vietnamilaiset kesärullat
Olen viime aikoina yrittänyt luovia perinteisen suomalaisen, kaikkea tulista kammoavan makuaistini ja miehen kansainvälisempien kulinarististen mieltymysten ristiaallokossa. Vaikka oman keittiörepertuaarini klassikot eli erilaiset piiraat ja risotot ovat kyllä maistuneet toiselle, ilahduin kun yhteistä maaperää löytyi lempiravintolastani Sandrosta − mies innostui uudesta raflatuttavuudesta niin, että suunnitteli yhteisen visittiimme jälkeen vievänsä sinne niin kaverinsa kuin perheensäkin. Sandron pohjoisafrikkalaiset herkut maistuvat joltain olematta kuitenkaan tulisia, joten yritin samalla logiikalla kehitellä jotain ruokaa myös yhdessä tehtäväksi. To do -ruokalistalle päätyivät näin alkuun vietnamilaiset kesärullat sekä sushi, ja aloitettiin viime torstaina kesärullista!
Käytin ostoslistan pohjana ja muutenkin muistinvirkistyksenä ihanan Eeva Kolun muutaman vuoden takaista ohjetta. Meidän rulliin tuli riisinuudeleiden lisäksi pinaattia, minttua ja korianteria, retiisiä, avokadoa, kurkkua, porkkanaa sekä katkarapuja. Vinkkinä: Pirkan valkosipuli-yrttimarinoidut katkaravut epäilyttivät alkuun, mutta ylimääräisen marinadin poishuuhtelun jälkeen osoittautuivat varsin erinomaiseksi täytteeksi.
Kesärullat ovat melkein yhtä tyhjän kanssa ilman hyviä dippikastikkeita. Eevan postauksessa kerrotaan ohjeet perinteisen kalakastikepohjaisen dipin sekä maapähkinävoikastikkeen tekoon, ja minullakin oli vakaa aikomus tehdä maapähkinävoidippi itse. Laiskuus kuitenkin iski, kun bongasin kaupan hyllystä herkullisen kuuloisen, valmiin maapähkinäkookoskastikkeen. Olkoonkin rullapuristien mielestä huijausta, mutta ainakin omalle makuaistilleni valmiskastike kelpasi vallan mainiosti! Jos kesärullia kuitenkin pyörittelee vaikkapa isomman porukan illanviettoon tai muuten vain paremmalla ajalla kuin kuolemannälässä iltaluennon jälkeen, itse tehdyillä kastikkeilla homman saa kyllä vietyä kauniisti seuraavalle tasolle.