raflavinkkejä tallinnaan
Tallinnan joulutunnelmaa fiilistellessä lupasin palata vielä erikseen meidän testaamiin ravintoloihin raflavinkkien merkeissä. Tässäpä siis Clayhills, F-Hoone ja Kohvik Rukis!
Clayhills Gastropub, Pikk 13
Clayhillsiin päädyttiin sattumalta, kun oli vatsat kurnien metsästetty mukavannäköistä lounaspaikkaa jo hetken verran. Kellon lyödessä 12 saatiin kunnia olla ravintolan päivän ensimmäiset asiakkaat ja ruokakin tuli sen vuoksi pöytään varsin nopeasti. Sen jälkeen ovi kävi koko ajan, joten meidän lähtiessä pieni rafla oli jo melkein täynnä muita asiakkaita! Lounaan lisäksi Clayhills sopisi hyvin paikaksi rennolle illalliselle, afterworkeille tai illanviettoon oluen ja viinin virratessa. Yhdessä nurkassa seisoi suloinen kirjahylly täynnä lukemista monella kielellä, pyöreässä kulmapöydässä paloi kynttilä, ja pystyin helposti kuvittelemaan itseni rauhalliseen nurkkaukseen kahvin tai viinilasin äärelle parin kaverin kanssa tai miksipä ei yksinkin.
Ruokalistalta valitsin ylikypsää possua ja poikaystävän lautaselle päätyi tuhti burgeri. Burgeri ei kuulemma ollut ihan 5/5, mutta possuannosta voin suositella lämpimästi! Sen verran herkulliselta meidän annokset muuten ilmeisesti näyttivät, että viereiseen pöytään saapunut pariskunta tilasi itselleen tismalleen samaa ruokaa.
Safka- ja tunnelmakuvia Clayhillsistä löytyy Instagramista täältä, täältä ja täältä.
F-Hoone, Telliskivi 60
Jos on lukenut viime vuosina muutamankaan esittelyn Tallinnan kuumimmista ravintoloista tai lifestyle-blogien Tallinnan-reissupostauksen, F-Hoone on tuttu nimi. Kun tuo toinen halusi yllättää valitsemalla illallispaikan ”yhdestä kiinnostavasta kaupunginosasta vähän kauempana vanhasta kaupungista”, osasin jo melkein arvata, minne tie vie. Sitä en sen sijaan osannut aavistaa, miten kaiken hypetyksen ja kehujen arvoinen ravintola oikeasti olisikaan.
Meidän pöytävaraus oli jostain syystä jäänyt ravintolan järjestelmissä puolimatkaan, eikä meille siksi löytynyt samantien yhtään vapaata pöytää. Henkilökunta pahoitteli, tarjosi lasilliset proseccoa talon piikkiin, ja muutaman hetken baaritiskin äärellä istuskeltuamme saatiin suloinen nurkkapöytä sohvineen. Olen oikeastaan tilanteessa kuin tilanteessa lahjottavissa skumpalla, joten pieni sekaannus ei haitannut ollenkaan vaan teki illan alusta vain vähän spesiaalimman. Ja se sohva! Kolmen ruokalajin illallinen pehmeällä sohvalla toisen kainalossa! Siinä on muuten konsepti, joka saisi levitä laajemminkin ravintoloihin.
No, mitäs me sitten syötiin? Omalle lautaselleni valitsin alkuun tartarin, pääruoaksi lammastäytteisiä dumplingseja sienikastikkeessa ja jälkkäriksi brandy-suklaakakkua. Alkuruoka oli menun helmi niin kuin varsin usein muuallakin: olisin ihan hyvin voinut syödä vielä toisen samanlaisen heti perään. Illallisseuran pääruoka veti sen sijaan omaani pidemmän korren, sillä porsaan kanssa tarjoiltu, täydellisesti kokoon keitetty kastike oli ehkä paras koskaan maistamani kastike. Lammasdumplingsit olivat herkullisia (ja listan pienempikin annos valtaisa), mutta eivät ehkä kuitenkaan se paras valinta romanttiselle illalliselle… Sen sijaan suosittelen niitä ehdottomasti hyisiin pakkaspäiviin ja pehmeäksi lohturuoaksi!
F-Hoone sijaitsee sen verran kauempana suomalaisille tutusta keskustasta, että iso osa asiakaskunnasta oli paikallisia. Hinnoissakaan ei painanut turistilisä, sillä kahden hengen kolmen ruokalajin illalliselle ja pullolle viiniä tuli hintalapuksi viisikymppiä. Seuraavalla Tallinna-visiitillä aion todellakin palata F-Hooneen, jos en illalliselle niin vaikkapa testaamaan paikan aamiaisen.
Kuvia F-Hoonesta löytyy Instagramista täältä ja täältä.
Kohvik Rukis, Viru 15
Bongattiin pääkadun vanhan kaupungin pääkadulla sijaitseva Kohvik Rukis jo lauantaina ja ikkunoista sisälle kuikuillessa päätettiin, että sinne suunnataan sunnuntaina aamiaiselle. Sunnuntaiaamu ehti kuitenkin vaihtua päiväksi ennen kuin ehdittiin paikalle kahdentoista jälkeen ja aamiaistarjoilu oli juuri ehtinyt päättyä. Menulta tilattu lounas ei kuitenkaan ollut mitenkään huonompi vaihtoehto! Päädyttiin molemmat tilaamaan pastaa: minulle lohella, katkaravuilla ja mädillä varustettuna ja toiselle sieni-kinkkuversiona. Hurja nälkä saattoi hämärtää arvostelukykyä, mutta jestas miten hyvää ja ihanan raikasta lohipasta oli venähtäneen illan jälkeen… Lisäpisteitä perinteisen leipäkorin paremmasta versiosta eli voin ja sormisuolan kanssa tarjoillusta talon tummasta ruisleivästä, jota olisin ostanut myös kotiintuomisiksi ellei olisi ollut niin kiire kipittää laivaan kohti kotia.
Luulen, että Rukisissa jos jossain on ikuinen sunnuntai. Ruokalistan perusteella voisin viettää Tallinnassa vaikka kuukauden ja syödä Rukisissa joka aamu erilaisen aamiaisen, enkä taatusti kyllästyisi.
Kohvik Rukisin tunnelmia Instagramissa täällä.