Suhteen vääjäämätön kulku kohti eroa

Jouluna 2015 Johnny Deppin ja Amber Heardin avioliittoa oli jäljellä vielä kuusi tuskaista kuukautta. Viimeiset ajat olivat jatkuvaa riitelyä. Heardin mukaan Deppin päihde- ja mielenterveysongelmat syvenivät pahemmiksi kuin koskaan aikaisemmin. Hän ei enää edes yrittänyt peitellä käyttöään, ja oli alkanut tulla myös erittäin paranoidiseksi. Hän kuvitteli tapahtumia, ja joskus jopa puhui ihmisille, joita kukaan muu ei pystynyt näkemään. Tätä tukevat Deppistä tuona aikana nauhoitetut audio- ja videopätkät.

Heard oli niinikään aivan lopussa. Hän oli langanlaiha ja kärsi unettomuudesta, sydänoireista sekä vakavasta ahdistuksesta. Heardin sisko Whitney Henriquez, joka palasi tämän elämään vuoden 2016 alussa, kuvasi järkyttyneensä sisarensa kunnosta. Heardin näyttelijätyön coachin, Kristina Sextonin, mukaan hänen oli pakko varata jokaiseen työsessioon vähintään tunti lisäaikaa, koska ensimmäinen tunti meni yleensä Heardin itkiessä. Rocky Pennington taas on sanonut pelänneensä, että Depp tappaa Heardin vahingossa.

Joululoma Deppin saarella

Pariterapeutti Laurel Andersonin mukaan Heard kuvaili loman menneen väkivaltaiseksi vasta ihan sen lopussa. Anderson oli kirjoittanut muistiinpanoihinsa ”he got aggressive, threatening, [she] didn’t touch him. hid in bathroom. she threw can at him, since home fighting.

Heardin mukaan kyseisen riidan aikana Depp uhkaili ja löi, retuutti häntä hiuksista ja työnsi sormensa väkivalloin hänen sisälleen. Heard huusi ja puolusti itseään, mm. heittäen Deppiä mineraaliöljytölkillä, mistä jäi naarmu tämän nenään. Välikohtaus päättyi siihen, kun saarten kiinteistönhoitaja Tara Roberts saapui paikalle poikaystävänsä kanssa ja erotti heidät toisistaan. Depp on omassa todistajanlausunnossaan kertonut vain, että heillä oli riitoja, Heard heitti häntä tölkillä ja Roberts puuttui riitaan.

Roberts todisti kuulleensa parin huutavan toisilleen, mutta hänen mukaansa Depp oli täysin passiivinen kun he erottivat heidät toisistaan. Roberts ei kuitenkaan ole kovinkaan riippumaton todistaja, sillä hän nostaa Deppin työntekijänä hulppeaa US$10 000 kuukausipalkkaa. Hän on myös väittänyt, ettei Deppillä ole hänen mielestään alkoholiongelmaa vaikka on todistanut tämän juovan erittäin suuria määriä ja sammuneen lastensa edessä. Roberts ei siis välttämättä suoranaisesti valehtele, mutta kaunistelee ainakin jonkin verran työnantajansa puolesta.

Heard poseerasi loman aikana kuvissa Deppin ystävälle, valokuvaaja Greg Williamsille. Deppin tiimi on väittänyt kuvien todistavan, ettei Heardilla ollut vammoja kaksi viikkoa aikaisemmin sattuneesta pahoinpitelystä. On kuitenkin täysin mahdollista, että kaksi viikkoa oli jo tarpeeksi aikaa mustelmien paranemiseen. Kuvat ovat lisäksi mustavalkoisia ja ammattivalokuvaajan ottamia, eli todennäköisesti käsiteltyjä. Heardilla on niissä myös todennäköisesti meikkiä, sillä niistä moni on muotikuvia, joissa hän esittelee Williamsin vaimon, muotisuunnittelija Alice Temperleyn, luomuksia.

Heard on lisäksi huomauttanut, että esimerkiksi yllä olevassa kuvassa, jonka Williams myös nappasi lomalla, näkyy vielä merkkejä silmän alla olleesta ratkenneesta verisuonesta ja se, että Heardin nenä oli  turvoksissa.

Lisää nauhoja (ja videota)

Vuoden 2016 alussa Heard yritti edelleen saada Deppin sitoutumaan pariterapiaan, ja pari myös edelleen nauhoitti riitelyään. Emme rupea käymään nauhoja tässä yksitellen läpi, mutta todettakoon, että ne ovat erittäin surullista kuultavaa. Kumpikaan osapuoli ei todellakaan esiinny niissä parhaimmillaan (esim. yhdellä nauhoista molemmat vaikuttavat olevan humalassa ja haukkuvat toisiaan estotta). Jos haluat kuunnella, mitä nauhoilla sanotaan, niin esim. tällä sivustolla ne on listattu jokseenkin kronologisesti tiivistelmien ja transkriptioiden kanssa. Mainittakoon kuitenkin, että yhdellä nauhoista Depp ilmeisesti heitti palavan tupakan Heardin päälle.

Helmikuussa Heard nauhoitti Deppistä myös videota, joskin salaa:

He, joiden mielestä Depp on uhri, ovat väittäneet Heardin provosoivan Deppiä videolla, ja hymyilevän sen lopussa. Tämä siis heidän mielestään paljastaa, että Heard on jonkinlainen manipuloiva huijari. Osa on myös sanonut, että jos Heard olisi oikeasti pelännyt Deppiä, ei hän olisi uskaltanut kuvata tätä tai edes olla tämän kanssa samassa tilassa kun tämä rikkoi paikkoja kännissä.

Sitten on meitä, jotka ovat eläneet suhteissa, joissa toinen saa täysin irrationaalisia raivokohtauksia ja käyttäytyy arvaamattomasti. Me kuulemme Heardin äänessä sen samanaikaisen hämmennyksen ja pelon, mitä tuolloin koimme ja ymmärrämme, ettei se, että ei osaa poistua tilanteesta, tarkoita sitä, ettei pelkäisi.

Pointti tässä siis on se, että omat kokemuksemme ja sympatiamme vaikuttavat suoraan siihen, miten tulkitsemme asioita. Tämä takia on niin tärkeää keskittyä faktoihin, jotka eivät perustu mielikuviin. Fakta on, että videolla Depp on vihainen ja rikkoo paikkoja juodessaan alkoholia.

Toinen fakta on muuten se, että videota ei ole kuvattu Deppin äidin juuri kuoltua, kuten Depp on väittänyt. Äiti oli kyllä tuolloin jo hyvin iäkäs ja vakavasti sairas, mutta kuoli vasta kolme kuukautta myöhemmin.

Huhtikuu 2016

Kuun alussa Depp lähetti turvamiehelleen seuraavan viestin: ”Please get her out of this room NOW!!! She’s struck me about 10 times … Can’t take any more!!” Depp vaikuttaa siis sanovan, että Heard on lyönyt häntä useaan kertaan. Valitettavasti hän ei ole kuitenkaan tuonut viestiä esille oikeudessa eikä sen kontekstista ole muuta tietoa.

Myöhemmin samassa kuussa Heard vietti 30-vuotissyntymäpäiväänsä, jota halusi juhlistaa parin kotona Eastern Columbia Buildingissa. Deppillä oli samana iltana bisnestapaaminen, jonka aikana hän kuuli, että on erittäin isoissa veroveloissa ja konkurssin partaalla. Depp on väittänyt, että tämä tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Hieman myöhemmin hän haastoi bisnesmanagerinsa oikeuteen, syyttäen näitä kavalluksesta. Bisnesmanagerit nostivat vastakanteen, sanoen, että Deppin ahdinko johtuu täysin tämän omasta tuhlailusta, päihdeongelmasta ja vastuuttomuudesta. Osapuolet sopivat jutun vuonna 2018 – siitä lisää myöhemmissä postauksissa.

Depp saapui kokouksen jälkeen Heardin juhliin useita tunteja myöhässä. Depp myöntää olleensa ainakin pilvessä ja hyvin stressantunut. Heardin ja juhlissa vieraina olleiden Josh Drew’n, Rocky Penningtonin ja Kristina Sextonin mukaan Depp oli päihteiden vaikutuksen alaisena ja käyttäytyi huonosti Heardia kohtaan. Heardin omahoitaja Erin Falati taas todisti, ettei Depp ollut hänen mielestään päihtynyt tai käyttäytynyt huonosti, mutta on taas huomioitava, että Falati työskenteli Deppille ja hänen muistiinpanoissaan on havaittu jo aikaisemmin virheitä.

Vieraiden lähdettyä pari riiteli. Heardin mukaan molemmat tönivät toisiaan, mutta Depp myös löi häntä, retuutti häntä hiuksista ja työnsi sormensa hänen sisäänsä. Riidan aikana kummankin puhelimet päätyivät alas kadulle. Depp rikkoi myös muita tavaroita ja poistui sitten West Hollywoodin taloonsa.

Deppin mukaan Heard taas oli se väkivaltainen osapuoli ja löi häntä, jolloin hänen oli pakko yrittää saada tämä rauhoittumaan kiinni pitämällä. Hän ja hänen henkivartijansa Sean Bett väittivät Englannin oikeudenkäynnissä ottaneensa Deppin saamasta mustelmasta kuvan tuona iltana. Bett liitti kuvan todistajanlausuntoonsa. Oikeudessa kävikin sitten ilmi, että valokuva olikin edelliseltä vuodelta, kun Heard oli puolustanut siskoaan Deppiä vastaan. Bett ei osannut selittää ’lipsahdustaan’. Väitetty oikea kuva ei ole koskaan materialisoitunut. Kaiken huipuksi Bett muutti todistustaan, sanoen Yhdysvalloissa, ettei havainnut Deppillä mitään vammoja.

Seuraavana päivänä Heard ystävineen lähti Coachella-festivaaleille. Hän kertoi ystävilleen mitä tapahtui. Festivaalit eivät sujuneet kauhean hyvin. Heard joi ja otti ekstaasia ja sieniä, mikä vain pahensi hänen ahdistustaan ja hän vetäytyi aikaisin takaisin hotellille.

Kakkagate

Yksi oikeudenkäyntien eniten otsikoita saaneista asioista on Deppin väite, että Heard (tai tämän ystävä) p*skansi tahallaan heidän sänkyynsä kostaakseen Deppille synttäreidensä pilaamisesta. Heardin mukaan sheisse sängyssä oli heidän koiransa aikaansaannos, sillä kun oli kroonisia ongelmia suoliston kanssa – edellisenä syksynä sama koira oli kakannut suoraan nukkuvan Deppin päälle. Jälleen kerran, faktat ovat Heardin version puolella:

  • Depp poistui asunnosta heti riidan jälkeen, eikä tullut takaisin koko seuraavaan kuukauteen.
  • Ainoa, joka synttäririidan jälkeisenä yönä nukkui kyseisessä sängyssä oli siis Heard. Tämä asunto oli myös Heardin ainoa koti, kun taas Deppin pääasiallinen koti oli toisella puolella kaupunkia.
  • Kun Heard lähti seuraavana aamuna, tuli asuntoon seuraavaksi asunnon siivooja, kuten tavallista.
  • Toisin sanoen, tämä olisi ollut melko huono kosto, koska Depp ei koskaan olisi joutunut crappendaalista kärsimään.

Depp saattaa ihan oikeasti ajatella, että kyseessä oli ihmisen kakka, jolla oli tarkoitus kostaa hänelle. Todisteet ja logiikka eivät tätä kuitenkaan tue. Kakka-gate toki toimi mainiosti ex-vaimon julkiseen nöyryyttämiseen, ja #AmberTurd (#AmberPökäle) onkin trendannut kovaa somessa viime vuosina.

Deppin pakkomielle asiasta keväällä 2016 oli sitä luokkaa, että Heard ystävineen alkoi kutsua tapausta nimellä ”Kakka-gate”. Hän syytti teosta Heardin ystävää iO Tillett Wrightia. Depp oli myös avoimesti mustasukkainen Wrightia kohtaan, minkä voi kuulla esim. yllä mainituilla nauhoilla, millä hän kehottaa Heardia menemään panemaan tätä. Deppin halveksunta Wrightia (ja trans-ihmisiä) kohtaan oli nähtävissä myös Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä. Wright on transmies, mutta Depp kutsui häntä naiseksi (’she’) ja sanoi, että Wright ”päätti nuorena olevansa mies” (on transfoobinen myytti, että trans-ihmisen sukupuoli-identiteetti on valinta).

Lähteet:

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *