Hävikistä herkuksi – kasvisletut mehustusmäskistä

Olen todella tarkka yhdestä asiasta taloudemme ruokahuollossa – nimittäin siitä, että mitään ruokaa ei heitetä roskiin ellei ole ihan pakko. Olen todellinen jätemylly ja suunnittelen usein ruokia siltä pohjalta, mitä milloinkin on menossa huonoksi. Koen suurta tyydytystä kun saan loihdittua jotain kekseliästä jo homeen partaalla olevista tuotteista.

Tällä viikolla olen saanut olla tyytyväinen itseeni jo useampana päivänä: vanhentumassa oleva kerma sai uuden elämän kantarellipastassa, edellisenä päivänä keitetty spagetti sekä tilli- ja persiljapuskat muotoituivat pestopastaksi ja rohkeimpana vetona uskaltauduin kokeilemaan myös mehulingosta ylijääneen kasvismäskin hyödyntämistä ruuanlaitossa. 

Punajuuri-porkkana-omenamehun ylijäämäkuitu soveltui loistavasti suolaisiin lettuihin! Tein letut pinaattilettujen tapaan ja nautimme ne pojan kanssa puolukoiden kanssa. Näihin lettuihin käytin puolet aamulla lingotun mehun mäskistä eli kuituja oli suurinpiirtein kahden punajuuren, 1,5 porkkanan ja puolikkaan omenan verran.

Kasvisletut mehumäskistä

3 munaa

3 dl kauramaitoa

3 dl kuplavettä

3 dl jauhoja mitä kaapista sattuu löytymään (tässä seos hienoja ja puolikarkeita spelttijauhoja)

~ 1,5-2 dl mehustusmäskiä

0,5 dl öljyä tai voisulaa

ripaus suolaa

 

Vispilöi kananmunat sekaisin kauramaidon kanssa. Vispilöi jauhot sekaan vähän kerrallaan ja laita sekaan myös kasviskuitu ja suola. Lisää lopuksi öljy tai voisula joukkoon ja jätä turpoamaan noin puoleksi tunniksi. Jos sinulla on kiire päästä syömään, voit myös paistaa letut heti.

Ennen paistamista lisää kuplavettä sen verran, että taikina on sopivan juoksevaa. 

Paista letut voissa tai öljyssä rapeiksi ja nauti sokeroitujen puolukoiden tai hillon kera.

IMG_2136.JPG

IMG_2137.JPG

koti ruoka-ja-juoma