Julmin teko ikinä (Deppin mukaan)

Deppin katkaisuhoito Bahama-saarilla

Kesän loppupuolella Depp valmistautui katkaisuhoitoon. Tavoitteena oli vieroittautua opioideista, mutta Depp päätti myös vieroittautua kaikista lääkkeistä, mitä hänelle oltiin määrätty ilmeisesti kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon. Vieroitus hoidettaisiin Deppin yksityissaarilla Bahamalla. Depp ja Heard asuisivat pääsaaren päätalossa. Heard olisi vastuussa Deppin lääkkeistä, jotka Dr Kipper antaisi tukemaan prosessia. Deppille palkattu sairaanhoitaja, Debbie Lloyd, ja muu saarten henkilökunta taas pysyisivät saaren toisessa päässä olevassa talossa, jonne oli suhteellisen lyhyt matka mönkijällä. Myös Dr Kipper oli mukana saarella hoidon alussa ja lopussa. He olisivat aina tavoitettavissa, mutta järjestely takaisi Deppille yksityisyyden rankan vieroituksen ajaksi.

Heardin versio tapahtumista

Heardin mukaan Depp halusi hänen olevan mukana vieroitusprosessissa. Hän oli epävarma, oliko hänelle järkevää antaa näin paljon vastuuta, mutta oli toisaalta aikaisemmin todistanut oman isänsä vieroittautumista. Prosessin rankkuus kuitenkin yllätti Heardin. Depp oli pelottava, epävakaa ja maaninen, ja ajoittain jopa hallusinoi. Välillä hän raivostui ja syytti Heardia asioista, mitkä eivät pitäneet paikkaansa. Hän kävi Heardiin myös fyysisesti käsiksi, potkaisten ja tönäisten häntä niin, että hän kaatui lattialle, sekä pitäen häntä kiinni hiuksista ja läimäisemällä. Heardin mukaan Depp myös potkaisi rakennuksen ovea niin, että siihen tuli särö. Depp myönsi Englannin oikeudenkäynnissä, että oli ajoittain ollut täydessä  ’blackoutissa’ vieroituksen aikana, eikä pystynyt muistamaan, mitä oli tehnyt.

Heard tukeutui prosessin aikana Lloydin ammattitaitoon. Hän lähetti tälle vieroituksen aikana viestejä, joissa kertoi Deppin raivoavan ja tönineen häntä (”he’s flipping again. Just started screaming – he was so mad he pushed me and I asked him to get out. Don’t know what else to do..” ja ”He always works himself into rage without any provocation”). Lloyd tuli pyydettäessä käymään parin luona, ja neuvoi Heardia hyväksymään Deppin käytöksen osana rankkaa vieroittautumista. Dr Kipperin mukaan molemmat Depp ja Heard kertoivat hänelle riidelleensä. Depp myös yritti lopettaa vieroituksen kesken, ja erotti Kipperin tiimeineen kertaalleen.

Koko vieroitus oli täysi fiasko. Muutaman päivän kuluttua koko porukka (Depp, Heard, Lloyd ja Kipper) palasi Los Angelesiin jatkamaan vieroitusta. Keskusteltuaan muiden kanssa, Heard päätti, että asuisi joitain päiviä hotellissa ystäviensä kanssa. Hän sanoi, että halusi tehdä näin koska pelkäsi Deppiä.

Vaikka tekstiviestit ja Lloydin muistiinpanot tukevat Heardin kertomaa, hänen todistajanlausunnossaan oli yksi isompi virhe. Depp v NGN & Wootton -oikeudenkäynnissä Englannissa Heard oli liittänyt todistukseensa kuvan, jonka muisteli olevan otettu säröstä, jonka Depp oli hänen mukaansa aiheuttanut oveen raivotessaan. Oikeudenkäynnissä selvisi kuitenkin, että Heard oli erehtynyt, eikä kuvassa oleva ovi ollut Deppin Bahama-saarten kiinteistössä vaan yhdessä tämän Los Angelesin asunnoista. Saarten kiinteistönhoitaja, Tara Roberts, myös todisti, ettei ovi ollut ollut rikki. Heard myönsi, että oli erehtynyt tämän suhteen.

Deppin versio tapahtumista

Deppin mukaan Heard oli väen vängällä halunnut mukaan Bahama-saarille ja vaikeutti koko vieroitusprosessia kaikin tavoin. Hänen mukaansa Heard teki tuolloin julmimman teon, mitä koskaan teki häntä kohtaan heidän suhteensa aikana. Kuten alussa mainittiin, Heard oli vastuussa Deppin lääkkeistä vieroituksen ajan. Hänelle oltiin annettu tiukat ohjeet vieroituslääkkeiden  määristä ja tarkoista kellonajoista, jolloin ne piti antaa. Deppin mielestä julma teko oli se, että Heard ei suostunut antamaan hänelle lääkkeitä kun hän niitä itse koki tarvitsevansa, vaan pitäytyi lääkärin ohjeissa. Deppin mukaan Heard lähti saarelta etuajassa hänen pyynnöstään, ja hän kustansi tämän ystäviensä kanssa los angelesislaiseen huippuhotelliin anteeksipyyntönä.

Depp siis väitti, että Heardin julmin teko heidän suhteensa aikana oli se, ettei hän suostunut poikkeamaan lääkärin hänelle antamista ohjeista, joiden avulla Depp piti nimenomaan vieroittaa huumeista. Vieroituksessa käytettävät lääkkeet ovat usein sellaisia, joita voi väärinkäyttää, mistä syystä tarkkuus niiden annostelussa on erittäin tärkeää. Sitä ei käy epäileminen, että opioideista vieroittautuminen on varmasti ihan niin tuskallista kuin Depp on oikeudessa kuvaillut. Sen sijaan Deppin logiikka, jonka mukaan Heardin olisi pitänyt unohtaa lääkäriltä saamansa ohjeet ja aktiivisesti sabotoida tämän vieroitusta antamalla lääkkeitä silloin, kun Depp halusi, on jokseenkin mielenkiintoinen.

Ristiriidassa Deppin kertomuksen kanssa on myös se, että hän lähetti heti vieroituksen jälkeen Heardin äidille Paigelle viestin, jossa ylisti Heardin maasta taivaisiin ja sanoi olevan tämän ansiota, että hän jaksoi käydä prosessin läpi. Toisessa todisteena näytetyssä viestissä (s.49) Depp kiittää Heardia suoraan siitä, että tämä auttoi hänet prosessin läpi.

Deppin puutteellinen kärsivällisyys

Dr Kipper lähetti vieroituksen aikana Deppin siskolle ja assistentille Christi Dembrowskille meilin, jossa sanoi, että oli huolestunut. Kipperin mukaan Depp ei ole koskaan oikeastaan puhunut miksi haluaa vieroittautua päihteistä, ja ilmeisesti ei oikeasti ole hirveän motivoitunut siihen. Hänen mukaansa Depp ihannoi huumekulttuuria, tarkoittaen siis esim. musiikkia ja kirjallisuutta, jotka romantisoivat huumeiden käyttöä. Kipperin mukaan Depp on myös äärimmäisen kärsimätön ja suorastaan lapsellinen reaktiossaan, jos ei saa välittömästi haluamaansa.

Christi, I am alerting you to some concerning issues that arose last night after we spoke…. but he has never made clear about how much he wanted to do it for himself… And he gave what seemed lip service, referencing these folks [Elton John and Chuck] more for their celebrity than that their struggle was with sobriety… There is also an issue of patience… and is quite childlike in his reaction when he does not get immediate satisfaction.

Hoitajien muistiinpanot

Vieroituksen jälkeen Depp jatkoi Kipperin potilaana. Hänen lähin hoitokontaktinsa oli Debbie Lloyd, joka toi hänelle lääkkeet päivittäin. Vaikka Lloydin todistajanlausunto oli hyvin myönteinen Deppille (hän mm. lähes itki liikutuksessa lukiessaan Deppin hänelle lähettämää kiitosviestiä, ja vastasi suurimpaan osaan tälle epäsuotuisista kysymyksistä, ettei muista mitään), hänen muistiinpanonsa syksyltä 2014 antavat Deppin mielentilasta ailahtelevan kuvan. Depp oli esim. kuvatessaan Liisan seikkailut peilimaassa-elokuvaa riitaantunut ohjaajan kanssa, eikä suostunut tulemaan ulos traileristaan. Elokuva on muuten viimeinen kerta, kun Depp on tehnyt mitään yhteistyössä Tim Burtonin kanssa.

Myös suhde Heardiin oli kriisissä. Heardin mukaan Bahama-saarten tapahtumien jälkeen he pitivät toisiinsa enemmän etäisyyttä. Tässä vaiheessa myös Heardin terveydenhoito oli siirretty pääpiirteissään Kipperin klinikalle, vaikkei hänellä ollut tarvetta päihdehoitoon. Heard sai klinikan kautta oman psykologin, Connell Cowanin, ja lähihoitokontaktikseen hoitajan nimeltä Erin Boerum (nykyisin Falati). Heardia hoidettiin ahdistuksen ja masennuksen takia. Myös hänellä mainittiin olevan ongelmia vihan tunteiden ja temperamentin hallinnan kanssa, joskin hän oli taipumuksestaan hyvin tietoinen. Jo aikaisessa vaiheessa Heard mainitsi Cowanille Deppin mustasukkaisuudesta. Pariskunnan oli tarkoitus alkaa myös käydä pariterapiassa.

Mainittakoon myös, että Heard on väittänyt Deppin käyttäneen Kipperiä ja tämän alaisuudessa työskennelleitä hänen kontrolloimiseensa. Heardin mukaan Depp sai ’raportteja’ hänen tekemisistään ja hänelle määrättiin vahvoja rauhoittavia, jotta hän kestäisi suhteessa. Tähän aiheeseen palaamme myöhemmin omassa postauksessaan, mutta Heardin haettua avioeroa Depp mainitsi itse tekstiviestissään (s. 16) Boerumille, että tämä oli palkattu pitämään Heard kontrollissa:

I was the one who asked for you to keep HER CALM AND UNDER CONTROL!!!!

Lukemalla Boerumin ja Lloydin muistiinpanoja selviää, että syyskuussa 2014 Deppillä ja Heardilla oli riita, jonka jälkeen Depp otti yhteyttä Lloydiin, pyytäen tältä ”nami-namia” (”yum-yum”), millä tarkoitti rauhoittavia lääkkeitä. Kun Lloyd saapui Deppin asunnolle, huomasi hän, että tämän rystyset olivat veriset – hän oli lyönyt nyrkillään keittiössä olevaa muistitaulua. Depp sanoi, että hän ja Heard olivat riidelleet, koska Heard ei halunnut hänen menevän soittamaan musiikkia ja oli syyttänyt Deppiä, ettei tämä tue häntä tarpeeksi. Boerumin muistiinpanoista saa kuitenkin hieman eri kuvan riidan kontekstista. Heard myöntää olleensa tuohon aikaan hyvin ahdistunut ja vihainen, sillä suhteen ongelmien lisäksi hänen iCloud-tilinsä oli hakkeroitu, ja hänen Deppille lähettämiään alastonkuvia oli vuodettu nettiin. Tämä oli osa kuvottavaa ’The Fappening’-hakkerointia, jossa useiden julkkisnaisten alastonkuvia leviteltiin esim. Redditissä ilman heidän suostumustaan. Heardin mukaan Depp syytti häntä tapahtuneesta, mikä vain lisäsi hänen ahdistustaan.

Depp puhui Lloydille myös mustasukkaisuudestaan. Marraskuussa 2014 lähettämässään viestissä hän valittaa tälle Heardin olleen aamuun asti leffakuvausten loppumisen kunniaksi pidetyissä juhlissa, ja kysyy, tietääkö Lloyd mitään Boerumin kautta siitä, mikä Heardia bileissä niin kiinnosti (eli juuri kuten Heard todisti, Depp käytti tätä tietolähteenä). Depp sanoo, ettei tiedä onko oikeutetusti vai paranoidisesti mustasukkainen.

Onnistuiko vieroitus?

Oman lausuntonsa mukaan Depp onnistui vieroittautumaan ja oli selvä monta kuukautta aina vuoden 2015 maaliskuuhun asti. Osana hoitoa Depp huumetestattiin säännöllisesti, mutta tulokset tuolta syksyltä ovat tuntemattomat, sillä oikeudenkäynteihin mennessä osa Kipperin praktiikan dokumenteista oli tuhoutunut vesivahingossa. On kuitenkin muita todisteita, jotka puhuvat sen puolesta, että Depp repsahti pian vieroituksen jälkeen. Lokakuussa Depp tekstasi tuntemattomalle vastaanottajalle, että aikoo ottaa ekstaasia ja kokaiinia:

I am going to, quite gracefully, glide into a massage of my broken back and neck … I shall exit in one hour, a MONSTER!!! Shall we swallow an E each (or perhaps it’s MDMA) at around 8pm and go to dinner with A few of my wee team at a wonderful Peruvian spot … ??? Let us enjoy this night my brother!!! Let us reward ourselves for the hard work and the misery of the heat that we push ourselves to conquer every goddam day!!! The Shatter

Marraskuussa Depp esiintyi erittäin päihtyneenä Hollywood Film Awardsissa, missä hän oli yhtenä palkintojen jakajista. Tilaisuus näytettiin suorana televisiossa Yhdysvalloissa, ja Deppin päihtymystilan takia hänen puheensa jouduttiin katkaisemaan kesken lauseen. Deppin käytöksestä uutisoitiin laajasti mediassa (ks. esim. The Guardianin, The Hollywood Reporterin, New York Postin, ja Iltalehden jutut aiheesta).

Deppin psykiatrin lausunto

Kenties paljastavimmat todisteet Deppin mielentilasta ja päihteidenkäytöstä syksyllä 2014 ovat kuitenkin hänen psykiatrinsa Alan Blausteinin muistiinpanot. Depp alkoi käydä Blausteinilla osana hoitoaan lokakuussa 2014, ja kävi tämän luona yhteensä 18 kertaa aina vuoden 2015 alkuun asti, jolloin yhtäkkiä lopetti. Blaustein todisti Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä.

Depp puhui istunnoissa vihastaan ja mustasukkaisuudestaan Heardia kohtaan, ja vertasi tätä äitiinsä ja siskoonsa (toiseen siskoonsa Debbieen, ei Christi-siskoon). Blausteinin saaman kuvan mukaan Deppin ja Heardin suhde oli kaoottinen, ja kummallakin oli vaikeuksia ilmaista tunteitaan. Suhteessa oli paljon rakkautta mutta myös vihaa, pettymystä ja pelkoa. On huomattava kuitenkin, että Blaustein ei koskaan tavannut Heardia, eli hänen saamansa kuva perustuu yksinomaan Deppin sanomisiin. Blausteinin mukaan Depp kuvaili samanlaisia ongelmia olleen myös hänen ja Paradisin suhteessa.

Blausteinin mukaan Depp ei ollut syksyllä 2014 missään vaiheessa täysin erossa päihteistä, mutta pystyi ajoittain rajoittamaan käytön vain marihuanaan. Blaustein keskusteli Deppin kanssa myös tavoista, joilla päihteet muuttavat tämän aivojen toimintaa. Hän teki Deppille yksinkertaisen muistitestin, jossa tuli muistaa kolme sanaa, ja havaitsi, että Deppin muisti ei toiminut enää normaalisti.

Lähteet:

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *