Ravintola-alan taistelu osa 398 716
Oon ajatellut pitäväni blogini sisällön kepeänä ”diipadaapana”, mutta nyt vaan ottaa päähän eräs asia aivan järjettömästi, joten teen pienimuotoisen tai vähän isomman avautumispostauksen.
Itse olen työskennellyt ravintola-alalla noin 10 vuotta. Se on ollut toinen kotini (olipa sitten hyvä tai huono asia). Lukion keskeyttäneenä ei työllistymismahdollisuudet olleet kovin monimuotoiset, joten pikaruokalan kautta hiivin hiljalleen tarjoilijan vaatteisiin. Moni muukin kokee tuon aikuiseksi kasvamisen varmasti vaikeana ja saattaa olla, että se koulu jää kesken. Onneksi on kaupan ala ja ravintola-ala, joille nuorten on suhteellisen helppo työllistyä myös kouluttamattomana. Muuten ne tuhannet nuoret jäisivät työttömiksi ja syrjäytyisivät. Niin olisin saattanut minäkin. Nyt 10 vuotta myöhemmin päätin lähteä vaihtamaan alaa ja olenkin koulussa sen tähden. Mutta mitä olisin tehnyt tuon 10 vuotta ilman ravintolatyötäni?
Nyt kuitenkin tilanne on se, että Arkadianmäellä on kova kiire tuhota koko ravintola-ala ja sen mahdollisuus kehittyä jatkuvilla säännöksillä ja veronkiristyksillä. Esimerkiksi ehdotus, että yöravintolat on suljettava jo 02, on aivan käsittämätön. Pelkästään täällä pk-seudulla on satoja tai tuhansia ihmisiä, jotka tekevät ”päivä”työnsä yökerhoissa. Ja kyse ei ole siitä, että heidän työaikansa vaihtuisi, vaan siitä, että heidän työpaikkansa menevät alta. Toisekseen, juuri kyseinen ala työllistää paljon nuoria (koulutettuja ja kouluttamattomia), joten nuorisotyöttömyys tulisi varmasti lisääntymään. Myös järjettömät verot, joita alalla maksetaan, tappaa mahdollisuuden ns. normikansalaisille käydä ulkona syömässä useammin kuin muutaman kerran vuodessa. Happy hour -kulttuuri tapettiin Suomessa jo vuosia sitten, kuitenkin muuaalla Euroopassa niitä näkee edelleen. Nyt halutaan tuhota Helsingin terassielämä uudillä säädöksillä terassin ulkomuodosta. Toki kukaan ei halua villin lännen demonstraatiota kaupunkiin, mutta säädösket ovat älyvapaita. Tässä kohtaa etenkin pienyrittäjille tulee terassin uusimisesta niin järjettömät kustannukset, että liiketoiminta kärsii jälleen. Toki sitten täytyy nostaa hintoja, mutta nyt jo Helsingin keskustassa saa ihan perus paikassa pulittaa 0,5 l oluesta sen noin 7 euroa. Kuka lähtee terassille juomaan muutaman oluen jos lompakko hupenee yli 20 eurolla? Ainakaan näin opiskelijana minulla ei ole siihen varaa. Asiakkaat katoavat.
No mitäs ihmiset sitten tekevät kun terassin ovat niin kalliita, että yhdellä voi ehkä käydä kesän aikana ja ravintolassa syöminen juominen on aivan mahdoton yhtälö ellei palkkapussiin kilahda sievoista summaa joka kuukausi. No mennään Viroon hakemaan halpaa viinaa. Pidetään kotibileitä. Pystytetään salakapakoita. Ajatus siitä, että aikainen sulkeminen vähentäisi poliisin tehtäviä, on naurettava. Ne tulevat lisääntymään, aivan varmasti. Kotihälytysten määrä ja ”naapuri häiritsee taas” -tyyppiset soitot tulevat olemaan pomminvarmasti iltojen prioriteetteina ja salakapakoissa tuskin on järjestyksenvalvojia katsomassa ihmisten perään. Sen sijaan, jos aukiolot vapautettaisiin esim aamu 6 asti liukuvasti, ei koko känninen kansa paukkaisi 04 aikaan kerrallaan kaduille, mutta se on toinen tarina se…
Raivostuttaa, potuttaa ja v***ttaa. Ja äskeinen Pariisin visiitti vain kirvoitti näitä ajatuksia lisää. Siellä kaikki oli vaan niin HELPPOA. Ja se, että lopultakin skandinaavinen ruokakulttuuri on noussut maailmalla arvoonsa ja uusia innostuneita tekijöitä löytyisi, on hienoa. Kuitenkin tämäkin kehitys tulee hidastumaan koko alan hidastumisen myötä. Puhumattakaan siitä, että verotulot vähenisivät huomattavia summia. Jokaisesta baarissa myydystä juomasta ja ruoka-annoksesta menee vero. Töyntekijä joka sen tekee maksaa myös palkastaa veroa valtiolle. Ja bändi, joka soittaa ravintolassa viihdyttämässä, maksaa veroa. Joka ikinen lati mikä liittyy ravintoloihin, on veronalaista. Näitä tuloja jäisi uupumaan leijonan osa.
Hullua, noloa ja mielivaltaista.
Ettäs tiedätte. Tätä mieltä minä olen.