Ihanimmat raparperireseptini vol. 1: Paras raparperipiirakka
Nyt sitä saa, ihanaa raparperia! Muuten en kovin usein leivo, mutta raparperisesonki suorastaan pakottaa siihen, sen verran suussasulavia herkkuja raparperin varsista voi saada aikaiseksi pienellä vaivalla.
Ajattelin jakaa kaksi lempireseptiäni sesonkiherkusta. Ensimmäinen on ehdoton luottoreseptini: ihana perinteinen rahkatäytteinen piirakka jonka kruunaa rapea kauramuru. Tätä piirakkaa on jo monena kesänä leivottu erinäisille vieraille, ja resepti on lähtenyt jakoon useampaan otteeseen. Tämä onkin heittämällä paras raparperipiirakka joka keittiöstämme on lähtenyt toistaiseksi (sanon toistaiseksi ja jätän haastajille mahdollisuuden). Jos tarvitset vain yhden hyvän raparperireseptin repertuaariin, ota tämä!
Alkuperäisestä reseptistä kiitos Arja Elina Laineelle (Myllyn Paras). Olen muokannut reseptiä tekemällä pohjan itse milloin gluteenittomasta, milloin spelttijauhosta, avomieheni vatsa kun ei siedä tavallista vehnää.
Rahkatäytteinen raparperipiirakka kauramurulla
Pohja:
3 dl erikoishienoja spelttijauhoja (SunSpelt)
2 rkl sokeria
125 g voita
1 keltuainen
Täyte:
5 dl raparperia paloina
250 g rahkaa
1 tölkki ranskankermaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
Kauramuru:
2 dl kaurahiutaleita
50 g voita
0,5 dl sokeria
Aloita pohjasta: Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi sekaan jauhot ja sokeri, kunnes seos on herneenkokoista murua. Sekoita keltuainen taikinaan nopeasti ja kääri taikina sitten palloksi. Laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota taikinapallo jääkaapista ja levitä se noin 24 cm halkaisijaltaan olevaan piirakka- tai uunivuokaan. Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään ja kaada tasaisesti pohjan päälle. Paista uunin alatasolla noin 20 minuuttia.
Pohjan paistuessa tee kauramuru valmiiksi. Sulata voi paistinpannulla ja laita sekaan kaurahiutaleet sekä sokeri. Paahda seosta keskilämmöllä muutama minuutti, varo polttamasta sillä seos laitetaan vielä uuniin saamaan väriä.
Ota piirakka uunista ja levitä päälle kauramuru. Paista piirakkaa sen jälkeen uunin keskitasolla vielä noin 15 minuuttia, kunnes se on päältä kauniin värinen.
Anna piirakan jäähtyä ja nauti vaniljakastikkeen kanssa!