Lomapannari a.k.a. valloittava nektariini-clafoutis
Täällä siirryttiin viime lauantaina lomamoodiin; avomiehen odotettu neljän viikon kesäloma alkoi mikä tarkoittaa tietysti myös lomaa tälle kotiäidille, kun kahden pienen lapsen hullunmyllyarjessa on apuna toinen aikuinen. Avomies on viime aikoina joutunut tekemään vielä tavallista enemmän töitä. Illat ovat venyneet ja toimistolla ollaan jouduttu ravaamaan myös viikonloppuisin ja välillä jopa yöaikaan, minkä takia tämä loma on ollut erityisen odotettu.
Juhlistimme loman alkua viettämällä lauantaina hitaan aamun kotona brunssin merkeissä. Brunssin kruunasi tämä ihana ja helppo muutaman raaka-aineen kesäjälkiruoka, jonka pyöräyttää helposti vaikka kesämökillä. Valmistukseen ei tarvita sen kummempia välineitä kuin uunivuoka ja uuni, ja aktiivinen valmistusaika on noin vartin verran jos sitäkään.
Clafoutis on ranskalaista alkuperää ja se on eräänlainen vanukkaan ja pannukakun välimuoto hedelmillä höystettynä. Clafoutis tehdään perinteisesti kirsikoista, mutta siihen voi käyttää kirsikoiden sijaan esimerkiksi persikoita, luumuja tai mitä kaapista sitten sattuu löytymäänkään. Meiltä löytyi nektariineja jotka piti käyttää pois, joten laitoin niitä.
Aiemmin olen maininnut avomiehen vatsan olevan yliherkkä vehnäjauholle. Myös maitotuotteet suurina määrinä aiheuttavat ongelmia hänen ruuansulatukselleen, joten tein clafoutis’n tällä kertaa käyttäen pelkästään kaurapohjaisia tuotteita. Jauhoina testasin mantelijauhojen ja spelttijauhojen sekoitusta ja totesin, että tähän herkkuun käy jauhoksi varmasti melkein mikä vain jauho; viimeksi käytin riisijauhoja ja lopputulos oli silloinkin hyvä. Pannukakun koostumus saattaa toki hieman vaihdella mutta sillä ei ehkä niin väliä, kunhan pannukakku pysyy kasassa – eri asia tietenkin jos haluaa pannukakustaan klassisen ranskalaisen version. Makeutuksena kokeilin tällä kertaa käyttää valkoisen sokerin sijaan kookossokeria ja tykkäsin lopputuloksesta kovasti; kookossokeri toi pannukakkuun ihanan ruskean värin ja karamellisen maun.
Tästä sovelletusta clafoutista tuli oikein viehkeä ja herkullinen ja se sopi ihanasti brunssipöytään. Kokonaan jäähtyneenä maku oli mielestäni vieläkin parempi. Suosittelen kokeilemaan kesämökillä tai kaupungissa vaikka heinäkuiselle puistopiknikille!
Nektariini-clafoutis
2 nektariinia (tai muuta kaapista löytyvää hedelmää)
1 dl kauramaito
1 dl kauravispi
1 dl kookossokeri
2 kananmunaa
0,5 dl mantelijauho
0,5 dl spelttijauho
0,25 tl vaniljajauhe
ripaus suolaa
1 rkl voisulaa
(tomusokeria)
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Leikkaa hedelmät lohkoiksi. Sekoita loput ainekset kulhossa keskenään; kauravispin koostumus saattaa vaatia vispilää jotta sen saa kunnolla tasaiseksi muiden aineiden sekaan. Tarkoitus ei ole kuitenkaan varsinaisesti vispata taikinaa.
Voitele uunivuoka ja kaada pannukakkutaikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia, kunnes taikina alkaa hieman hyytymään.
Ota vuoka uunista ja asettele hedelmälohkot sitten pannukakun päälle niin että ne uppoavat osittain taikinan sisään.
Laita vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia kunnes clafoutis on täysin hyytynyt.
Ota uunista ja anna jäähtyä hieman tai kokonaan ennen tarjoamista. Siivilöi päälle koristeeksi tomusokeria.