neljän tähden vegaani-illallinen
Tätä tahtia voisin alkaa ihan virallisesti ruokabloggaajaksi… Lupaan, lähipäivinä tulossa on paljon muutakin kuin juttuja keittiöstä! Eilen tein kuitenkin ruokaa ihan pidemmän kaavan mukaan, kun oli oma vuoroni kokata kavereille ”neljän tähden illallista”. Aloitettiin pienen porukan illallisperinne kolme vuotta sitten, ja sen jälkeen on kukin vuorollamme tarjoiltu kolmen ruokalajin menuita enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Ajan myötä asunnot ovat vaihtuneet ja porukkaan on saatu myös lisäjäsen, mutta suurin muutos illallisrinkiin saatiin yhden meistä siirryttyä vegaaniruokavalioon. Aiemminkin menulla oli usein kasvisruokaa, mutta maidottomien ja kananmunattomien reseptien metsästys on välillä aiheuttanut yllättävän paljon päänvaivaa.
Tällä kertaa päädyin lähtökohtaisesti vegaanisen pääruoan sijaan muokkaamaan yhtä lempiresepteistäni meille kaikille sopivaksi. Sitruuna-sahramirisotto on herkullinen ja just sopivan helppo, mutta eläinperäisten ainesten korvikkeiden sopivuus jännitti hieman. Vaihdoin kanaliemen kasvisliemeen, voin kookosrasvaan ja Koskenlaskijan maidottomaan tuorejuustoon suht sokkona selvittelemättä muiden toimiviksi toteamia korvikkeita sen tarkemmin. Turhaan jännitin, sillä loppujen lopuksi eroa alkuperäisen ohjeen mukaan tehtyyn risottoon ei juurikaan huomannut!
Alkuruokana tarjoilin chia-kookospuuroa mansikoilla ja jälkkärinä syötiin niin ikään kookosmaitoon tehtyä limepannacottaa. En ole ihan varma, mitä mieltä olin pannacottan koostumuksesta, mutta tulipahan tehtyä. Chiapuuroa sen sijaan testailin jo aiemmin aamupalana, ja siitä taitaa tulla aamujeni vakioeväs. Ihastuin puuroon alunperin Espresso Housesta mukaan napattuna ja yllätyin, että kotona siihen saa saman, hauskan koostumuksen superhelposti. Toistaiseksi olen tehnyt chiapuuroa vain kookosmaitoon ja ilman sen kummempia mausteita kuten marjoja tai pähkinöitä, mutta palataan asiaan vielä kunhan olen ehtinyt kokeilla erilaisia variaatioita!