhdeväkivalta on, sekä sitä, millainen valta somella on maailmankuvamme muokkaamisessa.

Ja ei, keissi ei ole vielä ohi – Depp ja Heard ovat molemmat valittaneet tuomiosta, ja jo nyt keissistä on julkaistu kaksi dokumenttia ja yksi televisioelokuva. Halusit tai et, Depp v Heard tulee siis pysymään otsikoissa vielä kauan.

Mille lähteille blogi perustuu?

Blogissa on pääasiallisesti käytetty lähteinä seuraavia:

  • Depp v NGN & Woottonin (eli Deppin oikeudenkäynti The Sunia vastaan Englannissa v 2020) oikeudenkäyntiasiakirjat; saatavilla journalisti Nick Wallisin sivustolla
  • Englannin ja Walesin korkeimman oikeuden antama tuomio Depp v NGN & Wootton-keississä, linkki
  • Suorat striiminauhat (ilman siis mitään ulkopuolista kommentointia) Depp v Heard-oikeudenkäynnistä Virginiassa CBS:n ja The Independentin YouTube-kanavilla

Kaikki lähteet merkataan. Jos mikään on epäselvää, jätäthän kommentin.

Eli jos siis koskaan mietit, että mitä hittoa tässä keississä oikein tapahtui, niin nyt olisi faktoja tarjolla, suomeksi ja toivottavasti ainakin jotenkin viihdyttävästi kerrottuna.

puheenaiheet tasa-arvo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *