Myytit lähisuhdeväkivallan uhreista ja ne kuuluisat nauhat

Viime vuosisadan alkupuolella lähisuhdeväkivaltaa kokevien naisten sanottiin olevan masokisteja, jotka oikeasti alitajuisesti halusivat tulla pahoinpidellyiksi. Tämä uskomus juonsi juurensa Freudin teorioihin, ja on onneksi sittemmin hylätty.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suurella yleisöllä olisi vieläkään realistinen kuva siitä miten lähisuhdeväkivalta ilmenee tai miten uhrit ja tekijät käyttäytyvät. Vallalla on nimittäin käsitys, että uhri on passiivinen ja avuton, ja jää suhteeseen koska kärsii jonkinlaisesta Tukholma-syndroomasta. Todellisuudessa uhrit ovat usein hyvinkin sisukkaita, ja yrittävät kaikkensa puolustaakseen itseään ja löytääkseen keinon, jolla saada väkivalta loppumaan.

Näin toimi myös Amber Heard. Sen lisäksi, että hän jatkoi itse terapiassa käyntiä, alkoi hän jo vuoden 2015 keväällä etsiä hänelle ja Deppille parisuhdeterapeuttia. Lisäksi pariskunta alkoi nauhoittaa riitojaan, jotta voisivat palata niihin, jos toinen myöhemmin väitti toisen mielestä jotain, mikä ei ollut totta.

Ensimmäiset näistä nauhoista ovat syyskuulta 2015. Yksi näistä on vain suhteellisen lyhyt klippi, joka tallennettiin parin vieraillessa Toronton kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla syyskuun puolivälissä. Syyskuun lopussa Depp ja Heard taas nauhoittivat yli kuusi tuntia materiaalia keskusteluistaan ja riidoistaan. Deppin tiimi on levittänyt nauhoilta leikattuja klippejä sittemmin mediassa ’todisteena’, että Depp olisikin ollut uhri suhteessa. Palaamme tähän vielä myöhemmissä postauksissa, joten keskitytään tässä syksyn 2015 tapahtumiin.

Yleisesti ottaen kukaan meistä ei varmaankaan kuulostaisi hyvältä, jos meitä nauhoitettaisiin riitelemässä jonkun kanssa. Tällaisista nauhoista ei siis varmaankaan ole kovin viisasta vetää mitään vahvoja mielipiteitä suhteen dynamiikasta tai kummankaan osapuolen luonteesta. Keskitymme tässä postauksessa siis subjektiivisten vaikutelmien ja äänenpainoanalyysien sijaan siihen, mitä nauhoilla oikeasti sanotaan.

Syyskuun nauhojen sisältö

Syyskuun kuusituntinen maraton-keskustelu on kahdessa osassa. Ensimmäisen osan voi kuunnella täällä:

Nauhalla pari keskustelee suhteensa ongelmakohdista, erityisesti seuraavista viimeisen kuukauden aikana sattuneista riidoista:

  • Toronton (katastrofaaliset) elokuvafestivaalit

Depp on sittemmin väittänyt, että Heard suuttui hänelle festivaaleilla irrationaalisesti, kun elokuvan tuottajat kielsivät häntä tulemasta Tanskalainen tyttö-elokuvan punaiselle matolle Heardin avecina, jottei hän veisi huomiota elokuvan päätähdiltä. Mitään todisteita hän ei ole tästä esittänyt, eikä nauhalla viitata mihinkään tällaiseen. Nauhalla hänen fokuksensa on siinä, että Heard oli kutsunut häntä riidan aikana Torontossa pelkuriksi (’pussy’).

Heard sen sijaan sanoo Toronton riitojen aiheutuneen pääasiallisesti samasta syystä kuin niin usein ennenkin, eli Deppin päihteiden käytöstä ja yleisesti epäluotettavasta käytöksestä. Nauhoilla Deppin päihdeongelma onkin isossa roolissa, ja Torontossa nauhoitettu, erillinen klippi keskittyy myös niihin (varoituksen sana, nauhalla Depp kuulostaa oksentavan). Heardin väitettä tukee myös mm. viestiketju Erin Falatin kanssa, missä tämä neuvoo Heardia huolehtimaan, että Depp on sammuessaan kylkiasennossa, jottei tukehtuisi omaan oksennukseensa. Toronton jälkeen Heard mietti niin vakavasti suhteesta lähtemistä, että alkoi katsella netistä vuokra-asuntoja.

  • Se kerta, kun Heard miltei myöhästyi koekuvauksista Deppin takia

Toinen yllä olevalla nauhalla keskusteltu asia oli Heardin ura. Depp sanoo tulevansa aina mustasukkaiseksi, kun Heard on kuvaamassa elokuvaa. Pari keskustelee myös riidasta, mikä heillä oli hiljattain Brasiliassa, jossa Deppillä oli keikka bändinsä kanssa. Heardilla oli kiire takaisin Yhdysvaltoihin, sillä hänellä olisi seuraavana päivänä koekuvaus. Hän olisi voinut palata yksin tavallisella lennolla, mutta Depp halusi, että he lentäisivät kotiin yhdessä yksityiskoneella. Vaikka hän tiesi, että koekuvaus oli Heardille tärkeä, ei hän huolehtinut siitä, että matkajärjestelyt olisi hoidettu kunnolla, eikä halunnut jättää väliin keikan jälkeisiä bileitä tai edes päättää aikaa, milloin lähdettäisiin. Deppin mielestä Heard ei kuitenkaan olisi saanut suuttua tästä. Hän puhuu tämän koekuvauksista hyvin vähättelevästi:”your fuckin’ screentest” ja ”your absolute need to get back there and do your screentest”.

  • Se kerta, kun Heard löi Deppiä 

Depp haluaa nauhalla keskustella myös edellisen illan tapahtumista, jolloin pari oli riidellyt ja Heard oli lyönyt Deppiä. Tämä on se riita, mistä leikatun ja mediaa vuodetun klipin takia niin moni uskoo, että Heard oli persoonallisuushäiriöinen pahoinpitelijä.

Nauhalta käy kuitenkin ilmi, että tilanteessa oli kyse riidasta, jonka aikana Depp oli työntänyt oven Heardin varpaille. Heard oli reagoinut kipuun työntämällä ovea poispäin itsestään, jolloin se oli osunut Deppin päähän. Koska väkivallasta oli tullut niin tavallista ja se oli myös eskaloitunut todella vaaralliselle (esim. kuristaminen) tasolle, sanoi Heard olettaneensa, että riita menisi nytkin fyysiseksi. Hän läimäisi Deppiä vaistomaisesti. Hän pyytää tätä syvästi anteeksi. Depp väittää Heardin työntäneen oven hänen päälleen tahallaan.

Nauhan toisessa osassa Depp tuo lyönnin taas esille. Heard saa tuolloin tarpeekseen ja kivahtaa Deppille, kuinka tekopyhä tämä on jauhaessaan yhdestä lyönnistä tai haukkumasanasta, kun ottaa tämän oman käytöksen huomioon. Tämän pätkän avulla Deppin tiimi on saanut tuhottua Heardin maineen.

  • Mitä Heard odottaa Deppiltä

Nauhoilla Heard pyytää Deppiltä hyvin konkreettisia asioita. Hän pyytää, että Depp kunnioittaisi asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä, vaikkeivat ne Deppille henkilökohtaisesti aina sitä olisi (kuten Heardin ura). Hän pyytää, että jos he ovat tehneet yhteisiä suunnitelmia, Depp ei yhtäkkiä muuttaisi niitä, tai ainakin ilmoittaisi hänelle ennen kuin häipyy. Hän pyytää, että Depp ei aina häipyisi ja aloittaisi mykkäkoulua heti, kun kokee saavansa kritiikkiä, vaan asioista voitaisiin puhua. Hän sanoo, että kokee, että ei voi luottaa Deppiin tai heidän suhteeseensa. Hän sanoo olevansa lopen kyllästynyt siihen, että he riitelevät samoista asioista ja riidoista uudelleen ja uudelleen, eikä pidä sitä normaalina. Hän pyytää, että Depp ei riidoissa uhkailisi heti avioerolla tai rakkauden loppumisella. Heard myös huomauttaa Deppille, ettei tämä sietäisi häneltä tällaista käytöstä, joten pyytää, että tämä voisi kunnioittaa myös hänen rajojaan.

Parisuhdeterapeuttien näkemykset

Vuonna 2015 Depp ja Heard tapasivat kahden eri terapeutin kanssa, joskaan sessioita kummankaan kanssa ei ollut kovin monta. Näistä toinen, Dr. Amy Banks, piti Heardin kertomusta väkivallasta uskottavana. He puhuivat siitä myös Deppin läsnäollessa. Banks otti Heardiin uudelleen yhteyttä ja tarjosi apuaan keväällä 2016, kun kuuli, että tämä oli hakenut lähestymiskieltoa ja avioeroa. Banksin todistajanlausunnon ja meilit Heardin kanssa voi lukea täältä, s. 728 eteenpäin.

Deppin asianajajatiimi torppasi Banksin todistajanlausunnon esittämisen oikeudessa, mutta sai esittää lausunnon Dr. Laurel Andersonilta, jonka luona pariskunta alkoi käydä lokakuussa 2015. Anderson sanoi pitävänsä molempia, Deppia ja Heardia, väkivaltaisina (’mutually abusive’). Hän kuitenkin toi myös esiin, että Depp oli aloittanut väkivallan suhteessa. Hänen mukaansa Heard alkoi jossain vaiheessa lyödä takaisin ja oli suhteen viimeisinä kuukausina joskus myös väkivallan aloittaja. Anderson sanoi Deppin kuvailleen, että Heard antaa samalla mitalla takaisin kuin mitä saa. Anderson sanoi pitävänsä verbaalisesti lahjakkaampaa Heardia myös joskus dominoivana sessioissa ja halusi tämän antavan Deppille lisää tilaa puhua.

Ei ole tiedossa, mikä on Andersonin osaaminen lähisuhdeväkivallan suhteen. Yhdysvaltain oikeudenkäynnin aikana useita lähisuhdeväkivallan asiantuntijoita haastateltiin mediassa, ja he sanoivat lähes yksimielisesti olevansa skeptisiä ’mutual abuse’ -käsitteen suhteen. He korostivat, että suhteissa, joissa on lähisuhdeväkivaltaa, molemmat osapuolet saattavat käyttää väkivaltaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että molemmat olisivat lähisuhdeväkivallan uhreja ja tekijöitä. Yleensä kyse on siitä, että toinen osapuoli käyttää väkivaltaa hallinnan keinona, kun taas toiselle väkivalta on reagoimista tähän, eli esim. itsepuolustusta tai ennakointia. Lähisuhdeväkivallalla ei yleensäkään tarkoiteta niinkään yksittäistä fyysisen väkivallan tekoa, vaan tärkeämpää on suhteen koko dynamiikan ymmärtäminen: kumpi yrittää hallita ja alistaa toista?

Lähteet:

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *