viisi vinkkiä kesäiselle alppimatkalle itävaltaan

Viimeviikkoiselta reissulta Itävallan Alpeille riittää kuvia ja kerrottavaa useamman postauksen verran. Ajattelin kuitenkin aloittaa matkakokemusten purkamisen kevyesti muutamalla vinkillä kesäistä alppimatkaa suunnitteleville ja sellaista toistaiseksi suunnittelemattomienkin inspiraatioksi!

1. Älä skippaa Innsbruckia!

En tosiaan tiedä miksi, mutta kuvittelin Innsbruckin olevan neuvostohenkinen, karu betonikaupunki, joka on rakennettu mäkihyppytornin ympärille. Ehkä Salzburg ja Innsbruck olivat mielessäni samanlainen pari kuin Skotlannissa Edinburgh ja Glasgow, joista ensimmäinen on kauneimpia koskaan näkemiäni paikkoja ja jälkimmäinen täysin vastakohta, surullinen ja harmaa betonikaupunki. Jälkikäteen naurattaa, miten en edes reissuun valmistautuessa tajunnut googlailla kaupunkia sen kummemmin… Yllätys oli siis melkoinen, kun perillä odotti uskomattoman upea, Alppien ympäröimä vanha kaupunki kivitaloineen ja kirkontorneineen. Innsbruck ansaitsee ikioman postauksensa ja kerron siis kaupungista lisää vielä myöhemmin. Jos kuitenkin suunnittelet alppimatkaa Itävallan puolelle, lisää Innsbruck matkaohjelmaan saman tien!

2. Muista aurinkorasva

Reissumme ajalle sattui parin viikon sateiden jälkeen vuodenaikaan nähden paikallisiakin hämmentävän hyvä sää, kun joka päivä lämpömittarin lukema kohosi yli 30 asteeseen. Kaupungissa varjossa pitäytyminen oli helpompaa, mutta vuorilla aurinkorasva olisi tullut enemmän kuin tarpeeseen: Onnistuin polttamaan olkapäät ja selän ihan huomaamatta, ja loman viimeiset päivät kuluivat kipeää ihoa suojelle matkalaukun peittävimmissä t-paidoissa. Näin jälkiviisaana tuntuu ihan loogiselta, että pilvettömältä taivaalta porottava aurinko ja vuorilla joka suunnassa ympäröivä lumipeite saattavat olla melkoinen yhdistelmä…

3. Matkusta ennen kesäsesonkia

Turisteja – pääosin aasialaisia – pörräsi Innsbruckissa, Kitzsteinhorn-vuorella ja etenkin Salzburgissa ajoittain tungokseen asti, eikä eurooppalainen lomakausi ole vielä edes käynnistynyt. Jos loma-aika siis sallii, kannattaa reissua suunnitella alkukesään ennen puolen Euroopan siirtymistä lomalaitumille. Meille sattui toki poikkeuksellisenkin täydellinen sää, mutta myös pitkän ajan lämpötilakeskiarvo kesäkuussa niin Innsbruckissa kuin Salzburgissa pyörii parinkympin paremmalla puolella.

4. Vuokraa hyvä auto

Näin ajokortittomana auton ominaisuuksista puhuminen on vähän kuin sorkkisi muurahaispesää, mutta uskaltaudun siitäkin huolimatta sanomaan pari sanaa aiheesta. Matkaseurani tykkää ajaa (muuten ei varmasti roadtripeja tässä taloudessa tehtäisi…) ja etenkin vuoristoteillä kurvailu on kuulemma hauskaa, kunhan ajopeli on kunnossa. Hyvällä autolla matkanteko on turvallisempaa ja mukavampaa – ja ylläpitää perherauhaa, kun pienessä kotterossa istutaan kaksin päivätolkulla. Meille oli vuokrattu A-sarjan Mersu eli perushyvä joskin ei mikään luksusauto, mutta alppiteillä huristeli myös lukemattomia Porscheja ja eri merkkisiä avoautoja. Alpeilla ajelu vaikuttaisi siis olevan autoharrastajienkin keskuudessa suosittu kesäaktiviteetti!

5. Ota kaikki irti korkeuksista!

Innsbruck ja Salzburg osoittautuivat molemmat ihaniksi kaupungeiksi, ja Innsbruck suorastaan vei sydämen kertaheitolla. Reissun ehdottomasti parasta antia olivat kuitenkin vuorimaisemat parin-kolmen kilometrin korkeudessa. Grossglocknerin alppitiellä kurvailtiin serpentiiniteitä aina kahden ja puolen kilometrin korkeuteen, ja vuoret levittäytyivät joka puolelle silmänkantamattomiin koko matkan ylös sekä alaspäin. Korkeimmalla kohdalla pysähdyimme päiväkahville pieneen alppiravintolaan ja muutenkin matkan varrella tehtiin monta pientä stoppia ihan vain maisemia ihaillaksemme. Vielä huikeammat näkymät avautuivat Kitzsteinhorn-vuorelta, jonka juurelta noustiin kolmella eri hissillä huipulle kolmeen kilometriin. Korkeuksissa sai muuten vetää neuleen t-paidan päälle (ja naureskella toppatakkeihin vuorautuneille aasialaisturisteille) ainoan kerran koko reissun aikana!

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *