Ladataan...
do you remember

Osana miehen synttärilahjaa varasin meille viikonloppulomasen Porvooseen. Pakettiin kuului menomatka J. L. Runeberg -höyrylaivalla, yhden yön majoitus, illallisvaraus ravintola SicaPelleen, sunnuntaibrunssi ja romantiikan multihuipentumana bussimatka takaisin kotiin. Porvoon-reissu oli suunnitelmissa jo viime kesänä ja jäi silloin toteuttamatta, joten päätin ottaa ohjat omiin käsiini ja järjestin miniloman osaksi synttärilahjaa. Voipi olla, että ajattelin ihan vähän omia preferenssejänikin yhteisen elämyslahjan valinnassa, mutta uskaltaisin väittää ettei reissu miehellekään mitenkään kaikin puolin karmiva kokemus ollut...

Kauppatorin munkkipossuaamukahvien jälkeen hypättin laivaan kolmen ja puolen tunnin matkalle kohti Porvoota. Olin varannut etukäteen "Runebergin paketin", johon sisältyi matkalippujen lisäksi lohikeittolounas runebergintorttuineen. Laivamatka sinänsä sujui kivasti, mutta etukäteen varattu elämyspaketti oli rehellisesti sanottuna yhtä tyhjän kanssa. Ilmeisesti vähän turhan hyvään tottuneena olisin odottanut pakettiin kuuluvan esimerkiksi nimellä varatun pöydän ja pöytiintarjoillun keiton, mutta todellisuudessa ruoan jonotus ja vapaan pöydän metsästys sujui samoin kuin vasta paatissa lounasidean keksineillä. 

Varasin majoituksen omasta mielestäni hyvissä ajoin kevättalvella, mutta suurin osa vanhan kaupungin ja keskustan pikkuhotellien huoneista oli jo tuolloin varattu. Rajallisesta valikoimasta parhaalta vaihtoehdolta vaikutti Porvoo City Apartmentsin vasta rempattu, lautalautoineen kuitenkin mennyttä aikaa henkivä kaksio. 80-neliötä oli kahdelle tietysti ihan liikaa, mutta vaihtoehtoisesti samalla hinnalla olisi saanut pienen huoneen bed & breakfastista. Kämppään saapuessa jääkaapista löytyi skumppapullo laseineen ja kaunis kimppu leikkokukkia, ja vuokraaja itse vinkkasi mahdollisuudesta siirtää sunnuntain check outia myöhemmäksi. Lämmin suositus Porvoo City Apartmentsille!

Illallisvarausta lukuun ottamatta meillä ei ollut kummempia suunnitelmia tai odotuksia viikonlopulle. Pyörittiin vanhassa kaupungissa, nautittiin kenties kesän kauneimmasta viikonlopusta jokirannan terasseilla, päikkäröitiin ja käytiin vetäisemässä välipalaksi Porvoon kuuluisat etanat ravintola Fryysarinrannassa. Suht täydellinen lauantai. Illallispöytään istahtaessa tuntui kuin lomalla olisi oltu jo useampikin päivä. 

Ja niin, se illallinen! Siinä missä Porvoon hotellivalikoima on suht rajallinen, ravintolatarjonnan puolella haasteeksi muodostui runsaudenpula ja valinnanvaikeus. Arvoin loppupeleissä Sinnen, Meat Districtin ja SicaPellen välillä päätyen lopulta näistä viimeiseen. Hämmentävästä nimestä huolimatta kyseessä on italiaishenkinen fine dining -ravintola, joka mainostaa itseään sloganilla "wining & dining". Wining oli kieltämättä otettu raflassa ihan tosissaan: yhtä viinipaketin viineistä oli kuulemma tehty 1000 pulloa, joista 36 tuotu Suomeen ja niistä kolmasosa napattu sommelierin suhteilla SicaPelleen. 

Viinien lisäksi myös ruoka oli erinomaista –  kuudesta annoksesta omiksi lemppareikseni nousivat mauiltaan, suutuntumaltaan ja ulkonäöltään täydellinen kampasimpukka-annos (josta otin koko illan ainoan kuvan) ja suussasulavan pehmeä lammas. Toisin kuin joissain muissa testaamissani fine dining -rafloissa, SicaPellen menussa yksikään annos ei ollut muihin verrattuna selkeä alisuorittaja. Ruoan ja viinien erinomaisuuden vuoksi harmittaa, ettei palvelu yltänyt samalle tasolle. Päällimmäiseksi fiilikseksi raflasta lähtiessä jäi herkkujen hehkuttamisen sijaan harmitus virheistä, joita ei odottaisi edes ketjuravintolalta fine diningista puhumattakaan. Pöh. Haluaisin uskoa, että meille sattui vain poikkeuksellisen huono tuuri ja hetki, ja muiden kokemus voi siis olla kaikin puolin positiivisesti mieleenpainuva!

 

Kuuden ruokalajin jälkeen kierittiin majapaikkaan nukkumaan, ihan vain herätäksemme syömään sunnuntaina lisää hyvää ruokaa. Olin alunperin varannut Sinnestä pöydän sunnuntaibrunssille, mutta ajatus kymmenen alkuruoan noutopöydästä ja kahdesta pöytiintarjoillusta ruokalajista heti puolitapäivin tuntui vähän turhan raskaalta. Brunssimenun kalapainotteiset alkupalat jäivät kuitenkin kummittelemaan ajatuksiin, ja merenelävät mielessä bongasin meille astetta kevyemmän saaristolaisbuffetin Vanhasta Laamannista. Ihan parasta graavilohta! Ja sinappisilakoita! Voisin vetää tuollaisen setin vaikka joka toinen päivä hamaan tappiin saakka kyllästymättä koskaan, vannon.

Lounaan jälkeen käväistiin nopeasti kokoamassa kamat kasaan ja suunnattiin romanttisesti Onnibussilla takaisin Helsinkiin. Porvoon tunnelma ja etenkin raflavalikoima tekivät kuitenkin kertalaakista sellaisen vaikutelman, että suunniteltiin jo loppukesälle päiväreissua Meat Districtin notkuvien pöytien äärelle.  Ai että!

 

Ladataan...
do you remember

"Muutaman postauksen viikkotahti" joopajoo, vuositahti ennemminkin. Vaihdon jälkeen arki on asettunut uomiinsa, enkä rehellisesti sanottuna ole paluun jälkeen uhrannut Irlannille ajatustakaan. Kurssiarvosanat muistin tarkistaa vaihtokaverin vinkattua asiasta kesken festariviikonlopun – suht tasainen rivi B:tä eli tutummin nelosia sieltä tipahti, vaikka miten yritin luikerella aidan matalimmista kohdista ja palauttaa omalla mittapuullani puolihuolimattomasti sutaistuja esseitä. Vaihdossa suoritettujen kurssien arvosanat eivät näy tutkintotodistuksessa, joten suhtauduin vaihtoon erinomaisena mahdollisuutena pyristellä pois perfektionismin ja pilkunviilaamisen ikeestä. Yritys oli hyvä, mutta suoritustasoni kanssa yhtä tahtia pudonnut vaatimustaso ei selkeästi tukenut tavoitetta ryömiä kurssit läpi rimaa hipoen.

Seuraavaksi olisi tarkoitus implementoida vaihdossa treenattua "hyvä, parempi, tehty" -mentaliteettia graduun. En ole avannut gradutiedostoa sitten helmikuun, mutta uskottelen edelleen itselleni valmistuvani syyskuussa. Pari viikkoa ahkeraa, sopivan itsekritiikitöntä naputtelua pitäisi riittää homman viimeistelyyn, kunhan vain uskaltaisin tarttua toimeen. Sain uutta inspiraatiota ja motivaatiota gradutuskaa aiemmin kanssani jakaneen kaverin valmistumisesta – jos useita ihmisiä työllistävää yritystä pyörittävä toimitusjohtaja kykenee työn sivussa pyöräyttämään gradun pakettiin, minullakin on oltava toivoa!

Skool glitterille hiuksissa, hyvälle gin tonicille, uusille silmälasille ja huulipunalle, joka matchasi g&t:n karpaloihin!

Ja niin, ne duunikuviot. Kouluhommat on helppo unohtaa, kun työrintamalla sujuu kivasti. Sain unelmaduunin, jota hain ensimmäisen kerran jo reilu vuosi sitten ja jäin tuolloin nuolemaan näppejäni kakkossijalle. Toinen kerta toden sanoi, ja aloitin muutama viikko sitten uudessa tehtävässä vanhan tutun työnantajan leivissä. Ei valittamista. Tahtoisin sanoa palaavani rekryprosessiin ja kliseiseen tähtien kohdalleen asettumiseen vielä myöhemmin, mutten taida uskaltaa lupailla enää yhtikäs mitään blogiin liittyvää.

Koulun (välttelyn) ja töiden ohella elämäni pyhän kolminaisuuden viimeinen kulmakivi eli arki kotona rullailee onnellisesti eteenpäin. Tuntuu uskomattomalta, että Irlannista paluusta on oikeasti jo kaksi kuukautta. Taloutemme toinen asukas seikkaili maailmalla minun kotiinpaluuni jälkeen vielä toukokuun loppuun – ja sillä varjolla  pääsin kokeilemaan hetken verran oloneuvos-kotirouvan elämää Intiassa –  mutta yhteistä arkea yhteisessä kodissa on sitäkin ehtinyt kertyä jo kuukauden verran. Kuukauteen on mahtunut kolmepäiväiset Sideways-festarit ja viikonloppu Porvoossa, pari pientä sisustusprojektia ja kaksin kaikessa rauhassa vietetty juhannus.

Että sellaista.

Ladataan...
do you remember

Listasin alkuvuodesta 18 tavoitetta ja suunnitelmaa tälle vuodelle (ensimmäiset yhdeksän täällä ja jälkimmäinen puolikas täällä). Näin vuoden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen ajattelin, että voisi olla sopiva aika pienelle osavuosikatsaukselle!

1. Kerrytä puskurirahasto

Vaihto söi sen vähänkin mitä puskuriin oli jo kertynyt, mutta loppuvuoden aikana Bank Norwegianiin siirtämäni tilin saldo olisi tarkoitus kasvattaa ainakin 4000 euroon.

2. Avaa ASP-tili

Check! Asuntosäästämisen ensimmäinen vuosineljännes pakollisesta kahdeksasta on jo takana.

3. Aloita rahastosäästäminen

Check! Laitoin heti alkuvuodesta pariinkin otteeseen rahaa Nordnetin Superrahastoihin. Vaihto-opintojen loppuvaiheessa kuukausittaiset siirrot Nordnetiin jäivät tauolle, mutta laitan homman rullaamaan uudelleen heti kesällä!

 

 

4. Valmistu!

Dublinista kertyi mukaan neljäkymmentä opintopistettä eli maisterisivuopintojen lisäksi myös vapaavalinnaiset opinnot. Valmistuminen häämöttää siis jo gradun viimeistelyn toisella puolen. 

5. Hyppää uusiin työtehtäviin

Elämme jännittäviä aikoja... Palataan asiaan muutaman viikon kuluttua!

6. Aloita italian opiskelu

Check! Duolingo-opiskelu etenee hitaasti mutta varmasti! Odottelen jo innolla kansalaisopiston syksyn kurssien julkaisua, jotta pääsisin ilmoittautumaan "oikealle" italiankurssille.

7. Matkusta vuoden joka kvartaalissa

Vaihto Irlannissa on saatu pakettiin ja Intia kutsuu jo muutaman päivän kuluttua, joten ekojen kvartaalien reissukiintiö on hyvin täynnä. Syksyn Italian-reissua lykättiin lomateknisistä syistä hamaan tulevaisuuteen (ensi kesään, kenties!) eli loppuvuoden matkasuunnitelmat ovat täysin auki. 

8. Keskity kynsiin ja kulmiin

En jaksanut vaihdossa etsiä hyvää ripsien ja kulmien värjääjää, joten kulmat ovat saaneet elää aika lailla omaa elämäänsä alkuvuoden ajan. Korjausliike on kuitenkin käsillä, sillä Suomeen palattuani varasin heti ensi töikseni kosmetologiajan Irlannin ja Intian väliin jäävälle viikolle. Mitä kynsiin tulee, olen kyllä onnistunut pitämään ne aiempaa siistimmässä kunnossa, mutta parantamisen varaa löytyy loppuvuodelle vielä reilusti. 

 

 

 

9. Käy näöntarkastuksessa

Näöntarkastus ja uusien lasien hankinta ovat agendalla heti alkukesästä Intian-reissun jälkeen. Tahtoisin hankkia kerralla useammat eri tyyliset lasit, joita voisin vaihdella fiiliksen ja asun mukaan!

10. Aloita ajokoulu

Olen selvitellyt eri vaihtoehtoja ja hintatasoa, ja tavoitteena on edelleen aloittaa ajokoulu tämän vuoden puolella. Rehellisyyden nimissä kuitenkin myönnettäköön, että kaikkien säästö- ja reissusuunnitelmien kiilatessa budjetissa ohi ajokortin hankinta saattaa jäädä ensi vuoden puolelle.

11. Osta uimapuku

Check! Marks & Spencerin uikkarimallistossa oli erikoiskokoja pitkille naisille, ja bongasin sieltä ihanan uimapuvun Intian-reissua ajatellen.

12. Kirjoita kirje

Check! Raapustelin vaihdon viimeisinä viikkoina kirjeen kotiin poikaystävälle, jolle olin jo ennen vaihtoa puolivakavissani lupaillut kirjoittaa.

13. Löydä oma signature drink ja osta ainekset kotiin

Aktiivinen empiirisen tutkimuksen vaihe jatkuu edelleen. Ginipohjaisten cocktailien ohella olen ihastunut sour-tyyppisiin viskicocktaileihin, ja perinteinen whiskey sour olisikin potentiaalinen vaihtoehto ekaksi drinkkikokeiluksi. Bongasin Uudesta Muusasta step-by step ohjeen, jolla aloitelijakin voisi onnistua.

 

 

14. Ota aikaa podcasteille

Gretchen Rubinin Happier-podcast on edelleen ahkerassa kuuntelussa, mutta sen lisäksi olen vähitellen tutustellut Nordnetin Rahapodiin. Eri bloggaajien  kuin sienet sateella putkahtelevat lifestyle-podcastit eivät ole toistaiseksi oikein napanneet, mutta näin vapun kunniaksi ajattelin antaa mahdollisuuden Alexan ja Lindan Nonsense-podcastille

15. Järjestä juhlat

Suuremmat juhlan aiheet ovat vasta tulossa: tupareita vietetään todennäköisesti kesällä, kun yhteinen arki saman katon alla on saatu rullaamaan alkuvuoden reissujen jälkeen, ja valmistujaiset puolestaan koittavat toivottavasti syksyn aikana.

16. Panosta lahjoihin

Poikaystävän synttäripäivä lähestyy kovaa vauhtia, ja lahjavalmistelut etenevät niin ikään hyvällä tahdilla. Toivottavasti synttärisankari tykkää lahjasta! Jouluun puolestaan on onneksi vielä hetken verran aikaa...

17. Tee valokuvakirja 

Ifolorin Premium-kuvakirja mattapaperilla vaikuttaa laadukkaalta ja tyylikkäältä vaihtoehdolta, ja latasinkin jo suunnitteluohjelman kuvakirjan kokoamista varten. Olen käynyt läpi viime vuoden valokuvia aina heinäkuiseen Skotlannin-reissuun asti, mutta vuoden jälkimmäisen puolikkaan kuvat täytyisi vielä kahlata läpi ennen varsinaista suunnitteluohjelmaan perehtymistä.

18. Aktivoidu bloggaamisen suhteen

Vaihdon pyörteissä Dublinissa kirjoittaminen jäi vähemmälle kuin olin odottanut ja toivonut. Näin vuoden toisen kolmanneksen alkaessa päätin ottaa bloggaamisen suhteen uuden alun, ja yhdelle blogia aktiivisesti seuraavalle ystävälle lupailinkin jo varovasti muutaman postauksen viikkotahtia.

Kuvat Pohjois-Irlannista Giant's Causewaylta.

Pages